AIK vidare i Champions League-kvalet

2019.07.17, kl 23:18
AIK besegrade FC Ararat-Armenia med 3-1 inför 11 382 åskådare på Friends Arena. Efter en mållös första halvlek visade lagkapten Henok Goitom vägen med två tidiga mål i den andra halvleken innan Sebastian Larsson ökade på till 3-0. Bortalaget reducerade i den 77:e minuten vilket gav nerv åt avslutningen.

AIK var piskat att vinna när man tog emot FC Ararat-Armenia i returen av den första kvalomgången till Uefa Champions League. Efter en mållös första halvlek kunde AIK vinna med 3-1 och avancerade därmed till nästa kvalomgång efter totalt 4-3.

Den första halvleken var en förhållandevis chansfattig tillställning, där gästerna öppnade matchen bäst och mest energiskt. Man pressade högt och vann närkamper, och AIK hade påtagligt svårt att få fast bollen och etablera spel. När man väl lyckades med detta syntes det dock återkommande att AIK hade en något högre nivå i sin repertoar än gästerna. Gästerna hade framför allt två utpräglade anfallsvapen som man prövade flera gånger tidigt i matchen; inlägg på pannan på tunge toppforwarden Anton Kobyalko, som hade ett par-tre nickar utanför i skapliga lägen inledningsvis. Samt skott från distans från Petros Avetisyan, som dock hade konstant svårt att få till riktningen på skotten.

Bättre riktning på sina distansskott hade gästernas Alphonse Kodjo, som drygt halvvägs in i första halvleken testade Oscar Linnér med en riktigt tung projektil, men Linnér var säker och fångade in det skottet med en bra räddning. AIK å sin sida hade skapat några bra anfall dittills utan att hitta fram till avsluten, men efter knappa halvtimmen fick Chinedu Obasi till en nick i bra läge på Henok Goitoms inlägg, nicken dock rakt på målvakten Dmitri Abakumov. Därefter hade AIK ytterligare ett par hyfsade chanser på inlägg mot straffområdet, dock fortsatt utan att få till avsluten.

Den saken vart det omedelbar ändring på till andra halvlek. I halvtid hade AIK bytt ut Per Karlsson och satt in Rasmus Lindkvist, och det skulle visa sig vara ett lyckosamt drag. Med blott knappa minuten spelad av halvleken stack Lindkvist iväg på en offensiv räd på vänsterkanten, fick boll strax utanför straffområdet, och hittade med ett precist, lågt slaget inlägg Henok Goitom som behärskat stötte in 1-0 via den första stolpen.

Bara drygt fem minuter senare skulle samme Goitom utöka AIK:s ledning, och återigen kom det på ett inlägg från vänster. Chinedu Obasi låste fast bollen vid straffområdesgränsen, släppte ut till Anton Salétros som på ett tillslag slog inlägget mot Henok Goitom, som nådde högst i luften och med en inte jättehård, men ack så välplacerad nick prickade in 2-0 i det bortre krysset. Gästerna hade därmed plötsligt hamnat i en tuff uppförsbacke, och man försökte få till en snabb replik genom först nytt skottförsök av Avetisyan (på nytt klart över), och av kvicke och tekniske yttern Furdjel Narsingh, var avslut efter en soloprestation på högerkanten gick tätt utanför den bortre stolpen.

Det var istället AIK som skulle göra även nästa mål i matchen. Dryga kvarten in i halvleken hade AIK etablerat press mot gästerna efter ett långt anfall. Chinedu Obasi släppte bollen till Heradi Rashidi i utkanten av straffområdet till höger, som vände sig om och närmast övertydligt hakades upp av en armenisk försvarare. Kvällens irländske domare Robert Hennessy tvekade heller inte en sekund innan han pekade på straffpunkten. Straffsparken förvaltades av Sebastian Larsson på bästa sätt: målvakten Abakumov gick åt ena hållet, straffen satte Larsson hårt och lågt åt det andra hållet, 3-0.

Därefter var känslan att matchen mer eller mindre var avgjord och att AIK hade full kontroll på tillställningen. Det kunde också ha blivit än tydligare med knappt tjugo minuter kvar när Tarik Elyounoussi fick ett fint avslutsläge i straffområdet efter en kontring, men skottet från vänstersidan blev helt misslyckat och gick långt utanför mål. Istället blev det onödigt spännande när FC Ararat-Armenia reducerade med drygt tretton minuter kvar av matchen, efter att Karol Mets olyckligt schabblat med boll och bjudit Anton Kobyalko på ett friläge. Anfallaren utnyttjade det på ett utmärkt sätt och satte säkert 3-1 i det bortre vänstra hörnet.

I slutminuterna fick gästerna också till ett par vassa möjligheter att göra målet som hade tagit dem vidare på AIK:s bekostnad genom bortamålsregeln, först genom ett relativt löst skottförsök inifrån straffområdet som gick tätt över, under sista minuten av ordinarie tid. Sedan på stopptid med matchens i princip sista spark, när Alphonse Kodjo fick till ett bra avslut som dock åter gick tätt över mål. AIK höll undan och avancerar till den andra kvalrundan i Uefa Champions League, där slovenska NK Maribor väntar.

Text: Jonathan Storm