AIK vann igen och befäste serieledningen

2020.07.05, kl 18:53
AIK:s damlag vann toppmötet mot serietvåan Morön BK med 2–1 (1–1) och är därmed det enda laget i Elitettan med maximala 15 poäng efter fem spelade omgångar. AIK:s mål gjordes av Sara Nordin och Jenny Danielsson, men det var ändå Gnagets målvakt Milla-Maj Majasaari som blev stor matchhjälte efter att hon räddade en straffspark i den 87:e matchminuten.

Ett riktigt toppmöte i Elitettan stod på programmet då Morön BK hälsade AIK välkomna till Electrolux Home Arena i Skellefteå. Båda lagen hade inlett säsongen med fyra raka segrar och det låg en stor prestige i att gå vinnande ur striden i Västerbotten. AIK flög upp till Skellefteå tidigt på söndagsmorgonen och hade munskydd på sig på planet, en annorlunda uppladdning i dessa märkliga tider. Solen sken då domaren Anastasia Oberlauf från Umeå blåste igång matchen och AIK:s skyttedrottning Adelisa Grabus skötte avsparken. Morön BK vände dock omgående på spelet och hemmalagets lagkapten Hayley Dowd kom nästan fri efter tio sekunders spel, men mittbacken Evelina Finndell täckte rutinerat bort henne från straffområdet. AIK:s första anfall kom i den fjärde minuten och Johanna Lindell tog sig fram till straffområdet och fälldes strax utanför detsamma i höger inner-position. Jenny Danielsson och Sophia Redenstrand ställde upp för att ta frisparken och ansvaret lades på den sistnämnda som med vänsterfoten sköt, men knappt två meter över ribban.

Morön BK inledde matchen med en hög press och gav inte AIK:s backlinje någon längre tid att bygga upp spelet. Efter nio minuters spel var det också nära hemmaledning efter att Rebekah O’Brien från högerkanten slagit en djupledsboll mot straffområdet som nådde huvudet på Hayley Dowd samtidigt som AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari kom på mellanhand och nicken seglade dryga metern utanför den högra stolproten. Efter en inspark efter knappt 14 minuters spel spelade AIK:s lagkapten Sara Nordin bollen tillbaka till Milla-Maj Majasaari som fick problem med den något svåra passningen och försökte med en okonventionell räddning med låret stoppa bollen som studsade ifrån henne och till en överraskad Hayley Dowd som med ett motlägg med den utrusande AIK-målvakten förpassade bollen in i målet. 1–0 till hemmalaget efter ett riktigt märkligt mål.

Baklängesmålet satte mer fart på AIK som kom upp i fler anfallsförsök, bland annat var högerbacken Samantha Ammanuel uppe i straffområdet och nästan fick en straffspark med sig, men brytningen av Wilma Stenman såg ut att träffa bollen innan hon hakade upp AIK-spelaren och hemmalaget fick en inspark. I den 18:e matchminuten spelade Katrina Guillou fram målskytten Hayley Dowd i ett hyfsat läge lite till höger och hon sköt, hårt trängd av Fanny Johansson ett markskott som vållade AIK-målvakten visst besvär, men hon fångade själv in den släppta returen. Fyra minuter senare bröt Carly Wickenheiser fram längs högerkanten och hittade aktiva Hayley Dowd i straffområdet, men avslutet ur bra läge gick högt över målet. Morön BK visade med besked att man skulle ge AIK en tuff match ända in i slutminuterna. I mitten av halvleken började AIK att få ett större bollinnehav och i den 25:e matchminuten kom Linda Hallin nästan igenom, men hennes avslut täcktes av Rebekah O’Brien till en resultatlös högerhörna. Minuten därefter tilldelades Samantha Ammanuel ett gult kort då hon fällde Katrina Guillou i ett bra läge strax utanför straffområdet i vänster inner-position. Katrina Guillou tog själv hand om frisparken som gick rakt på Milla-Maj Majasaari som räddade enkelt.

I den 28:e matchminuten var det dags för AIK:s fjärde hörna i matchen och högerhörnan slogs av Sophia Redenstrand som kanske är Elitettans bästa hörnläggare. Serven gick in framför mål där Sara Nordin mötte med huvudet och bollen gick i en båge över samtliga spelare och 1-1 var ett faktum. Målet var Sara Nordins andra för AIK i Elitettan och även det första, mot Hammarby i premiären, kom efter en nick. Det var nu hög kvalitet på matchen som bör ha varit en av seriens hittills allra bästa och det är ingen tvekan om att båda dessa lagen kommer att vara med i toppen av serien då Elitettan ska summeras i höst.

I den 32:a matchminuten var det dags för nästa målchans efter att Villemo Dahlqvist drivit centralt med bollen och avlossat ett skott från ca 25 meter som dock inte vållade några bekymmer för Milla-Maj Majasaari. Sex minuter senare var det nästan dags för en repris på 1–1-målet då Sophia Redenstrands högerhörna återigen nådde pannan på Sara Nordin framför mål, men denna gång gick nicken över målet. Med mindre än tre minuter kvar av ordinarie tid av den första halvleken bjöd hemmalagets Christine Tjärnlund på en slalomshow då hon tog sig igenom AIK-försvaret, men avslutet från nära håll täcktes med gemensamma krafter av Fanny Johansson och Sara Nordin till en resultatlös högerhörna. Ställningen var 1–1 i paus och med tanke på kvaliteten på den första halvleken så inväntades den andra akten med spänning.

Inledningen av den andra halvleken var jämn och båda lagen gjorde sitt bästa för att ta hand om initiativet. Den första målchansen blev Moröns Villemo Dahlqvist som i den 52:a matchminuten sköt ett farligt skott som dök ner mot AIK-målet, men gick strax ovanför ribban. Skottvilliga Villemo Dahlqvist fick tre minuter senare iväg ännu ett skott mot AIK-målet och detta avslut touchade Evelina Finndell, men Milla-Maj Majasaari var med och räddade skottet. I den 58:e matchminuten avslutade Hayley Dowd efter marken, men återigen var AIK-målvakten välplacerad och fångade in bollen i famnen. Minuten därefter spelade Sara Nordin in en central boll mot Adelisa Grabus i straffområdet som tog emot bollen, ryckte vidare och fälldes av Carly Wickenheiser. Straffsparken var solklar och Jenny Danielsson var exekutor. Bollen gick mot det högra hörnet och slog i insidan av stolpen och studsade längs med mållinjen innan den rensades bort till inkast av en försvarare.

I den 62:a matchminuten svarade Jenny Danielsson för en stark aktion i straffområdet då hon tog sig in centralt från högersidan, höll undan motståndare innan hon avslutade med ett lurigt skott som målvakten Mira Pastoft fick lite problem med innan hon lyckades greppa bollen. I samma matchminut vann Adelisa Grabus bollen på mittplan och slog en fin genomskärare som nådde Jenny Danielsson på högerkanten. Finländskan tog sig in i straffområdet, vände bort Wilma Stenman innan hon med ett hårt och välplacerat skott slog in bollen i mål med vänsterfoten. 2–1 till AIK. Strax därefter var det dags för en AIK-debut då Louise Matsgård ersatte Piyatida Somkumpee. AIK spelade oerhört stabilt efter målet och lät inte hemmalaget diktera spelet alls. Med mindre än tio  minuter kvar var AIK nära att avgöra matchen då Adelisa Grabus (två gånger) och Jenny Danielsson fick skottlägen kring straffområdeslinjen, men inget av avsluten satt innanför målramen.

I den 84:e matchminuten frispelades Jenny Danielsson av Adelisa Grabus, men vinkades felaktigt av för offside. Hemmalaget fick till en liten offensiv under slutminuterna och var aktiva runt AIK:s straffområde. I den 86:e matchminuten svarade Evelina Finndell för en fantastisk brytning i eget straffområde och vann bollen från Hayley Dowd, men domaren signalerade för straffspark trots att hon var välplacerad och endast ca fem meter från situationen. AIK-spelarna protesterade och Evelina Finndell fick ett gult kort. Hayley Dowd tog hand om straffsparken och slog den efter marken åt höger, men Milla-Maj Majasaari kastade sig åt rätt håll och klistrade bollen på mållinjen.

Det var dock nervösa minuter kvar på matchklockan och Morön BK hade fått upp ångan igen. I den sista ordinarie matchminuten sköt inhopparen Ellen Schampi ett skott som gick ett par meter över ribban. När matchklockan precis passerat 90 spelade minuter skickade Rebekah O’Brien iväg bollen från högerkanten och efter en lång lyra damp den ned i ovansidan av ribban. De avslutande minuterna blev en lång kamp för att hålla bollen borta från det egna målet, men med sekunder kvar av stopptiden fick hemmalagets Kayla Morrison en sista chans då hon från nära håll nickade utanför den bortre, vänstra stolpen. Efter tre och en halv stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK är därmed ensamma om full pott i Elitettan.