AIK tog revansch

2020.09.19, kl 16:13
Inför den 17:e omgången av Elitettan var IF Brommapojkarna det enda laget som tagit poäng av AIK under 2020. Under lördagen gästade BP Skytteholms IP i Solna och AIK fick efter en väl genomförd match revansch för 0–1-förlusten på Grimsta IP då man vann med 3–1 (2–0) efter mål av Adelisa Grabus, Jenny Danielsson och Rosa Kafaji.

Med förlusten på Grimsta IP i relativt färskt minne var det ett revanschsuget AIK som klev in på den soldränkta planen i Solna för att ta ännu ett kliv mot seriesegern. AIK ställde upp med den glödheta trion Jenny Danielsson, Adelisa Grabus och Rosa Kafaji i det främre ledet och var favoriter inför avspark. I den fjärde matchminuten spelade lagkaptenen Matilda Rosqvist på högerkanten fram bollen till Adelisa Grabus som löpte in i straffområdet, men BP:s målvakt Karolina Bucaro Stenman var vaken och gled ut och fångade in bollen framför fötterna på forwarden. Minuten därefter slog Sophia Redenstrand en fin boll från sin vänsterbacksposition som skar genom motståndarnas försvar och friställde Adelisa Grabus som kom in fri till vänster i straffområdet och avslutade strax utanför den bortre, högra stolpen.

AIK kontrollerade inledningen totalt mot ett avvaktande bortalag som egentligen bara stack upp vid ett tillfälle. I den 16:e matchminuten kom Tempest-Marie Norlin fram längs högerkanten och centrerade bollen till Mathilda Johansson Prakt som i hyfsat bra läge nickade bollen många meter utanför den högra stolpen. I samma matchminut spelade Evelina Finndell från egen planhalva upp bollen längs högerkanten till Rosa Kafaji som förlängde bollen till djupledslöpande Adelisa Grabus som återigen kom in fri i straffområdet, men Karolina Bucaro Stenman räddade avslutet till en resultatlös högerhörna. När matchklockan precis passerade 24 minuter slog Adelisa Grabus från vänsterkanten en crossboll till Rosa Kafaji till höger i straffområdet. Kafaji slog en kort passning till Linda Hallin som djupt ner i straffområdet centrerade bollen till Johanna Lindell som avslutade förbi målvakten, men klockrent i den högra stolpen.

I den 30:e matchminuten slog Fanny Johansson en fin boll från egen planhalva som såg ut brytas av bortalagets mittback Elin Bergkvist, men försvararen fick ingen ren träff på bollen som istället hittade fram till Adelisa Grabus. AIK:s blivande vinnare av skytteligan tog sig in till vänster i straffområdet och hann före utrusande målvakten, petade bollen förbi henne och fälldes. Domaren Maral Mirzai Beni pekade givetvis på straffpunkten och Grabus tog själv rollen som exekutor och slog in bollen lågt till vänster medan bortalagets målvakt gick åt andra hållet. 1–0 till AIK. Fyra minuter efter ledningsmålet lyfte Sophia Redenstrand från högerkanten in en frispark i straffområdet som försvaret oavsiktligt nickade mot det egna öppna målet, men bollen studsade ett par decimeter utanför den vänstra stolpen och till en resultatlös vänsterhörna.

I den 38:e matchminuten sågade sig Johanna Lindell, men Rosa Kafajis hjälp, fram längs högerkanten och tog sig in i straffområdet där hon serverade Jenny Danielsson öppet mål vid den bortre stolpen. Finländskan gjorde inget misstag utan stötte enkelt in bollen i mål och 2–0 var ett faktum, siffror som stod sig till halvtidsvilan. BP inledde den andra halvleken mer optimistiskt än den första och efter drygt fem minuters spel skulle man målmässigt komma in i matchen igen då AIK-försvaret agerade givmilt. Målvakten Milla-Maj Majasaari spelade ut en kort passning som stressade Sara Nordin och även Evelina Finndell i andraläget och den före detta AIK-spelaren Eldina Ahmić bjöds på bollen på vänsterkanten strax utanför straffområdet och tvekade inte alls i beslutsfattandet. Avslutet var hårt och välplacerat och satt lågt innanför den vänstra stolpen och det var reducerat på Skytteholms IP.

Baklängesmålet fick fart på AIK och i den 52:a matchminuten klev Rosa Kafaji från högerkanten in centralt utanför straffområdet och avslutade bra mot vänstersidan av målet, men Karolina Bucaro Stenman räddade det hårda skottet. Minuten senare tog sig Adelisa Grabus ner till kortlinjen till vänster i straffområdet och slog in bollen till Johanna Lindell vars avslut retfullt rullade precis utanför den högra stolpen. Det var nu en helt annan fart på BP i matchen och i den 58:e matchminuten tog sig Tempest-Marie Norlin fram på högerkanten och slog in ett inlägg mot Michelle Rojas Flores vid den bortre, vänstra stolpen och hennes nick mot mål räddades bra av Milla-Maj Majasaari som även fångade in den egna returen. Hemmalagets första spelarbyte annonserades i den 71:a matchminuten då Clara Härdling ersatte Jenny Danielsson. AIK var stundtals pressade under den andra halvleken av ett aggressivt spelande bortalag som vädrade en nödvändig poäng för att inte tappa mark till andraplatsen i tabellen. I den 78:e matchminuten tilldömdes BP en frispark i bra läge efter att domaren blåst mot Evelina Finndell i en duell centralt utanför AIK:s straffområde. Lagkaptenen Eldina Ahmić tog hand om frisparken och avslutade bra, men bollen gick knappt över ribban vid det vänstra krysset och AIK var ännu i ledning.

Med knappt sju minuter kvar av ordinarie matchtid tvingades AIK:s mittback Evelina Finndell lämna planen p g a en skada och hon ersattes av Emma Santamäki. I den 86:e matchminuten var det ytterst nära kvittering på Skytteholms IP efter att Michelle Rojas Flores till höger i offensivt straffområde spelat snett, inåt, bakåt till veteranen Emma Lundh som iskallt försökte chippa in bollen, men avslutet slog i ribban innan AIK-försvaret kunde rensa bort bollen. AIK kunde tre minuter senare lugna ner spelet i och med ett inkast djupt ner längs högerkanten. Johanna Lindell och Adelisa Grabus samspelade och den sistnämnda kunde från kortlinjen skicka in bollen framför mål där Rosa Kafaji mötte på volley och sekunden senare satt bollen i nätet och viktiga 3–1 noterades. Målet tog udden ur bortalagets jakt på poäng och de avslutande fem stopptidsminuterna passerade utan några rejäla målchanser.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll