Avspark: AIK – BK Häcken FF

2021.10.16, kl 09:00
Söndagen den 17 oktober 2021, kl 13:00 är det dags för den 20:e omgången av OBOS Damallsvenskan och AIK tar sig an serietvåan BK Häcken FF hemma på Skytteholms IP i Solna. Det blir det andra mötet genom tiderna mellan lagen.

Det återstår endast tre omgångar av OBOS Damallsvenskan 2021 och i den senaste omgången sattes ett historiskt publikrekord som det antingen kommer att pratas länge om, eller så tog svensk fotboll ett jättekliv upp mot en ny nivå gällande publik på dammatcher i och med de 18 537 åskådarna som såg Hammarby besegra AIK med 4–1 (1–0) förra helgen. Matchen på Tele2 Arena i Stockholm blev inte vad AIK hoppades på resultatmässigt och man kom inte riktigt tillbaka i matchen efter att hemmalaget bjudits på öppningsmålet. AIK hade dock en bra period i slutet av den första halvleken då Kaisa Collin (skott strax över ribban) och Jenny Danielsson (tungt skott, målvaktsräddning) var nära att kvittera, men även direkt efter Honoka Hayashis reducering till 1–2 kändes som om ett till AIK-mål hängde i luften efter att man vräkt på framåt. Men efter 3–1-målet var det rullgardinen ner för bortalaget och i och med att Växjö DFF samma söndag tog sin första seger efter 18 raka matcher infann sig en viss oro gällande avslutningen av bottenstriden.

Men torsdagen den 14 oktober 2021 säkrade AIK spel i OBOS Damallsvenskan 2022 efter att Linköping FC besegrat Växjö DFF med 5–0 hemma på Linköping Arena. Smålandslaget har därmed ingen möjlighet att passera AIK i tabellen, utan får ta klivet ned i Elitettan.

Gnaget fick på Tele2 Arena tillbaka Kaisa Collin, nyförvärvet från Eskilstuna United DFF i somras, och hon visade att den starka, men på grund av en skada alltför korta, insatsen i AIK-debuten hemma mot Kristianstads DFF (1–1) för två månader sedan inte var någon tillfällighet. Finskan utmanade Hammarbys försvar under de knappa 80 minuterna som hon spelade och var nära att kvittera med drygt fem minuter kvar av den första halvleken. I den 57:e matchminuten frispelades Honoka Hayashi av ”Colli” som därmed noterade sin första målgivande passning i AIK-tröjan.

Söndagens motståndare startade som Kopparbergs/Landvetter IF innan man 2004 bytte namn till Kopparbergs/Göteborg FC. 2020 vann Kopparbergs/Göteborg FC OBOS Damallsvenskan för första gången, men än mer dramatiskt blev slutet på året då klubbledningen både meddelade att man skulle upplösa elitverksamheten i klubben, för att sedan ändra sig innan nyår. Den 28 januari 2021 bytte laget namn till BK Häcken FF och man ligger efter 19 spelade omgångar på andra plats i tabellen och jagar serieledande FC Rosengård. Möjligtvis försatte man i den senaste omgången den sista chansen till ett SM-guld då man hemma på Bravida Arena på Hisingen fick nöja sig med 0–0 mot Vittsjö GIK och BK Häcken FF är därmed fem poäng efter Malmö-laget med nio poäng kvar att spela om.

BK Häcken FF har i truppen både den bästa målskytten och den bästa framspelaren i OBOS Damallsvenskan 2021 och det är faktiskt samma person. 25-åriga Stina Blackstenius har gjort 14 mål och spelat fram till ytterligare åtta mål på sina 19 spelade matcher. Tre av hennes mål, och två av de målgivande passningarna, kom i sommarens storseger mot AIK (10–0) på Valhalla IP i Göteborg.

När damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson i tisdags presenterade sin trupp till det kommande VM-kvalet i Dublin mot Irland var sju av spelarna från BK Häcken FF; Jennifer Falk, Emma Kullberg, Elin Rubensson, Stina Blackstenius, Filippa Curmark, Johanna Rytting Kaneryd och Julia Zigiotti Olme. I torsdags spelade BK Häcken FF på bortaplan mot FC Bayern München i Uefa Women’s Champions League gruppspel och det blev 90 tuffa minuter för svensklaget. Bayern vann med 4–0 efter att man haft 2–0 (och ett stolpskott) redan efter elva minuters spel. De två inledande målen kom båda från forwarden Lea Schüller och efter två spelade omgångar av Grupp D ligger BK Häcken FF sist med noll inspelade poäng. Övriga lag i gruppen är Olympique Lyonnais och SL Benfica.

Varken AIK eller BK Häcken FF har någon spelare avstängd på söndag. Matchen sänds live både på SVT och Sportbladet Play.

Tävlingsmatcher mellan lagen (första mötet 2021)
AIK: 0
X: 0
BKH: 1

AIK:s största hemmaseger mot BK Häcken FF
–.

BK Häckens största bortaseger mot AIK
–.

AIK:s målskyttar mot BK Häcken FF (0 mål)
–.

Domare
Huvuddomare: Anastasia Oberlauf Poopuu
Assisterande domare 1: Elsa Wisting
Assisterande domare 2: Leonora Heimdahl
Fjärdedomare: Sofie Borck Janeheim

Milstolpar & kuriosa
* Det blir AIK:s första hemmamöte genom tiderna med BK Häcken FF.

* Honoka Hayashi leder AIK:s interna poängliga och står noterad för sju poäng efter fyra mål och tre målgivande passningar i säsongens tävlingsmatcher. Hon skuggas av Rosa Kafaji (3+3), Nora Rönnfors (3+0), Jenny Danielsson (2+1), Matilda Nildén (1+2), Linda Hallin (1+0), Emelie Jansson (1+0), Emma Santamäki (0+1), Sara Nordin (0+1), Joy Bokiri (0+1) och Kaisa Collin (0+1).

* AIK och BK Häcken FF har endast mötts en gång tidigare. Den 20 juni 2021 möttes lagen i OBOS Damallsvenskan på Valhalla IP i Göteborg och BK Häcken FF vann mot ett rejält skadeskjutet bortalag med hela 10–0 (5–0) inför 208 åskådare.

* Senast AIK spelade en match på datumet den 17 oktober var 2020, hemma mot Morön BK (1–0) i Elitettan efter att Linda Hallin svarat för segermålet.

* Bortamötet med BK Häcken FF (0–10) i den nionde omgången av OBOS Damallsvenskan är den enda seriematchen under året som AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari inte har inlett mellan stolparna.

* AIK har kvalificerat sig för spel i OBOS Damallsvenskan 2022 och det blir AIK:s 13:e säsong genom tiderna i Damallsvenskan.

* I BK Häcken FF spelar Julia Zigiotti Olme som säsongen 2015 spelade 24 tävlingsmatcher för AIK:s damlag i Damallsvenskan och Svenska cupen. Hon svarade för fem mål och en målgivande passning i AIK-tröjan. Julia har förutom AIK-sejouren även spelat A-lagsfotboll i moderklubben Bollstanäs SK (2012-2014), Hammarby IF DFF (2016-2018), Kopparbergs/Göteborg FC (2018-2020) och BK Häcken FF (2021). Hon har även representerat det svenska damlandslaget vid 16 tillfällen.

* Anastasia Oberlauf Poopuu dömer sin sjunde AIK-match på söndag efter att första gången dömt AIK den 4 maj 2019, hemma mot IK Uppsala Fotboll (2–2) i Elitettan.

* AIK-juniorerna Vendela Persbeck och Maja Johansson gjorde sina tävlingsdebuter borta mot BK Häcken FF (0–10) den 20 juni 2021. Vendela ersatte Sara Nordin i den 77:e matchminuten och Maja ersatte Julia Laukström i den 86:e matchminuten.

* Milla-Maj Majasaari har under 2021 hållit nollan i tre av matcherna i OBOS Damallsvenskan och alla har noterats hemma på Skytteholms IP; KIF Örebro DFF (2–0) den 5 juni, Djurgårdens IF FF (1–0) den 21 augusti och Växjö DFF (1–0) den 2 oktober.

* AIK:s publikrekord är 1 517 åskådare och noterades hemma i Damallsvenskan mot Umeå IK (0–4) på Skytteholms IP den 6 juni 2007.

AIK:s matchtrupp
Som vanligt publiceras den uttagna matchtruppen på hemsidan kl 08:00 under matchdagen. För motståndarnas matchtrupp hänvisar vi till deras hemsida.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll