AIK upp på fjärde plats

2021.07.18, kl 22:07
Det var spelmässig fördel för bortalaget Kalmar FF efter den första halvleken, men i den andra halvleken svarade AIK för två mål inför 12 517 åskådare på Friends Arena i Solna. De tre poängen tog upp AIK till fjärde plats i den allsvenska tabellen.

Annons:

För 65:e gången genom tiderna ställdes AIK och Kalmar FF mot varandra. Statistiken mellan lagen är jämn, som AIK:are kanske man till och med tycker att den är överraskande jämn, och Gnaget hade inför dagens match noterat 25V-20O-19F. Att KFF inte är en favoritmotståndare för AIK bevisas när man tittar på hemmastatistiken sedan 2007 som inför avspark var helt jämn med 6V-3O-6F. AIK kom till Friends Arena med det irländska nyförvärvet Zack Elbouzedi i matchtruppen och ställde upp med Nicolás Stefanelli samt Bojan Radulovic i startelvans främre led. Sebastian Larsson bar lagkaptensbindeln för andra matchen i rad då Henok Goitom inledde på bänken. Filip Rogić startade sin första match sedan sin skada och huserade på högermittfältet i AIK:s kommunicerade 4-4-2-formation. I backlinjen var Alexander Milošević tillbaka och bildade mittbackspar tillsammans med Sotirios Papagiannopoulos. Mikael Lustig var återigen högerback, efter att senast spelat mittback, vilket innebar att Erick Otieno flyttade över till vänsterbackspositionen och Eric Kahl inledde därmed på bänken.

AIK satte igång matchen genom Nicolás Stefanelli och man satte, påhejad av publiken, högsta fart direkt. I den tredje matchminuten tog sig Filip Rogić in i straffområdet från högerkanten och det ropades för hands efter hans inspel, men AIK behöll bollen och Nicolás Stefanelli försökte få in bollen framför mål, men den rann ut till inspark. I den 13:e matchminuten flyttade Kalmar FF upp laget för första gången i samband med en frispark djupt ner på vänsterkanten som nickades undan av Mikael Lustig. Två minuter senare fick Sebastian Larsson sitt billigaste gula kort som han fått under hela karriären då han nafsade Oliver Berg i bakhasorna. Efter en pigg AIK-inledning blev det efter ett tag ett mer statiskt spel där bortalaget tilläts ha mer bollinnehav och de första busvisslingarna kom efter drygt 17 minuters spel.

I den 26:e matchminuten slog Alexander Milošević en långboll från egen planhalva som nådde framrusande Nabil Bahoui i straffområdet och han kastade sig fram, fick en tå på bollen som blev en enkel räddning för målvakten Lucas Hägg Johansson. Frustrationen på läktarplats ökade då bortalagets spelare föll enkelt och efter drygt 35 minuters spel var det 1-7 i utdömda frisparkar. Publikens frustration fick dem att lyfta fram hemmalaget som i den 35:e matchminuten kom fram längs högerkanten då Mikael Lustig nådde kortlinjen innan han lyfte in en boll som Nabil Bahoui utan kraft nickade i famnen på målvakten. Med anledning av pandemin har det varit ganska tyst på svenska arenor sedan hösten 2019, men efter 40 minuters spel var det dags för den gamla klassikern ”domarjävel” att eka från läktarsektionerna i samband med bortalagets åttonde frispark som även renderade ett gult kort till Sotirios Papagiannopoulos. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren Glenn Nyberg av den första halvleken och spelarna gick till omklädningsrummet ackompanjerade av burop efter en svag offensiv halvlek.

AIK började växa in i matchen i den andra halvlekens sjunde minut och man arbetade fram sin första hörna. Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och nådde huvudet på Alexander Milošević vars nick gick klockrent i den högra stolpen och returen gick till mittbackskollegan Sotirios Papagiannopoulos vars avslut gick utanför samma stolpe. I samband med målchansen svepte en kyligare vind in i arenan och det kändes som om högsommaren var över. AIK fortsatte jobba hårt och i den 57:e matchminuten var det dags för nästa AIK-hörna från höger. Serven från Sebastian Larsson nådde återigen huvudet på Alexander Milošević, denna gång längre bort i straffområdet, och efter en ryggtouch på Nabil Bahoui gick bollen via målvaktens utsträckta arm in i mål. Stort jubel och 1–0 på resultattavlan.

Två minuter efter målet noterade Kalmar FF sitt första avslut på mål då lagkaptenen Jonathan Ring avlossade ett tungt skott som Budimir Janošević tvingades släppa retur på, men Mikael Lustig rensade bort bollen från det farliga området. När matchklockan passerade 64 spelade minuter genomförde AIK ett dubbelbyte då Bojan Radulovic och Filip Rogić ersattes av Henok Goitom och Eric Kahl. Kahl tog över vänsterbackspositionen och Erick Otieno flyttade över till högerkanten och täckte upp defensivt i vad som såg ut som en fembackslinje när Kalmar FF anföll. AIK fokuserade på defensiven vilket gav Kalmar FF mer bollinnehav igen. I den 74:e matchminuten fick inhopparen Isak Jansson bollen till höger i offensivt straffområde, vände och avslutade snabbt, men Budimir Janošević räddade bra och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna.

I den 85:e matchminuten var det dags för AIK:s förste irländare genom tiderna då Zack Elbouzedi ersatte Nabil Bahoui och han klev in som vänstermittfältare i vad som såg ut som en 5-2-3-uppställning. Fyra minuter senare fick han en löpboll längs vänsterkanten och flög förbi sin försvarare innan han spelade in bollen mot inhopparen Saku Ylätupa, men försvaret redde ut situationen. AIK höll uppe spelet under avslutningen av matchen och då stopptiden precis annonserats så bröt Henok Goitom in i straffområdet från vänsterkanten och spelade upp bollen mot framrusande Sebastian Larsson som med full kraft dunkade in bollen i mål. 2–0 och game over på Friends Arena där regnet svepte in under slutet av matchen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll