AIK vann träningsmatchen mot IFK Norrköping FK

2020.09.04, kl 20:16
AIK besegrade IFK Norrköping FK på Östgötaporten efter att lagkaptenen Panajotis Dimitriadis svarat för segermålet i den 89:e matchminuten. En annan stor matchhjälte för bortalaget var målvakten Budimir Janošević som i den första halvleken räddade en straffspark.

Att hösten nu är här var tydligt då AIK träningsspelade mot IFK Norrköping FK på Östgötaporten i Norrköping. Det soliga vädret inför den tidiga avsparken förbyttes till en ganska kylig eftermiddagsmatch då vinden bet rejält. AIK ställde upp med elva spelare från A-truppen i startelvan där det mest noterbara var att Bojan Radulovic Samoukovic gjorde AIK-debut, att Adam Ben Lamin var tillbaka i spel för första gången under 2020 och att Panajotis Dimitriadis bar lagkaptensbindeln då Henok Goitom startade på bänken. AIK inledde matchen piggt och hade redan efter 130 spelade sekunder skickat in tre inlägg av Robert Lundström, Paulos Abraham och Adam Ben Lamin i hemmalagets straffområde. I den nionde minuten lyfte Robert Lundström in ett inlägg från högerkanten som hamnade hos Paulos Abraham, men avslutet från ca åtta-nio meter gick över. Minuten därefter slog Heradi Rashidi ett inlägg från västerkanten som nådde Stefan Silva vars volleyavslut gick en bra bit över målet.

Det var AIK som var det spelförande laget under inledningen. I den 18:e matchminuten lyfte Heradi Rashidi upp en boll från egen backlinje längs vänsterkanten och där vann Bojan Radulovic Samoukovic bollen starkt av en motståndare och avancerade mot straffområdet innan han passade in centralt till Paulos Abraham vars hårda skott täcktes av en försvarare. Två minuter senare kom hemmalaget för första gången upp i en farlighet och Maic Sema rann igenom till vänster i straffområdet och slog in en passning centralt till Abdulrazaq Ishaq som sköt utanför den högra stolpen, men domaren Farouk Nehdi bedömde att Rasmus Lindkvist knuffat forwarden och blåste pipan för en straffspark. Ishaq tog själv hand om straffsparken och sköt lågt till höger, men Budimir Janošević läste situationen rätt och styrde med vänsterhanden bollen till en resultatlös hörna.

I den 29:e matchminuten kom AIK i ett flygande anfall från egen planhalva via Filip Rogić som sprang snabbt och långt med bollen innan han spelade in centralt mot Bojan Radulovic Samoukovic som väggspelade fram bollen till framrusande Paulos Abraham till vänster i straffområdet. Ensam med utrusande målvakten Julius Lindgren chippade Paulos över honom, men i utsidan av målgaveln. Fem minuter senare vann AIK återigen bollen på offensiv planhalva, denna gång genom Paulos Abraham som spelade fram Bojan Radulovic Samoukovic vars tunga markskott parerades av målvakten. Med fyra minuter kvar av den första halvleken slog Adam Ben Lamin ett inlägg från högerkanten som nådde Bojan Radulovic Samoukovic framför mål, men AIK-forwarden var trängd och nicken gick över ribban.

Efter en jämn inledning av den andra halvleken blev det mer och mer AIK. Stefan Silva såg allt piggare ut för var minut som gick, utmanade och var i den 54:e matchminuten nära att frispela Paulos Abraham i offensivt straffområde, men hemmaförsvaret redde ut situationen. Efter en timmes spel gick initiativet över till hemmalaget och i den 61:a matchminuten spelade Egzon Binaku från vänsterkanten in bollen i AIK:s straffområde och för första gången var inte försvararna på tårna utan bollen hamnade hos Jonathan Levi som från ett bra läge sköt över mål. IFK Norrköping hade en stark tiominutersperiod, men sedan kom AIK tillbaka igen. I den 70:e matchminuten slog Robert Lundström ett inlägg från högerkanten som hamnade hos Heradi Rashidi i den bortre delen av straffområdet och han fick på ett hårt avslut, som dock räddades av målvakten. Två minuter senare lyfte Panajotis Dimitriadis från mittplanen fram bollen till Heradi Rashidi centralt utanför offensivt straffområde och målvakten kom helt galet ut mot AIK-spelaren. Heradi kunde avslutat själv, men valde att hålla i bollen och passade kort till Bojan Radulovic Samoukovic vars skott täcktes av på straffområdeslinjen en försvarare.

Hemmalaget skapade ovanligt få målchanser, mycket tack vare ett bra försvarsspel av AIK, men med dryga kvarten kvar av ordinarie tid kom Abdulrazaq Ishaq igenom till höger och avslutade bra, men bollen touchade den bortre, vänstra stolpen och gick till inspark. AIK avslutade matchen med sex juniorer och en av dem, Erik Ring, bröt i den 77:e matchminuten in centralt och utanför straffområdet sköt han ett hårt avslut, men rakt på målvakten som räddade. Med mindre än 90 sekunder kvar av ordinarie tid bröt Panajotis Dimitriadis fram mot offensivt straffområde och fick hjälp av inhopparen Noa Tesfai-Negash att från högersidan få in bollen framför mål. Hemmalagets Rasmus Lauritsen skulle rensa bort bollen, men träffade Erik Ring och bollen studsade fram till Panos som tog vara på tillfället och sköt in bollen i mål till höger om målvakten. 1-0 till AIK i den 89:e matchminuten. IFK Norrköping pressade på för en kvittering och fick ett hyfsat läge i den första stopptidsminuten då Linus Wahlqvist avslutade från högerkanten, men efter en touch på Noa Ersa Engberg gick bollen precis utanför den bortre, vänstra stolpen till en resultatlös hörna och matchen var vunnen för Gnaget.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll