Angående fanbärare på AIK Fotbolls matcharrangemang

2019.04.23, kl 20:00
AIK Fotboll har sedan säsongen 2017 riktat en allt större uppmärksamhet kring den i klubben redan starka traditionen med att lyfta fram främst tidigare spelare eller ledare som fanbärare vid inmarschen till herrlagets hemmamatcher.

Oavsett hur lång tid, eller under vilka omständigheter, man burit AIK:s matchtröja finns det hos en fanbärare alltid ett grundläggande engagemang för klubben som tagit oss dit vi är idag. Spelaren och dess prestationer är en del av vår historia som är värt att lyfta fram.

När det gäller valet av fanbärare till matchen AIK – BK Häcken på onsdag har klubben resonerat ur fler synvinklar. Jan Eriksson spelade för klubben under fem säsonger och var landslagsman under en tid då AIK kämpade i den nedre regionen av den allsvenska tabellen. Han är dessutom en spelare som aktivt besökt AIK:s hemmamatcher under många år efter avslutad karriär.

Samtidigt har vi varit fullt medvetna om att valet är kontroversiellt. Vi valde att belysa det Jan gjort för AIK under sin tid i klubben istället för efter avslutad tid. Vi såg också en möjlighet till att skapa en dialog och förståelse mellan supportrar och en spelare från en tid då livslängden för fotbollsspelare i en klubb var betydligt längre än idag. AIK Fotboll vill vara en inkluderande förening och vi tror också på att ge en andra chans till personer oavsett om det gäller spelare, ledare eller supportrar.

Vi har under tisdagen gjort bedömningen att de grunder som vi baserar vårt val på inte delas utav tillräckligt många av AIK:s supportrar för att kunna genomföra inmarschen och tillhörande planintervju med värdighet. AIK Fotboll väljer därför, med respekt för klubbens supportrar, arrangemanget och Jan själv, att inte fullfölja arbetet med Jan Eriksson som fanbärare.

Vår syn på att en fanbärare ska representeras utifrån vad han eller hon har utfört under sin tid i klubben kvarstår dock.

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll