Boken om Lennart Johansson

2019.08.26, kl 06:00
Fotbollslegendaren Lennart Johansson arbetade in i det sista med boken om sitt liv. Nu ges hans självbiografi ut postumt. Boken innehåller berättelser ur Lennarts liv och karriär som aldrig offentliggjorts tidigare och ett rikt bildmaterial ur Lennart Johanssons privata arkiv.

Få har haft ett så stort inflytande över den internationella fotbollen som Lennart Johansson: ordförande i UEFA och Svenska Fotbollförbundet, högste chef över fyra VM-slutspel och Champions Leauges »fader«.

I boken “En polare bland pampar och pokaler” berättar Lennart med egna ord om spelet både på och vid sidan av planen och om resan från arbetargrabb till en av de mest respekterade svenskarna någonsin på den internationella arenan. Här återges också episoder ur Lennarts liv som aldrig tidigare berättats, bland annat detaljerna kring ett attentat i Lennarts hem i samband med EM 1992 och turerna kring FIFA-presidentvalet mot Sepp Blatter.

Lennart Johansson arbetade, tillsammans med författaren och musikern Sören “Sulo” Karlsson, med att färdigställa boken ända in till slutet av sitt liv.

“Den viktigaste ingrediensen i Lennart Johanssons makalösa livshistoria är hans aldrig sinande nyfikenhet. Samma nyfikenhet som fick honom att som 9-åring cykla från Bromma till Råsunda för att se AIK tog honom senare till presidentposten i UEFA och var en av anledningarna till att han skapade Champions League. Lennart ville helt enkelt veta om det var möjligt”, säger Sören Karlsson om arbetet med boken.

Från ordförande i AIK, ordförande i Svenska Serieföreningen och ordförande i SvFF blev Lennart Johansson 1990 ordförande för UEFA, en position han hade i 17 år. 1999 blev Lennart Johansson hedersordförande för klubben i sitt hjärta, AIK. Sedan 2001 bär pokalen som de svenska mästarna i Allsvenskan får, Lennart Johanssons namn. När AIK den 11 november 2018 säkrade fotbollssektionens tolfte SM-guld på Guldfågeln Arena i Kalmar var Lennart Johansson självklart på plats. När det efter slutsignalen var dags för prisutdelning överräcktes Lennart Johanssons pokal till AIK:s lagkapten Henok Goitom tillsammans av Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson samt mannen som pokalen är uppkallad efter.

Boken “En polare bland pampar och pokaler” tillkom på initiativ av AIK Fotboll och publiceras av bokförlaget Mondial. Boken kan förutom i bokhandeln inhandlas från och med fredagen den 30 augusti 2019 på aikshop.se och fysiskt i AIK Shop.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll