AIK vände underläge till seger

2019.04.14, kl 18:36
AIK var pressade efter att ha legat under med 0-1 i paus mot serieledande IK Sirius FK inför 16 019 åskådare på Friends Arena, men svarade för en stark andra halvlek och vann med 2-1. Chinedu Obasi nickade in kvitteringen i den 62:a minuten och 13 minuter senare svarade Jack Lahne för sitt första mål i AIK-tröjan och såg till att AIK lämnade nationalarenan med tre poäng.

IK Sirius FK kom till Friends Arena som serieledare efter att ha varit det enda laget som efter två omgångar tagit maximala sex poäng. AIK hade inlett med två 0-0-matcher och var laget som behövde tre poäng mest då lagen drabbade samman i Solna. BK Häckens chefstränare Andreas Alm var på plats på sin före detta hemmaarena för att förbereda sitt lag inför det kommande besöket på nationalarenan. AIK:s Enoch Kofi Adu avlossade ett misslyckat skott i den första minuten och det var hemmalagets enda avslut under den första halvtimmen. I den tredje matchminuten utdelade den före detta AIK-spelaren Robert Åhman Persson en stygg tackling mot Jack Lahne och fick syna det gula kortet.

I den tionde minuten stal Sebastian Larsson bollen av Niklas Busch Thor på mittplan och satte fart framåt innan han spelade ut bollen till Rasmus Lindkvist på vänsterkanten, men inlägget seglade över Jack Lahne och chansen rann ut i sanden. Bortalaget var i den 14:e minuten oerhört nära att ta ledningen efter att Elias Anderssons vänsterhörna nådde framrusande Kebba Ceesays huvud och nicken från ca åtta meter gick rakt i famnen på Oscar Linnér annars hade det nog varit mål. AIK svarade för en relativt svag inledning och i den 21:a minuten blev det farligt igen efter att Elias Andersson slagit en djupledspassning för Mohammed Saeid som var på väg mot ett rent friläge, men då svarade Panajotis Dimitriadis för en mycket bra brytning och stoppade målchansen. Två minuter senare lyfte IK Sirius in en högerhörna i AIK:s straffområde och Sam Lundholm, Kebba Ceesay och Mohammed Saeid sköt tre skott där de två första täcktes av uppoffrande AIK-spelare innan det sista seglade över AIK-målet.

Strax därefter slogs ytterligare en boll in i AIK:s straffområde och Mohammed Saeid kämpade med Per Karlsson och avslutade med att skjuta över. AIK var inte riktigt med och frustrationen hördes på hemmapubliken. Det blev lite mer optimistiskt efter att Jack Lahne i den 28:e minuten ryckt ner mot kortlinjen på den högra sidan och spelade in bollen längs marken, men Chinedu Obasi hann inte fram. I den 31:a minuten lyftes en frispark in i AIK:s straffområde och bollen studsade fram till Tim Björkström som fick ett jätteläge, men Oscar Linnér räddade och returen rensade Rasmus Lindkvist bort till en resultatlös högerhörna. Minuten därefter tog sig Daniel Sundgren fram på högerkanten och spelade in en boll som till slut hamnade hos Rasmus Lindkvist i den bortre delen av straffområdet och AIK-spelaren avlossade ett hårt skott från dålig vinkel som tvingade Lukas Jonsson till en räddning.

Halvleken såg ut att sluta mållös, men då lyftes en boll in från högerkanten som Daniel Sundgren nickade bort, men inte bättre än att den fastnade på rutinerade Philip Haglund som avslutade hårt och Oscar Linnér var där med vänsterhanden, men han orkade inte hålla bollen utanför mållinjen och bortalaget hade tagit ledningen, vilket inte alls kändes orättvist då AIK inte alls kom upp i nivå.

Efter tio minuter av den andra halvleken gjorde AIK:s chefstränare Rikard Norling sitt första drag då skadade Rasmus Lindkvist ersattes av Henok Goitom och Tarik Elyounoussi tog plats som vänster wingback. I den 61:a minuten tilldömdes AIK en hörna efter att Sirius målvakt Lukas Jonsson och Robert Åhman Persson onödigt kolliderat och därmed gett AIK lagets första och enda  hörna. Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och nickades undan av Kebba Ceesay, men inte bättre än att den återigen hamnade hos Seb som slog ett inlägg mot den bortre delen av målet där Chinedu Obasi vann en luftduell mot Ian Sirelius och nickade in bollen i mål. Stort jubel bland både spelare och publik då alla kände vilket viktigt mål det var.

I den 65:e minuten kom AIK i ett snabbt anfall och Chinedu Obasi spelade ut bollen till Tarik Elyounoussi på vänsterkanten och han slog ett väl avvägt inlägg mot den bortre stolpen som nådde huvudet på Henok Goitom, men nicken från nära håll gick utanför den närmaste högra stolpen till allas förvåning. I den 72:a minuten var det dags för nästa AIK-byte då Enoch Kofi Adu ersattes av Stefan Silva och AIK hade ett enormt offensivt lag på planen. Tre minuter senare tog sig AIK fram igen och Henok Goitom fick bollen på högerkanten och slog ett inlägg som nådde Stefan Silva. Silvas nick täcktes av Kebba Ceesay och returen studsade ut i straffområdet där Jack Lahne kom först och sköt ett skott som studsade in i den bortre delen av målet. Stort jubel då AIK hade vänt 0-1 till 2-1.

Domaren lade till sex stopptidsminuter och efter 95:50 träffade Karl Larson den vänstra stolpen efter att ha avlossat ett markskott från ca 18 meter, men marginalerna var till slut med hemmalaget som tog tre viktiga poäng.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll