Avspark: Varbergs BoIS FC – AIK

2021.11.20, kl 11:01
Söndagen den 21 november 2021, kl 17:30 möts AIK och Varbergs BoIS FC på Varberg Energi Arena och det blir det femte mötet genom tiderna mellan lagen.

Det är dags för avgörandet i Allsvenskan 2021. Tre omgångar kvar och AIK är med i toppstriden, men behöver göra sitt och dessutom få hjälp med vissa andra resultat. Den 28:e omgången ser på pappret mycket intressant ut och kommer kanske vara den som avgjorde serien när den väl summeras. Serieledande Malmö FF ställs mot BK Häcken medan tvåan Djurgården åker till Norrköping för ett möte med Peking och AIK beger sig till Varberg. Det känns på förhand som om ett poängtapp för MFF och Djurgården samtidigt som Gnaget tar tre poäng är av stor vikt om AIK ska kunna utmana om SM-guldet. Men Allsvenskan 2021 har varit en märklig serie och vi har kanske inte sett den sista twisten i detta drama. AIK svarade senast för en stark insats då man besegrade Östersunds FK med 3-0 på hemmaplan och det enda smolket i bägaren var väl att Henok Goitom inte fick slå in sitt hundrade tävlingsmål för klubben då han hade öppet mål i den 93:e matchminuten, men målvakten Aly Keita kunde liggande på mållinjen konstatera att bollen rullade till honom i famnen.

Varbergs BoIS FC tog senast en stark poäng borta mot IF Elfsborg (0–0) och man går mot sin bästa placering i Allsvenskan. Under debutsäsongen i landets högsta serie slutade man 2020 på elfte plats i tabellen och man ligger med tre omgångar kvar på åttonde plats. Man är erkänt svårspelade hemma på Varbergs Energi Arena (före detta Påskbergsvallen) så det krävs en stark AIK-insats från första till sista spelminut på det säkerligen tungsprungna underlaget. Ryan Moon leder den interna skytteligan med sina sex fullträffar och han skuggas av Oliver Stanisic och Tashreeq Matthews med fem mål vardera.

Hemmalaget saknar avstängda Albert Ejupi (22 matcher, 19 från start) och Jean Carlos De Brito (22 matcher, 19 från start). Matchen sänds live på discovery+.

Tävlingsmatcher mellan lagen (första mötet 2016)
AIK: 3
X: 1
VAR: 0

AIK:s största bortaseger mot Varberg

Varbergs största hemmaseger mot AIK

AIK:s målskyttar mot Varbergs BoIS FC (7 mål)
Henok Goitom 2, Fredrik Brustad, Denni Avdić, Paulos Abraham, Bojan Radulovic, Filip Rogić.

Domare
Huvuddomare: Bojan Pandžić
Assisterande domare 1: Daniel Ekman
Assisterande domare 2: Mark Josef
Fjärdedomare: Joakim Östling

Milstolpar & kuriosa
* Matchen blir AIK:s 100:e tävlingsmatch genom tiderna som spelas i november månad. AIK har noterat 53V-18O-28F i dessa matcher.

* AIK har endast spelat tre matcher i Allsvenskan senare på året än den 21 november och alla tre av dessa matcher spelades under 2020 då seriestarten försköts med anledning av covid-19. AIK-matcherna som spelats senare är på datumen 22 november, 30 november och 6 december.

* Av de allsvenska lagen 2021 så är Varbergs BoIS FC det lag som AIK har mött minst antal gånger genom tiderna.

* AIK har endast spelat en match på Varberg Energi Arena och det var den 19 juli 2020. AIK:s mål gjordes av Henok Goitom och Paulos Abraham. Hemmalaget fastställde slutresultatet till 2–2 i den 89:e matchminuten då Astrit Selmani överlistade Jakob Haugaard från straffpunkten.

* AIK:s danske målvakt Jakob Haugaard står noterad för en målgivande passning. Den kom den 19 juli 2020 på Varberg Energi Arena då han i den tolfte matchminuten nästan gjorde mål från eget straffområde efter en jättespark, men hemmalagets målvakt Stojan Lukić lyckades precis få fingertopparna på bollen och hindra den från att studsa in i målet. Henok Goitom hann dock ikapp bollen innan kortlinjen och sköt in 1–0 för AIK.

* Även Erik Rings första målgivande passning kom i ett möte med Varbergs BoIS FC (1–0), den 2 november 2020. I den 58:e matchminuten spelade Mikael Lustig, längs den högra sidlinjen på offensiv planhalva, fram bollen till Erik Ring som tryckte sig förbi Adama Fofana och tog sig in i straffområdet där han centrerade bollen till Henok Goitom. AIK:s lagkapten slog till direkt med högerfoten och bollen slog på hans vänstra fot och seglade in i en båge över den chanslösa bortamålvakten.

* Sebastian Larsson har svarat för sju tävlingsmål för AIK direkt på frispark; borta mot Djurgården (4–1) den 8 augusti 2021, hemma mot Athletic FC Eskilstuna (4–0) den 27 februari 2021, hemma mot Malmö FF (2–2) den 28 juni 2020, hemma mot NK Maribor (3–2) den 31 juli 2019, borta mot Östers IF (4–2 efter förlängning) den 9 mars 2019, hemma mot Malmö FF (1–1) den 29 oktober 2018 och hemma mot BK Häcken (3–0) den 1 september 2018.

* Henok Goitom jagar 100 tävlingsmål för AIK – han står nu på 99 gjorda mål.

* AIK och Varbergs BoIS FC har tidigare mötts en gång på en söndag och Gnaget har noterat 0V-1O-0F.

* Det blir andra gången som en match mellan AIK och Varbergs BoIS FC har avsparkstiden kl 17:30. De övriga avsparkstiderna har varit 14:00, 14:33 och 19:00.

* Bojan Pandžić dömer sin 24:e AIK-match på söndag efter att för första gången ha dömt AIK den 19 maj 2013, borta mot Östers IF (3–2) i Allsvenskan.

* Det blir första gången som AIK spelar en match på datumet den 21 november.

* Bartosz Grzelak gör mot Varbergs BoIS FC sin 51:a tävlingsmatch som chefstränare i AIK. Han har noterat 25V-11O-14F under sina 50 tävlingsmatcher som ansvarig.

* AIK har för första gången sedan april-juni 2011 noterat fyra raka förluster på bortaplan i Allsvenskan. Då var det noll av tolv möjliga poäng mot Syrianska FC (0–3), BK Häcken (1–3), Kalmar FF (0–1) och Gais (0–2). Men då var förlusten mot Syrianska FC en ”skrivbordsförlust” då matchen avbröts. Senaste gången som AIK på fotbollsplanen förlorat fyra raka bortamatcher i rad i Allsvenskan är april-juli 2010 då man föll mot Helsingborgs IF (0–1), IFK Göteborg (0–4), IF Elfsborg (0–4) och Malmö FF (0–1).

* Varbergs BoIS FC inledde med tre raka 1–3-förluster i Allsvenskan hemma på Varberg Energi Arena, men har sedan dess tio raka matcher (5V-5O-0F) utan förlust.

AIK:s matchtrupp
Som vanligt publiceras den uttagna matchtruppen på hemsidan kl 08:00 under matchdagen. För motståndarnas matchtrupp hänvisar vi till deras hemsida.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll