AIK vann "sexpoängsmatch"

2020.10.18, kl 21:37
AIK besegrade IFK Göteborg med 2–0 (1–0) på Friends Arena i vad som var något av en "sexpoängsmatch" med tanke på lagens placering i tabellen. AIK rivstartade matchen och tog en tidig ledning genom Filip Rogić då han nickade in Sebastian Larssons hörna. En kvart in i den andra halvleken dunkade Henok Goitom med kraft in 2–0 vilket också blev slutresultatet.

Nationalarenan Friends Arena bjöd på ett iskallt välkomnande då spelarna i AIK och IFK Göteborg marscherade in för inspark. Hösten hade kopplat ett starkt grepp om Solna under söndagen efter att staden tidigare under helgen fått en sista(?) varm dag. AIK ställde upp i en 4-2:3-1-formation med Sebastian Larsson och Enoch Kofi Adu i de defensiva positionerna framför backlinjen och Erik Ring gjorde sin första allsvenska match från start. AIK kopplade omgående greppet efter avspark och tryckte tillbaka IFK Göteborg från matchens första sekund. I den tredje matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en hörna från höger mot den bortre delen av straffområdet där Filip Rogić avslutade direkt. Markskottet såg ofarligt ut, men framför mål stod Henok Goitom med ryggen mot målet och klackade bollen framför Ioannis Anestis som med en benparad lyckades stoppa bollen på mållinjen.

En ny vänsterhörna följde sekunder senare och denna gång hittade Sebastian Larsson en omarkerad Filip Rogić framför mål och nicken satt stenhårt i den högra delen av målet och AIK var i ledning. AIK fortsatte sin totala kontroll av matchen och i den sjätte matchminuten ställde Sebastian Larsson upp för en frispark något åt vänster från ca 23 meter. Skottet gick mot den vänstra stolproten där IFK Göteborgs målvakt dök ner och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den tolfte matchminuten kom IFK Göteborg i sitt första anfallsförsök och Giorgi Kharaishvili fick iväg en lobbnick som inte vållade Budimir Janošević några problem. Anfallet var dock starten på en klart bättre period av bortalaget.

Det blev mer och mer IFK Göteborg och AIK hade svårt att lyfta upp spelet, vilket var en totalt annan matchbild än under de första tolv minuterna då AIK inte tillät bortalaget att ta sig över halva planen ens. AIK försvarade sig dock bra och Blåvitt kom inte fram i några farliga lägen. I den 26:e matchminuten slog Sebastian Larsson hemmalagets sjätte hörna, denna från höger, och den nådde lagkaptenen Henok Goitom som centralt från ca tio meter nickade rakt på målvakten. Två minuter senare tvingades Mikael Lustig lämna planen och han ersattes av Robert Lundström. IFK Göteborg hade ett kraftigt bollinnehav under den avslutande halvtimmen, men målchanserna lös med sin frånvaro. AIK inledde den andra halvleken piggt och i den tredje minuten av den andra akten bröt Erik Ring fram längs vänstersidan, utmanade sin motståndare vid straffområdeslinjen och avslutade mot den bortre, högra gaveln, men Ioannis Anestis svarade för en enhandsräddning och styrde bollen till en resultatlös högerhörna.

I den 51:a matchminuten bröt Robert Lundström fram längs högerkanten efter att ha fått en fin djupledsboll längs sidlinjen av Sebastian Larsson. Lundström måttade ett perfekt inlägg till Henok Goitom som från ca sex meter nickade mot mål, men IFK Göteborgs målvakt fick bollen på vänsterarmen och lyckades fånga in returen. Precis som i den första halvleken så kom IFK Göteborg tillbaka efter en bra AIK-inledning, men denna gången gick AIK på knock när man trodde att bortalaget skulle skaffa sig ett spelmässigt övertag. AIK etablerade spel på offensiv planhalva efter en timmes spel och rullade fram och tillbaka. Eric Kahl stötte framåt och slog en markboll mot Filip Rogić som valde att släppa bollen som istället gick fram till Henok Goitom utanför offensivt straffområde. AIK-kaptenen halkade till när han vände bort Kristopher Da Graca, men kunde fortsätta inåt i planen och fick skottläge från ca 20 meter. Bollen for som en tung projektil och Ioannis Anestis lyckades endast få högerhanden på bollen och styrde den i sin vänstra stolpe och in i mål. Stort jubel av Henok Goitom följde efter vad som var hans 93:e tävlingsmål för AIK.

Med knappt 20 minuter kvar av ordinarie tid var det dags för en comeback efter lång skadefrånvaro då Erick Otieno ersatte Erik Ring och därmed spelade sin första match sedan den 1 mars 2020. AIK kontrollerade spelet ett tag efter målet, men med tio minuter kvar fick IFK Göteborg en något större press på offensiv planhalva då AIK sjönk ner en aning. I den 83:e matchminuten lyfte Giorgi Kharaishvili bort bollen till den vänstra sidan av straffområdet där Alexander Jallow drog till direkt på volley och avslutet blev bra mot den bortre delen av AIK-målet, men Budimir Janošević svarade för en fin reflexräddning och höll AIK kvar i en viktig tvåmålsledning. Med en minut kvar av ordinarie tid ställde Sebastian Larsson återigen upp för en frispark, denna från ca 30 meter och landslagsveteranen tog en rövare och slog bollen överraskande mot den närmaste, vänstra stolpen vilket Ioannis Anestis inte var med på, men bollen gick en halvmeter utanför stolpen. I samma matchminut ersattes Paulos Abraham av Kolbeinn Sigþórsson.

Domaren Mohammed Al-Hakim valde att lägga till hela sex stopptidsminuter, men AIK-spelarna svarade för ett strålande arbete och höll i bollen samtidigt som IFK Göteborgs spelare började se trötta ut. Med sekunder kvar av stopptiden väggspelade Enoch Kofi Adu med Henok Goitom och kom igenom IFK Göteborgs försvar, men då han i fritt läge något till höger om målet skulle avsluta så blev träffen inte ren utan den rann iväg utanför den bortre, vänstra stolpen. I och med att slutsignalen ljöd så innebar det att AIK nu vunnit fyra raka segrar i Allsvenskan.