AIK säkrade seriesegern

2020.11.07, kl 20:19
AIK besegrade Bollstanäs SK med 7–1 (4–0) på bortaplan i Elitettans 25:e omgång efter mål av Sophia Redenstrand (2), Rosa Kafaji, Clara Härdling, Adelisa Grabus, Elise Björnelius Leidersten och Kajsa Kjellander. I och med de tre poängen säkrade AIK seriesegern i Elitettan och tangerade även poängrekordet från 2017 då Växjö DFF också noterade 69 poäng.

Efter att i den 23:e omgången av Elitettan ha säkrat avancemanget till OBOS Damallsvenskan då man besegrade Bollstanäs SK med 5–1 hemma på Skytteholms IP var det under lördagen återigen dags för ett möte med BSK, denna gång på Bollstanäs IP i Upplands Väsby. AIK kom till matchen med en debutant i målet då Serina Backmark ersatte skadade Milla-Maj Majasaari som satt på läktaren. Emma Becker startade sin första match i Elitettan då hon bildade mittlås med Evelina Finndell. Hemmalaget tillät publik på matchen och det hade även samlats några åskådare utanför stängslet i det pittoreska området. Bollstanäs SK inledde matchen bäst och i den femte matchminuten fick Serina Backmark göra sitt första ingripande i A-laget då hon enkelt plockade ned ett inlägg från högerkanten av Anna Thim. Tre minuter senare avancerade Ina Burström med bollen mot straffområdet och avslutade hårt mot den närmaste, högra stolpen, men Serina Backmark svarade för en fin räddning innan Evelina Finndell kunde rensa bort returen.

I den 18:e matchminuten klev Ina Burström från vänsterkanten in mot AIK:s straffområde och fick iväg ett lurigt skott mot den bortre, högra stolpen som Serina Backmark styrde till hörna. Högerhörnan lyftes in mot straffpunkten där Ina Burström nickade mot mål, men AIK-målvakten kunde enkelt rädda. Hemmalaget förde spelet under de första 20 minuterna, men sedan arbetade sig serieledarna in i matchen och tog över mer och mer. I den 22:a matchminuten fångade Evelina Finndell upp en rensning på egen planhalva, vände elegant bort sin motståndare i ryggen och slog längs högerkanten en perfekt boll för Clara Härdling som kom fram på en fri yta till höger om straffområdet. Härdling, AIK:s genomgående bästa spelare i de senaste matcherna, hittade in till Jenny Danielsson till höger i straffområdet och hon lurade hemmamålvakten Åsa Vallgårda totalt genom att istället för ett avslut, spela snett inåt, bakåt till Rosa Kafaji som från ca elva meter dunkade in bollen i det övergiva målet och det var 1–0 för det svartklädda bortalaget.

Sex minuter senare arbetade AIK-laget metodiskt och vände spelet från sida till sida innan lagkaptenen Matilda Rosqvist från höger innerposition lyfte in ett perfekt inlägg som nådde framrusande Clara Härdling som tajmade löpningen perfekt och lobbnickade in 2–0 i den vänstra gaveln. AIK hade efter 20 bleka minuter exploderat och förde nu spelet totalt. I den 35:e matchminuten lyfte den före detta AIK-spelaren Julia Ekholm från högerbacksposition fram bollen till Ina Burström som ryckte sig fri och ensam med Serina Backmark avslutade hon från straffområdeslinjen, men bollen gick metern utanför den närmaste, högra stolpen till hemmaspelarens stora förtvivlan. Med åtta minuter kvar av den första halvleken jagade Rosa Kafaji fram längs vänsterkanten för att nå en passning från Emma Becker, och vid kortlinjen tryckte hon bort Elsa Burvall, och slog in bollen framför mål. Adelisa Grabus kunde i trängt läge sätta fram högerfoten och på volley styra in bollen i mål mellan målvakten och Nicole Lundström och det var 3–0. Målet var det 24:e i Elitettan för AIK:s skyttedrottning. När matchklockan precis passerade 45 spelade minuter lyfte Sophia Redenstrand in en högerhörna och bollen seglade direkt i mål utan att toucha någon spelare. 4–0 till AIK som avgjort matchen redan i den första halvleken. Hemmalaget hann endast göra avspark efter målet innan domaren blåste för paus.

AIK genomförde ett spelarbyte inför den andra halvleken då Emma Santamäki ersatte Sara Nordin. Linda Hallin klev in på Nordins plats medan Sophia Redenstrand flyttade upp i planen och Santamäki tog hand om högerbacken. AIK fortsatte att kontrollera matchen och i den 57:e matchminuten avslutade Evelina Finndell efter en vänsterhörna från Jenny Danielsson, men bollen seglade strax över ribban. Fem minuter senare var det dags för ett dubbelbyte för AIK då Piyatida Somkumpee och Elise Björnelius Leidersten ersatte Clara Härdling och Rosa Kafaji. Efter 7:53 på planen blev AIK:s nummer 18 nästa målskytt. Adelisa Grabus tog sig in till höger i straffområdet, ryckte ifrån Thea Nyberg och slog in bollen centralt där Elise Björnelius Leidersten satte fram vänsterfoten och satte bollen i underkanten av ribban. Bollen studsade ner på mållinjen och nästa studs skedde i målet och 5–0 var ett faktum.

Knappt tre minuter senare spelade Matilda Rosqvist upp bollen längs högerkanten till Adelisa Grabus som på mittlinjen skarvade in bollen till Sophia Redenstrand som satte full fart framåt. Några meter utanför straffområdet avslutade hon och bollen satt lågt vid den högra stolpen och det var hastigt och lustigt 6–0 till Gnaget. I samband med målet klev Matilda Rosqvist och Jenny Danielsson av planen och ersattes av Kajsa Kjellander och Arsema Weldai. Emma Becker fick det ärofyllda uppdraget att bära lagkaptensbindeln under avslutningen av matchen. I den 80:e matchminuten lyfte Nicole Lundström från egen backlinje upp en boll som missades av AIK-försvaret och Ina Burström rann igenom och kunde placera in reduceringen mellan AIK-målvakten och den närmaste, högra stolpen och det blev ingen nolla för Serina Backmark i debuten.

Tre minuter senare spelade Anna Thim från högerkanten in bollen till Nicole Lundström som tog sig in i straffområdet och från snäv vinkel satte hon bollen högt i den närmaste, högra stolpen och det blev inspark för AIK. I den 85:e matchminuten lyfte Sophia Redenstrand in en högerhörna som via ett motståndarben studsade fram till Kajsa Kjellander som i målgården kunde vinkla in bollen i mål och hon fastställde därmed slutresultatet till 7–1. Med en minut kvar av ordinarie tid kolliderade hemmamålvakten med en AIK-spelare och tvingades efter några minuters vård att lämna planen. Efter fem stopptidsminuter blåste domaren Jonas Dahl av matchen och AIK-spelarna firade att seriesegern var klar.