AIK tappade sent i Algarve

2023.02.03, kl 23:23
AIK inledde försäsongsturneringen Atlantic Cup med en förlust. Inhopparen Axel Björnström sköt 1–0 tidigt i den andra halvleken, men danska Bröndby IF vände till seger efter två sena mål.

Temperaturen visade elva behagliga grader när de båda lagen tog klivet ut på Estádio Algarves gräsmatta, 19:00 lokal tid. AIK i försäsongens helsvarta ställ mot Bröndby i sina ordinarie gula tröjor och blåa shorts. Kvällens första duell skedde dock redan före avspark då de 30-talet AIK-supportrar på plats gjorde sitt bästa för att överrösta Estádio Algarves skräniga högtalarsystem när spelarna gjorde entré. Resultatet mellan Black Army och The Black Eyed Peas får bedömas som oavgjort.

Arenan med plats för drygt 30 000 åskådare byggdes till Europamästerskapet 2004, och det var här som det svenska herrlandslaget föll i kvartsfinalen mot Nederländerna efter ett högdramatiskt straffsparksavgörande. Snart 19 år har passerat sedan Olof Mellberg missade den sista straffsparken som blev slutpunkten på Sveriges EM-äventyr.

Tillbaka i 2023 hade fredagskvällens AIK-kapten Kristoffer Nordfeldt för första gången denna försäsong Sotirios Papagiannopoulos framför sig. Sotte, som missade de två första träningsmatcherna på grund av en skada, flankerades i trebackslinjen av Jetmir Haliti och Robin Tihi. Rui Modesto och Erick Otieno tog hand om kanterna, medan vi på mittfältet fick se en AIK-debutant i Jimmy Durmaz. Det rutinerade nyförvärvet inledde till höger i en mittfältstrio som i övrigt bestod av Bilal Hussein och Abdussalam Magashy. Som forwardspar startade för tredje matchen i rad Omar Faraj och John Guidetti, där den förstnämnde satte igång spelet.

Bröndby, som till skillnad från AIK är halvvägs in i sin tävlingssäsong, parkerar på en tionde plats i Superligaen inför ligaomstarten senare i februari. Något som måste ses som en missräkning för klubben som blev danska mästare så sent som säsongen 2020/21.

AIK inledde starkast och matchklockan hade inte hunnit nå tre spelade minuter innan ”hemmaspelaren” Rui Modesto löpte sig loss på sin högerkant och slog in bollen längs marken mot Omar Faraj. AIK-anfallaren tog emot och avslutade tungt, men ett försvarande ben hann emellan och kunde täcka ut till en resultatlös hörna.

Jimmy Durmaz behövde bara tolv AIK-minuter på sig innan han kunde räkna in sitt första gula kort i den svartgula tröjan, efter en tuff tackling på en Bröndbyspelare en bit in på defensiv planhalva.

Matchinledningens piggaste AIK:are var kanske Omar Faraj, som höll sig framme igen i den 17:e matchminuten. Även den här gången var skottet hårt, men bollen susade precis utanför Mads Hermansens vänstra stolpe.

Halvvägs in i den första akten började Bröndby jobba sig in i matchen och kunde pressa ner ett väl samlat AIK. De gånger som försvarslinjen inte lyckades stå emot, som i den 34:e matchminuten då Frederik Alves nickade ett inlägg mot mål, stod Kristoffer Nordfeldt i vägen. 0–0 var ställningen när domaren João Afonso blåste för halvtidsvila. Inför den andra halvleken satte lagkaptenen Ohi Omoijuanfo bollen i rullning.

Andreas Brännström genomförde två byten i paus som skulle ge omedelbar effekt. Jetmir Haliti och Jimmy Durmaz ersattes av Axel Björnström och Vincent Thill. Knappt tre minuter senare slog den sistnämnde en välavvägd krossboll in i straffområdet, fram till Björnström som trots hård bevakning tog ner bollen på bröstet, brottade sig fram och sköt 1–0 med vänsterfoten. Ett väldigt fint AIK-mål.

I den 63:e matchminuten kom nästa dubbelbyte för AIK:s del, när Sotirios Papagiannopoulos och John Guidetti lämnade plats för Collins Sichenje och Elias Durmaz. Precis som för Sotte var det här Collins matchdebut för i år och kanske var det ringrosten som gjorde sig påmind fem minuter senare då mittbacken var olycklig i eget straffområde. Domaren pekade på straffpunkten, Daniel Wass tog hand om bollen och 1–1 satt säkert i nät bakom Nordfeldt. Wass, som tidigare spelat ihop med John Guidetti (Celta Vigo) och Kyriakos Stamatopoulos (Fredrikstad) och även har 44 A-landskamper för Danmark på sitt CV, vände hem till Köpenhamnsklubben under 2022.

AIK saknade inte chanser att återta ledningen under matchens sista fjärdedel, men i takt med fler byten (in i spel kom även Rasmus Bonde, Taha Ayari, Calvin Kabuye och Abdihakin Ali) tog Bröndby över spelet allt mer. 1–1 hade inneburit straffsparkar för att kora en vinnare, men med sju minuter kvar till full tid slog Bröndby till på nytt. Simon Hedlund tvekade inte när möjligheten dök upp till höger i straffområdet och ex-Elfsborgaren kunde skjuta 2–1 med ett distinkt direktavslut från nära håll. Passningen kom från Nicolai Vallys.

AIK mobiliserade och fick till en sista kraftansträngning. Den bästa kvitteringschansen fick Elias Durmaz, frispelad till vänster i straffområdet. Inhopparens avslut var hårt, men den här gången var målvakten Hermansen med på noterna och kunde styra skottet till en resultatlös högerhörna. Efter tre tilläggsminuter blåste den portugisiske domaren av träningsmatchen.

Snabb chans till revansch på måndag då AIK spelar match två i Atlantic Cup, mot engelska Brentford FC B.

Text: Olle Östman