Efterlängtad seger för AIK

2022.06.10, kl 16:15
AIK gick in i hemmamatchen mot Piteå IF med en vinst och elva raka förluster i damallsvenskan när den sista omgången skulle spelas innan halva serien är färdigspelad. Då bröt AIK den dystra sviten genom att vinna med 1–0 efter att Honoka Hayashi stått för det avgörande målet i matchminut 82.

314 personer tog sig till ett soligt Skytteholms IP under torsdagskvällen för att se AIK ta emot Piteå IF som gjort den långa resa ner till Stockholm från Norrbotten. I startelvan fanns det två förändringar jämfört med söndagens bortaderby mot Hammarby IF, där Caroline Murray klev in i stället för Agnes Nyberg som var tänkt att starta matchen men klev av under uppvärmningen med en känning. Den andra förändringen i startelvan hittade vi på målvaktspositionen, där Serina Backmark fick förtroendet att vakta målet för kvällen och därmed göra sina första minuter under årets damallsvenska.

Redan i den fjärde matchminuten ställdes Serina Backmark på prov efter att Piteås Hanna Andersson fått till ett hårt skott precis utanför straffområdet som var på väg mot målets högra stolpe. En skymd Backmark kunde dock parera och rädda bollen ut till en Piteå-hörna. Den första chansen för AIK kom i den 14:e matchminuten när Honoka Hayashi hittad en fin genomskärare förbi Piteås försvar fram till Matilda Nildén som löpt sig till ett friläge på vänsterkanten. Nildén försökte med sin vänsterfot skjuta bollen under bortalagets målvakt Amanda McGlynn, som stod för en fin benparad.

Spelet svängde fram och tillbaka i den första halvleken där båda lagen visade tendenser med att man ville gå in i halvtidsvila med en ledning. Närmast att spräcka målnollan var Chinyelu Asher i minut 38 efter hon prickat ribban från ett distansskott med vänsterfoten. Nära en hemmaledning, men 0–0 stod det på resultattavlan efter 45 minuter fotboll på Skytteholms IP.

I den andra halvleken visade AIK samma vilja som i den första halvleken genom att pressa högt där Remy Siemsen och Kaisa Collin stod för många löpmeter längst uppe på planen. Den höga pressen var nära att ge utdelning i den 77:e minuten då Siemsen fick bollen på sig efter hon pressat Amanda McGlynn i bortamålet. Studsen gick inte i AIK:s väg och bollen kunde rensas undan av Piteå-försvaret.

I matchminut 82 skulle målet i stället komma. Adelisa Grabus passade fram bollen till Kaisa Collin på vänsterkanten som stod för ett fint inlägg med vänsterfoten mot den bortre delen av straffområdet där Honoka Hayashi stod fri. Lugnt och elegant kunde Hayashi på volley styra bollen över målvakten och in i målet till publikens stora jubel.

Piteå tryckte på för en kvittering och var nära att få den under tilläggsminuterna. Sofia Wännerdahl vek inåt i banan och avlossade ett skott som var på väg in i bortre stolpen. Serina Backmark stod då för en otrolig matchavgörande räddning med vänsterhanden ut till hörna. AIK kunde efter det hålla ut och ta en mycket efterlängtad trepoängare efter elva raka förluster.

Med halva damallsvenskan spelad står AIK på sex poäng och är nu tre poäng ifrån säker mark. På söndag reser laget till Linköping för att ta sig an Linköping FC som ligger på en andraplats. Avspark sker kl 15:00 på Linköping Arena.

Text: Ludvig Solvin