AIK-spelare på landslagsuppdrag imponerade

2019.09.11, kl 12:12
Utspridda över tre kontinenter har åtta av AIK Fotbolls herrspelare den senaste veckan tävlingsspelat för sina respektive landslag.
Här nedan följer en summering över deras insatser.

Först ut var lagkapten Henok Goitom, som mindre än tre dygn efter att derbyt mot Djurgården blåstes av stod med kaptensbindeln runt armen igen, den här gången i Eritreas vita landslagströja hemma i huvudstaden Asmara. För motståndet stod Namibia i det första av två möten som skulle avgöra vilken av nationerna som skulle ta sig in i gruppspelsfasen av det afrikanska kvalet till VM i Qatar 2022. Eritrea, som återfinns på plats 202 på Fifas världsranking, sågs på förhand inte som favoriter i dubbelmötet – och två snabba Namibia-mål under loppet av åtta minuter i början av den andra halvleken bättrade inte på styrkeförhållandet. Men Henok skulle tända Eritreas hopp genom att i den 66:e minuten spela in bollen framför mål där anfallskollegan Ali Sulieman kunde trycka in reduceringen som också blev slutresultatet.

Returen i Namibia skedde sex dagar senare, tisdagen den 10 september, och återigen återfanns Henok Goitom i startelvan som eritreansk kapten. Trots ett tidigt ledningsmål från Namibia vägrade Eritrea att vika ner sig och strax före halvtidssignalen vände Goitom bort en hemmaförsvarare och sköt så när in kvitteringen med ett rappt vänsterskott som målvakten först tappade, men sedan lyckades återfå kontrollen över innan bollen passerade mållinjen. Närmare än så kom aldrig Eritrea och i stället kunde Namibia sätta 2–0 på stopptid och därmed ta hem dubbelmötet med totalt 4–1.

I Europa pågår kvalet till EM nästa sommar och för svensk del inleddes landslagssamlingen med match på Färöarna torsdagen den 8 september. Till höger i Janne Anderssons startelva fanns Sebastian Larsson och landslagsveteranen tackade för förtroendet genom att leverera två målgivande passningar i 4–0-segern. Noterbart är att båda gångerna hittade Larsson fram till målskyttar som fostrats i AIK:s ungdomsverksamhet: Alexander Isak (2–0) och Robin Quaison (4–0). I den 73:e minuten byttes Larsson ut i matchen som slutade just 4–0 till Sverige.

190908 Sebastian Larsson of Sweden in a discussion with referee Slavko Vincic during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Norway on September 8, 2019 in Stockholm.

Sebastian Larsson mot Norge på Friends Arena.

Samtidigt som matchen på Färöarna spelades tog Norge i samma kvalgrupp emot Malta. Tarik Elyounoussi inledde matchen på bänken men byttes in av förbundskapten Lars Lagerbäck halvvägs in i den andra halvleken och var med och bidrog till den norska 2–0-segern.

Efter planenliga segrar för de nordiska grannländerna var det dags att bege sig till Sveriges Nationalarenan, Friends Arena, för att söndagen den 8 september ställas mot varandra i en riktig nyckelmatch i grupp F. Sebastian Larsson återfanns på nytt i den svenska startelvan medan Elyounoussi även den här gången inledde på bänken. Larsson spelade hela matchen och var också inblandad i förarbetet till Emil Forsbergs 1–1-kvittering i matchminut 60 (Larsson noterades även för ett gult kort) medan Tarik Elyounoussi fick hoppa in när 26 minuter återstod. Med sina löpningar oroade han det svenska försvaret vid ett par tillfällen, men matchen skulle sluta 1–1.

190910 Fotboll, EM-kval Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group H - Albania v Iceland - Elbasan Arena, Elbasan, Albania - September 10, 2019  Iceland's Kolbeinn Sigthorsson celebrates scoring their second goal with team mates      REUTERS/Florion Goga
 © Bildbyrån - COP 7 - SWEDEN ONLY

Kolbeinn Sigþórsson (nr 9) blev dubbel målskytt.

Även Kolbeinn Sigþórsson (Island) och Karol Mets (Estland) har spelat dubbla EM-kvalmatcher för sina länder. Sigþórsson öppnade med ett behärskat skott målskyttet i hemmamatchen mot Moldavien som Island till slut vann med 3–0 (Kolbeinn utbytt i den 63:e minuten). Trots det fina målet valde förbundskapten Erik Hamrén att placera Sigþórsson på bänken när det tre dagar senare var dags för match borta mot Albanien. Efter att ha hamnat i underläge byttes dock Sigþórsson in i matchminut 56 – och bara två minuter senare sköt han med en tung volley in 2–2. Hemmalaget skulle dock visa sig vara det starkare laget och vann matchen i grupp H med 4–2.

Karol Mets är given i den estniska landslagselvan och spelade 90 minuter som defensiv innermittfältare i båda Estlands matcher under samlingen. Däremot blev det inga poäng i grupp C: först en snöplig övertidsförlust mot Vitryssland (1–2), sedan ett för starkt Nederländerna. De orangefärgade följde upp en imponerande 4–2-seger borta mot Tyskland med att vinna med 4–0 i Tallinn.

Precis som i Afrika har man på den asiatiska kontinenten inlett kvalspelet till VM 2022. Felix Michel återfanns i Libanons startelva som på Kim Il Sung Stadium i Pyongyang sparkade igång grupp H med match mot Nordkorea. Michel, som byttes ut i matchminut 66, fick dock en tung start på kvalet då Libanon föll med 0–2. Förlust blev det även i en träningslandskamp fem dagar senare: Felix Michel spelade en halvlek när Oman hemmabesegrade Libanon med 1–0.

På Guldfågeln Arena i Kalmar rullade det svenska U21-landslaget under tisdagen igång sitt EM-kval med match mot Irland. Bilal Hussein fick från bänken se sina lagkamrater gå till halvtidsvila med ledning 1–0, men efter paus tog irländarna över händelserna totalt och kunde vända och vinna med 3–1. Bilal Hussein fick spela de sista nio minuterna.

Saku Ylätupa fick en dryg halvtimmes spel när det finska U21-landslaget inledde sitt EM-kval med att besegra Ukraina på bortaplan med 2–0. Finland spelade också ytterligare en match i grupp 8, hemma mot Nordirland, och den här gången återfanns Ylätupa i startelvan. Med ett skott som målvakten tvingades släppa retur på – en retur som Onni Valakari satte i nät – låg Saku bakom det finska målet i 1–1-matchen innan han byttes ut i minut 66.

Nu vänder våra landslagsspelare hem till AIK igen inför den allsvenska omstarten som sker borta mot BK Häcken nu på söndag. Nästa hemmamatch spelas mot IFK Göteborg onsdagen den 25 september. Stöd AIK på plats – biljetter till våra kommande hemmamatcher hittar du via länkarna nedan.

Text: Olle Östman