Delad pott efter en jämn match på Strandvallen

2024.04.13, kl 17:44
AIK fick nöja sig med en poäng i bortamatchen mot Mjällby. Ioannis Pittas gav laget ledningen i den andra halvleken, men hemmalaget skulle hitta en kvittering efter ett olyckligt självmål vilket innebar att slutresultatet skrevs till 1–1.

AIK reste redan under fredagseftermiddagen mot Mjällby för att vakna upp på plats i Listerlandet. Drygt 800 supportrar hade gjort samma resa som laget och bortasektionen var som många gånger fylld till brädden. Vädergudarna visade sig på sin bästa sida då graderna strax inför avspark visade på cirka 15 plusgrader och solen glimtade fram stundtals, det som förvånande mest var däremot att det var nästintill vindstilla inne på Strandvallen – något som varken hemmalaget eller laget som kommer på besök är bortskämda med.

Henning Berg kom till matchen med följande startelva: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modest, Anton Salétros, Abdihakim Ali, Ismaila Coulibaly – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Kl 15:00 satte dagens huvuddomare Victor Wolf pipan i munnen och Anton Salétros kunde rulla i gång mötet på Strandvallen. Hemmalaget ägde bollinnehavet under matchens tre inledande minuter och när matchklockan stod på 03:09 skulle man även bli tilldelade dagens första hörnspark. Mjällby försökte sig på en kort variant men det hela skulle sluta med att AIK kunde rensa i väg bollen för att sedan etablera sig på offensiv planhalva. I matchminut 6 fick Omar Faraj i väg ett avslut mot mål efter att bortalaget rullat runt bollen fint mellan lagdelarna, vänsterskottet letade sig däremot till slut utanför Törnqvist vänstra stolpe. Utöver de första tre minuterna där det var Mjällby som ägde stora delar av bollinnehavet så var det AIK som inledde matchen piggast då man vann sina dueller på mittfältet för att sedan avancera mot mål. Tidigare nämnde Faraj fortsatte på den fina form som han visat under seriestarten när han flertalet gånger kom ner för att möta boll och sedan elegant ta sig förbi sina motståndare, hemmalaget försvarade sig däremot bra i sista tredjedelen vilket innebar att AIK inte lyckades skapa de där riktigt farliga målchanserna. I den 18e matchminut såg det ut som att Tiedemann skulle ge AIK ledningen efter att Salétros lyft in en fin frispark mot straffområdet, nickavslutet träffade dessvärre Törnqvist vänstra stolpe och sedan rakt i famnen på målvakten i hemmamålet. Som sagt, en pigg start för de svartklädda och redan i matchminut 20 hade man haft lägen att sätta dit bollen vid två tillfällen – men det var fortsatt 0–0 på resultattavlan.

Hemmalaget vaknade till och spelade upp sig efter matchens första 20 minuter och lagen delade på att äga bollinnehavet under perioder, däremot var det två lag som var skickliga i sitt försvarsspel och man hade svårt att ta sig igenom försvarslinjerna. I matchminut 30 vann Mjällby bollen efter att man gått hårt in på Thychosen på mittplan, domaren valde dock att fria och hemmalaget avancerade i full fart mot offensivt straffområde – ett bra försvarsspel av de svartklädda innebar dock att bollen kunde rensas ut till inkast. Här skulle Mjällby påbörja sin kavalkad av långa inkast som skulle hålla i sig under hela matchen, denna gång kunde däremot AIK rensa i väg bollen från eget straffområde.

Det var bortalaget som skulle avsluta den första halvleken bäst då man under en längre period kontrollerade spelet och pressade ner Mjällby i stunder, däremot saknades den sista kvalitén i de avgörande lägena och efter 46 minuters fotboll blåste domare Wolf av den första akten.

Efter 15 minuters vila äntrade lagen Strandvallen igen för den andra halvleken. Hemmalaget tog hand om avsparken och man skulle få det första läget i denna halvlek i matchminut 48, skottet kom från ett bra läge strax utanför straffområdet men precisionen var inte riktigt där och Nordfeldt kunde kolla på när bollen rullade utanför hans högra stolpe. I den 51a matchminuten kom dagens första gula kort efter att Jacob Bergström kommit in alldeles för sent i en duell. Inledningen av den andra halvleken var snarlik den första då bägge lag agerade resolut i försvarsspelet och när man väl anföll mot mål så var det den sista passningen som inte hade tillräckligt med precision. I matchminut 54 kom däremot ett gyllene läge för hemmalaget att sätta dit ledningsmålet då man efter ännu ett långt inkast hittade in till Bergström som tog sig relativt omarkerad in i straffområdet och fick huvudet på bollen, nicken från några meter fick för mycket höjd och hamnade till slut ovanför Nordfeldts överliggare och dittills var det fortsatt 0–0 på resultattavlan. Faraj fortsatte att vinna sina dueller i andra halvlek och när han väl inte lyckades att slita sig förbi sin motståndare så såg han till att vinna frispark för laget, så även i matchminut 57 när han tog sig förbi två motståndare och blev sedan nedgjord cirka 10 meter utanför den högra delen av offensivt straffområde. Salétros steppade upp för att serva in bollen mot mål men dessvärre rensades den i väg innan den hunnit ta sig över den första försvararen. Tre minuter senare skulle ledningsmålet komma för AIK. Rui Modesto skickade i väg en boll mot en framåtrusande Pittas, passningen blev däremot alldeles för brant och det såg ut som att läget skulle rinna ut i sanden. Den cypriotiska anfallaren ville dock annat och pressade Törnqvist så pass mycket att han hamnade utanför eget straffområde, Pittas såg sedan till att elegant sno åt sig bollen och vände blicken mot mål, millisekunder senare skickade han i väg ett välplacerat avslut mot ett tomt mål som skulle innebära att AIK tagit ledningen med 1–0.

AIK fortsatte att spela bra efter ledningsmålet och man gick hårt in för att vinna sina dueller, i matchminut 62 skulle detta innebära att Viktor Gustafson skulle få syna det gula kortet efter att han kommit både sent och för hårt i en duell med Papagiannopoulos. Endast sex minuter senare hamnade Gustafson i blåsväder igen när han ännu en gång kom in alldeles för sent i en duell med Coulibaly, domare Wolf ansåg dock att det hela inte skulle resultera i ett andra gula kort och Gustafson fick vara kvar på plan. När matchklockan närmade sig 70 så var det hemmalaget som tagit tag i matchbilden och man tryckte stundtals ner AIK. I matchminut 71 genomförde hemmalaget ett byte, ut gick Elliot Stroud och in kom i stället Herman Johansson. Kort därefter kom kvitteringsmålet för hemmalaget efter att man hittat en lucka bakom Björnström på kanten för att sedan skicka in bollen till Bergström som befann sig i straffområdet, en klassräddning av Nordfeldt såg ut att rädda bollen från att gå över linjen men efter att både Thychosen och Ali försökt att få i väg bollen så studsade den till slut över linjen och vi hade 1–1 på resultattavlan efter 73 spelade minuter. Tung för AIK då känslan var att man hade kontroll på matchbilden.

Matchbilden efter kvitteringsmålet bestod till mestadels av hårda närkamper och ett relativt oorganiserat spel. Henning Berg gjorde vad han kunde för att få tag i matchbilden igen och i minut 82 genomfördes AIK sitt första byte när Ali fick kliva av planen i förmån för Bersant Celina. Tiden började rinna i väg för både AIK och Mjällby och inget av lagen lyckades skrapa fram några målchanser. I matchminut 89 fick däremot hemmalaget ett intressant frisparksläge efter att Coulibaly sparkar ner sin motståndare långt in på AIK:s planhalva, förutom att hemmalaget tilldelades frispark fick även Coulibaly syna det gula kortet. Frisparken kunde AIK hantera bra och Nordfeldt kunde släppa ut bollen till vad han trodde skulle bli en inspark, domare Wolf ville däremot annat och Mjällby fick slå en reslutatlös hörnspark i stället. I matchminut 92 genomförde AIK sitt andra byte för dagen då Coulibaly tackade för sig och in kom i stället Victor Andersson. Bortalaget skulle få matchens sista spark efter att man blivit tilldelade en frispark några meter in på offensiv planhalva, Salétros tog hand om serven, men det blev aldrig farligt och domaren blåste av matchen. 1–1 i en tuff bortamatch på Strandvallen.

Text: Freddy Montan