AIK vände 0–1 till seger

2021.07.10, kl 21:33
AIK hamnade i ett 0–1-underläge i den första halvleken efter ett individuellt misstag, men kvitterade innan paus genom Bojan Radulovic. I den andra halvleken nickade inhopparen Filip Rogić in 2–1 vilket också blev segermålet.

Efter 20 månaders väntan var det äntligen dags för en hemmamatch på Friends Arena inför publik och 12 342 åskådare var på plats då AIK tog emot Varbergs BoIS FC. I AIK var Sebastian Larsson och Mikael Lustig tillbaka i startelvan efter EM-turneringen och de tog Ebenezer Oforis och Per Karlssons platser från den senaste matchen. Andra ändringar i elvan från senast var att Bojan Radulovic, Nabil Bahoui och Yasin Ayari ersatte Henok Goitom, Erik Ring och Saku Ylätupa. Att publiken på plats var svältfödd på fotboll rådde inget tvivel om och trots att det ”endast” var drygt 12 000 på plats så var stämningen nästan uppe på derbynivå då det kokade på läktarna från att spelarna klev in på uppvärmningen. SMHI hade flaggat för ett större åskoväder över Solna under lördagseftermiddagen, men av det syntes inget och solen lös istället över Nationalarenan då domaren Mohammed Al-Hakim blåste igång matchen. Flera av AIK-spelarna hade aldrig spelat inför publik på hemmaplan och det syntes från avspark att inspirationen var extra stor hos flera av dem.

AIK kopplade omgående greppet om matchen och spelarna flög fram under de inledande minuterna. I den åttonde matchminuten slog målvakten Budimir Janošević en lång, flack utspark som nickskarvades vidare av Bojan Radulovic och bollen gick fram till Nicolás Stefanelli som kom fri med den 41-årige bortamålvakten Stojan Lukic. Argentinaren försökte sig på en fräckis och avslutade snabbt på ”fel sida” om den utrusande målvakten då det såg ut som om han skulle löpa förbi honom på utsidan, men han räddade markskottet. Strax därefter blev det ett knappt minutlångt avbrott då rök svepte in runt AIK-målet och hemmamålvakten signalerade till domaren att han stördes under ett avslut av bortalaget. AIK fortsatte föra spelet efter omstarten och de första 15-20 minuterna var liksom senast borta mot BK Häcken (1–2) bra. I den 23:e matchminuten spelade Mikael Lustig tillbaka bollen till Budimir Janošević och istället för att rensa bort bollen direkt så tog han emot den och blev omedelbart attackerad av Tashreeq Matthews som kastade sig fram och träffade bollen som retfullt enkelt rullade in i AIK-målet. 1–0 till gästande Varbergs BoIS FC och hemmapubliken tystnade som om de fått en riktig kalldusch i den höga luftfuktigheten. Eric Kahl, Sebastian Larsson och Sotirios Papagiannopoulos var snabbt framme och klappade om den olycklige AIK-målvakten. Efter en knapp halvminuts total tystnad stämde publiken åter upp i sång och lyfte laget från käftsmällen.

I den 26:e matchminuten slog Nabil Bahoui ett inlägg från vänsterkanten som nådde framrusande Yasin Ayari framför mål och han avslutade på volley och bollen satt i nätet bakom Stojan Lukic, men flaggan för offside var riktigt uppe då AIK:aren var någon decimeter före vänstermittfältaren Anton Liljenbäck. AIK fortsatte att arbeta målmedvetet och när matchklockan passerade 36 spelade minuter klev Eric Kahl från vänsterkanten in centralt i planen och släppte bollen till Sebastian Larsson som spelade vidare ut till Erick Otieno på högerkanten. AIK:s högerback slog ett perfekt inlägg som nådde huvudet på Bojan Radulovic och nicken gick i en hög båge mot mål och in i den vänstra gaveln utan chans för Stojan Lukic som sträckte ut. 1–1 och vilt jubel på Friends Arena. Tre minuter senare fick mittbacken Sotirios Papagiannopoulos bollen strax utanför eget straffområde och drev framåt förbi en motståndare, två motståndare och närmade sig offensivt straffområde till publikens stora förtjusning då Albin Winbo hängde i AIK-spelarens matchtröja vilket ledde både till frispark och ett gult kort. Det gula kortet renderade även en avstängning i nästa omgång.

Lagkaptenen Sebastian Larsson tog hand om frisparken, som var ca 25 meter från mål, och det hårda avslutet slog klockrent i ribban och studsade ut till en inspark. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av för pausvila. AIK inledde den andra halvleken med stor energi och den första målchansen arbetade man fram i den 51:a matchminuten. Nicolás Stefanelli, Sebastian Larsson och Bojan Radulovic stressade bortalaget intensivt uppe vid straffområdet på högerkanten och helt plötsligt rullade bollen efter en indianare fram till Nabil Bahoui som drog till från ca 17 meter och han tvingade Stojan Lukic till en bra räddning. Returen gick ut till Bojan Radulovic till höger om målet och han höll i bollen i förstaläget, vilket fick två motståndare att helt tappa markeringarna då de kastade sig för ett förmodat skott, men avslutet sköt Bojan över ribban med vänsterfoten. Nio minuter senare vände AIK spelet snabbt efter en frispark av Varberg på offensiv planhalva. Erick Otieno vann bollen på egen högerkant och lyfte över den till framrusande Nicolás Stefanelli centralt. Argentinaren avancerade och avlossade ett skott som täcktes lite av den hemjobbande försvararen, men avslutet nådde fram till högersidan målet där Stojan Lukic räddade. I den 61:a matchminuten genomförde AIK sitt första byte då Yasin Ayari ersattes av Filip Rogić. Tre minuter senare lyfte Sebastian Larsson in en hörna från höger som efter nickar av Mikael Lustig och Bojan Radulovic nådde Bilal Hussein som avslutade från nära håll. Skottet blockerades och hemmaspelarna och publiken skrek för en signal för straffspark, men domslutet var rätt då bollen gick rakt i ansiktet på lagkaptenen Joakim Lindner i målgården.

Med ca 20 minuter kvar av ordinarie tid blev det plötsligt lite mer bollinnehav till Varbergs BoIS FC och man flyttade, för första gången under matchen, upp spelet mer och mer till offensiv planhalva. I den 71:a matchminuten var det dags för ett dubbelbyte för AIK då Eric Kahl och Nabil Bahoui lämnade planen till förmån för Alexander Milošević och Henok Goitom. Henok Goitom kom fram längs vänsterkanten i den 77:e matchminuten, efter att ha fått bollen av framrusande Nicolás Stefanelli, och slog ett inlägg mot den bortre stolpen där Filip Rogić mötte med huvudet, men nicken täcktes av inhopparen Adama Fofana som rensade bort bollen. Rensningen vanns påpassligt av Alexander Milošević på mittplanen och hamnade hos Bilal Hussein som slog en crossboll ut mot vänsterkanten där Henok Goitom med yttersta tån lyckades hålla kvar bollen i spel. AIK-forwarden spelades onside av Adama Fofana och den 36-årige veteranen tog sig in i straffområdet och måttade ett nytt perfekt inlägg, återigen till Filip Rogić som ryckte ifrån Adama Fofana och från snäv vinkel nickade in 2–1. Målnickaren sprang ner bakom målet och ställde sig och njöt av måljublet från de tillåtna 900 supportrarna på Norra stå och övriga AIK:are som skrek ut sin glädje över att Gnaget hade vänt 0–1 till 2–1. I samband med målfirandet gav Sebastian Larsson lagkaptensbindeln till Henok Goitom.

I den 83:e matchminuten kom AIK i en snabb spelvändning genom Nicolás Stefanelli som strax utanför offensivt straffområde spelade fram bollen till Filip Rogić vars avslut räddades och Stojan Lukic höll kvar poängchansen för bortalaget. Tre minuter senare klev Sebastian Larsson av och han ersattes av Ebenezer Ofori. AIK lyckades spela av de sista minuterna av ordinarie tid och de fyra stopptidsminuterna, som blev fyra och en halv, innan domaren blåste av matchen och signalen konstaterade att AIK tagit tre viktiga poäng. Efter slutsignalen dröjde spelarna kvar extra länge på planen och njöt av att äntligen kunna hyllas av supportrar på plats igen.