Derbyförlust på Skytteholm

2022.05.08, kl 20:34
Söndagens stockholmsderby var händelserikt och fartfyllt. Trots att AIK lyckades reducera vid två tillfällen hade laget inte studsen med sig och när Lova Lundin i matchminut 95 tryckte dit bollen från elva meter var matchen punkterad. Slutresultatet skrevs till 4-2 till gästerna.

Mycket stod på spel när AIK gästades av antagonisten och rivalen Djurgårdens IF. Två lag som under de inledande omgångarna hade en skral poängskörd och var i stort behov av poäng. AIK med endast en seger, och gästerna med två – innebar en sistaplats respektive en 11:e plats i tabellen, Alla vet att ett Stockholmsderby handlar om mer än att ta tre poäng.

Lagen uppställda. Pipan i munnen. Bollen i rullning! Svartgult mot blårandigt – matchen var igång. Inledningen var intensiv och präglades av högt tempo och hård kamp, precis som ett derby ska vara ur betraktarens öga. Spelare som Agnes Nyberg och Jennie Nordin visade tidigt i matchen att det idag inte fanns rum för att hålla igen. Trots att gästerna inledde bäst var AIK efter 7-8 minuter inne i matchen och hittade bra stäm i spelet. I den 10:e minuten kom matchens första farliga chans. När bollen dök in i Djurgårdens straffområde var det Sara Nordin som nådde högst. Utdelning har dock inte varit AIK:s främsta egenskap så här långt under säsongen och Nordins nick gick strax utanför Kelsey Doughertys vänstra stolpe.

AIK fortsatte trycka på och bara tre minuter senare kom nästa chans. Remy Siemsens skott styrdes via Daughertys fingertoppar och träffade virket. Returen ut på en tokfri Kaisa Collin som dessvärre inte kunde sätta bollen i den öppna målet. AIK-övertaget var påtagligt och 1-0 till hemmalaget låg i luften. Men det skulle inte dröja länge tills de känslorna hade vänt. Djurgården fick upp bollen på offensiv planhalva och Stinalisa Johansson. Från högerkanten spelade hon ett lågt inlägg som styrdes olyckligt via AIK-kaptenen Hannah Davison in bakom Milla Majasaari i hemmamålet. Målet innebar 1-0 efter 26 spelade minuter. Tio minuter senare fick Sara Olai helt ostört driva bollen in på AIK:s planhalva och enkelt sätta bollen bakom backlinjen där en löpande Hayley Dowd kom. Med högerfoten tryckte hon in 2-0 i diagonalt hörn.

Efter många chanser skulle även AIK få utdelning. Chinyelu Asher byggde upp anfallet från start till mål. Efter ett väggspel med Hayashi satte hon djupledsbollen på Kaisa Collin som tryckte mot mål. Åter en gång i ramen, men denna gång med returen i nät. Asher som inledde anfallet fick så kröna det med att göra målet. 2-1 till Djurgården var ställningen när vi gick till halvtidsvila i säsongens första stockholmsderby.

Andra halvlek skulle inte bli mindre händelserik. Maiju Ruotsalainen gjorde en förändring när hon bytte ut målskytten för att istället få in Adelisa Grabus i spel. Efter elva minuter i andra halvlek avbröts spelet. AIK:s mittback och lagkapten Hannah Davison blev liggandes på planen efter en misstajmad luftduell. Med hjälp från läkare tog sig Davison av planen och skulle inte komma tillbaka. Innan bytet med Caroline Murray hade annonserat skulle det dock hinna ske fler saker på planen. Hayley Dowd snappade upp Linda Hallins felpass och sprintade förbi Jennie Nordin i AIK-försvaret innan hon med högerfoten satte bollen bakom Majasaari. Ledningen var utökad till 3-1 efter 60 spelade minuter.

Matchen hade mycket kvar att ge. Den nyligen inbytta Caroline Murray tågade fram på högerkanten och med ett välplacerat inlägg hade AIK reducerat på nytt. Med häng i luften nickade Kaisa Collin in det så viktiga 3-2-målet. Jakten på en kvittering var igång. På en frispark i 91 matchminuter lyfte Honoka Hayashi in bollen mot straffområdet. När bollen gått förbi de centralt belägrade spelarna smög AIK:s Matilda Nildén upp på bortre stolpen. På ett tillslag satte hon in bollen mot Jennie Nordin som från nära håll fick träff. Bollen dansandes på mållinjen hann både studsa på målvakt Dougherty och upp i ribban. Flera AIK-spelare firade kvitteringen, men domaren var dock säker på sin sak och menade att hela bollen aldrig var över linjen.

Med en minut kvar på tilläggstiden började luften gå ur AIK-lägret. När djurgårdens Tilde Lindwall sökte sin anfallskollega Lova Lundin i straffområdet bröts passningen av Sara Nordins arm. Samma Lundin lade upp bollen på straffpunkten och satte spiken i kistan. 4-2 slutade matchen och AIK:s dystra svit håller i sig. Nästa match spelar laget på torsdag, då man reser till Eskilstuna i hopp om poäng.

Text: Filip Wiklund

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll