Derbykungen Yngve Leback

2021.08.06, kl 11:55
AIK har sedan den första segern mot Djurgårdens IF haft många derbykungar. Den senaste hette Nabil Bahoui och han slog den 8 november 2020 in AIK:s segermål i det senaste mötet på Tele2 Arena. Exakt nio månader efter det målet är det dags för lagen att mötas igen i vad som blir det 167:e tävlingsmötet mellan lagen. Idag tar vi en titt på AIK-spelaren som gjort flest mål mot Djurgården.

Annons:

En spelare som öste in mål för AIK mot Djurgården var Yngve Leback som i de 13 allsvenska derbyna mellan AIK och Djurgården från september 1971 till augusti 1977 svarade för åtta mål. Yngve kom, tillsammans med tvillingbrorsan Börje, till AIK från Älvsjö AIK inför 1971 och han spelade sitt första derby mot Djurgårdens IF torsdagen den 3 juni samma år då lagen möttes på Råsunda fotbollstadion i den åttonde omgången.

AIK låg tvåa i tabellen efter Åtvidabergs FF och blåränderna låg femma. 26 014 åskådare var på plats på Nationalarenan då domaren Bertil Lööw från Jönköping blåste igång matchen som spelades i mulet väder och 17 grader. Djurgården var nära att ta ledningen genom Dan Brzokoupil i den första matchminuten, men AIK:s målvakt Ronny Gustafsson svarade för en jätteräddning. AIK arbetade sig in i matchen och i den 39:e matchminuten sköt Yngve Leback ett kanonskott som slog i målramen och Dag Szepanski var framme och tryckte in returen bakom målvakten Björn Alkeby. Hemmalagets glädje blev dock endast fyra minuter lång då Sven Lindman i kamp med AIK-målvakten nickade in ett inlägg från Stig Åkerström. Matchen såg ut att sluta oavgjord, men med tio minuter kvar tilldömdes AIK en straffspark då Dag Szepanski fällts av mittbacken Hans Nilsson och Börje Leback slog in bollen från straffpunkten, 2–1 för AIK.
– Brorsan har inte missat en straff i hela sitt fotbollsliv så normalt känner jag mig kolugn när han lägger upp bollen. Men den här gången vågade jag knappt titta, sa Yngve Leback till den församlade pressen i omklädningsrummet efter slutsignalen.

När lagen tre och en halv månad senare skulle mötas igen var det Yngve som skulle då de stora rubrikerna. Måndagen den 20 september 1971 hade Allsvenskan hunnit fram till den 18:e omgången och denna gång var det AIK som var hemmalag på Råsunda. 20 883 åskådare var på plats för att se derbyt när himlen över Solna öppnade sig en dryg timme innan avspark. Publiken fick innan avspark njuta av AIK:s damlag som spelade i vätan, samt ett uppträdande av AIK-supportern Thore Skogman. Domare var Rolf Arnshed från Trelleborg och det var Djurgården som omgående tog hand om spelet i den tiogradiga värmen och behöll övertaget i princip hela matchen. Regnet avtog, men nederbörden hade gjort planen mycket hal och tungsprungen. Djurgården dominerade totalt, men den största målchansen i den första halvleken blev hemmalagets då Yngve Leback kom fri från halva planen i den 38:e matchminuten, men tappade iväg bollen för långt när han skulle avsluta. Men han skulle få en ny chans med endast två minuter kvar av ordinarie tid. Torbjörn Ek spelade fram bollen till en dödstrött Yngve Leback, som från en position något till vänster i straffområdet, ca nio-tio meter från mål sköt ett hårt skott med vänsterfoten mot den närmaste, vänstra stolpen och målvakten Björn Alkeby orkade inte hålla bollen utan den gick i mål till stort jubel för AIK-spelarna som förstod att det var ett segermål.
– Mitt livs hittills viktigaste fullträff, kommenterade matchhjälten.

Torsdagen den 7 juni 1973 var det dags igen för ett derby på Råsunda mellan tvillingklubbarna och 24 161 åskådare var på plats. Djurgårdens IF stod som hemmalag, men det var mängder av AIK-supportrar på plats i vad som måste vara det Stockholms-derby som inletts på det mest intensiva sättet någonsin. I matchens första anfall, endast sekunder efter att domaren Bertil Lööw blåst igång matchen, sköt Djurgårdens Arne Skotte i stolpen och sekunder senare fick Yngve Leback ett mål bortdömt för offside. Matchklockan hade bara hunnit in i den andra matchminuten när Yngve Leback återigen överlistade Björn Alkeby och denna gång var det 1–0. Siffrorna hann knappt komma upp på resultattavlan förrän Yngve Leback återigen hittade nätet. 2–0 till AIK i den tredje matchminuten! En halvtimme senare var det dags igen och denna gång med ett av de vackraste derbymålen någonsin. Lagkaptenen Dag Szepanski fick en passning av Yngve Leback, bröt fram mot motståndarnas straffområde och ensam med Björn Alkeby lobbade han bollen över målvakten, rundade honom och mötte bollen med ett volleyskott in i det övergivna målet. Bilderna är klassiska då den mustaschprydde skåningen sträcker högerarmen i luften och omfamnas av lagkamraten Bo Sjögren medan ett par djurgårdare ligger helt utslagna i straffområdet. I inledningen av den andra halvleken tryckte Börje Leback in 4–0 på en egen frisparksretur. Efter matchen var det en hög segerstämning i AIK:s omklädningsrum och en person som var med och firade de två härliga poängen var dåvarande pojklagsspelaren i AIK, Niklas Strömstedt.

Tisdagen den 23 augusti 1977 svarade Yngve Leback för sitt sista allsvenska mål mot Djurgårdens IF. Målet betydde att han fastställde slutresultatet till 2–0 och det kom i den 84:e matchminuten inför 26 157 åskådare. Målet var hans åttonde mål mot blåränderna och innebar att han passerade Valfrid Gunnarsson och Helge Ekroth som med sina sju fullträffar mot Djurgården flera decennier tidigare under lång tid hade varit AIK:s bästa målskyttar mot rivalerna.

Yngve Lebacks mål mot Djurgårdens IF
#1. 1971-09-20 AIK – Djurgårdens IF 1–0 (0–0), Allsvenskan
#2. 1972-10-02 Djurgårdens IF – AIK 1–2 (1–0), Allsvenskan
#3. 1973-06-07 Djurgårdens IF – AIK 0–4 (0–3), Allsvenskan
#4. 1973-06-07 Djurgårdens IF – AIK 0–4 (0–3), Allsvenskan
#5. 1974-05-14 Djurgårdens IF – AIK 0–2 (0–0), Allsvenskan
#6. 1974-09-12 AIK – Djurgårdens IF 3–2 (1–2), Allsvenskan
#7. 1977-06-02 Djurgårdens IF – AIK 1–1 (1–0), Allsvenskan
#8. 1977-08-23 AIK – Djurgårdens IF 2–0 (0–0), Allsvenskan

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll