Emma Danielsson klar för AIK Fotboll

2018.12.05, kl 15:55
AIK Fotboll har gjort klart med 21-åriga Emma Danielsson som närmast kommer från IFK Kalmar. Avtalet mellan parterna löper över säsongen 2019 och hon ansluter till truppen inför starten av försäsongen.

– Det känns spännande och kul att komma till en ny klubb och AIK känns helt rätt. Jag är riktigt taggad och ser fram emot den kommande säsongen, säger Emma Danielsson.

Emma Danielsson, född tisdagen den 30 september 1997 på Östersunds sjukhus, inledde i sexårsåldern sin fotbollskarriär i moderklubben IFK Östersund och spelade ungdoms- samt juniorfotboll i klubben. Under 2012 spelade Emma Danielsson bland annat med IFK Östersunds damlag som spelade i division 4 och det blev två matcher för dem då de slutade på femte plats i tabellen och hon blev efter säsongen utsedd till årets flickspelare i föreningen. I augusti 2012 tog hon klivet över till samarbetsklubben Östersunds DFF som spelade i Division 2 Södra Norrland. Den 7 oktober 2012 satt hon för första gången på bänken då Östersunds DFF tog emot Notvikens IK (2–0) i det inledande kvalet till Elitettan.

Tävlingsdebuten för Östersunds DFF skedde den 20 april 2013 då man i seriepremiären av Division 1 Norra Svealand ställdes mot IK Huge (1–0) på Träffens IP i Gävle. Emma Danielsson var uttagen i startelvan med tröjnummer 11 på ryggen och hon ersattes av Julia Hennström vid ställningen 1–0 i den 83:e minuten. Det första målet kom borta mot Krokom/Dvärsätt IF (3–0) på Hissmovallen den 20 maj 2013 då hon fastställde slutresultatet i den 74:e minuten. Det blev sammanlagt 18 matcher, varav 15 från start, och fyra mål då Östersunds DFF slutade på tredje plats i tabellen, 20 poäng efter seriesegrarna Bollstanäs SK.

2014 blev det spel i 20 matcher, varav 19 från start, då Östersunds DFF slutade på första plats i Division 1 Norra Svealand, en poäng före Täby FK och man tog sig därmed till kvalspel för att nå Elitettan. Emma Danielsson svarade för fem mål i seriespelet och var därmed delad trea med Frida Sjöberg i den interna skytteligan efter Taiwo Adeshigbin (nio mål) och Brigit Reder (sju mål). I kvalet ställdes man mot Assi IF från Norrbotten och Emma Danielsson spelade båda kvalmatcherna från start då Östersunds DFF efter 2–2 hemma på Jämtkraft Arena vann med 1–0 i returen på BillerudKorsnäs Arena i Risögrund och kvalificerade sig för Elitettan.

2015 spelade Emma Danielsson 22 matcher, varav 21 från start, då nykomlingarna Östersunds DFF slutade på åttonde plats i landets näst högsta serie. 2016 värvade Östersunds DFF bland annat Sarah Storck från AIK och satsade på en plats i toppen av tabellen, men det blev till slut en snöplig tiondeplats, endast fyra poäng från Qbik på nedflyttningsplats. Emma Danielsson spelade sammanlagt 26 matcher, varav 22 från start, i Elitettan och Svenska cupen. Hon svarade för två mål i Elitettan, hemma mot Sunnanå SK (3–1) och borta mot Älta IF (3–3).

I januari 2017 provspelade Emma med IFK Kalmar då hon ville vara med om en satsning mot Damallsvenskan och den 29 januari 2017 meddelade Smålandsklubben att man var överens med henne om ett avtal för 2018. Tävlingsdebuten för IFK Kalmar skedde i premiären av Elitettan, hemma mot Västerås BK 30 (5–1) inför 253 åskådare på Gröndals IP i Kalmar den 14 april 2017. Emma Danielsson var uttagen i startelvan av tränaren Jonas Walfridsson och spelade hela matchen som vänsterback i en 4-2:3-1-formation med tröjnummer 5 på ryggen. Det första målet kom hemma mot AIK (2–2) inför 524 åskådare på Gröndals IP den 14 maj 2017 då hon i den 94:e minuten kvitterade till 2–2 trots att hemmalaget avslutade matchen med endast tio spelare efter att Erin Gunther skadats då samtliga tre byten redan var genomförda. Under den första delen av säsongen spelade Emma Danielsson vänsterback, men under hösten flyttade hon över till högerbackspositionen.

Det blev spel i IFK Kalmars samtliga tävlingsmatcher under året och Emma Danielsson noterades för 28 matcher, varav 27 från start, och två mål då IFK Kalmar slutade på andra plats i tabellen, tre poäng före AIK, och därmed kvalificerade sig för Damallsvenskan. Det andra målet under säsongen gjorde hon borta mot Växjö BK i Svenska cupens andra omgång den 23 augusti 2017 då hon svarade för 4–0-målet i den 68:e minuten.

Den 21 november 2017 meddelade IFK Kalmar att man var överens med Emma Danielsson om en kontraktsförlängning över 2018. Under försäsongen 2018 provade hon på rollen som högerforward då IFK Kalmar bytte spelsystem till 3-4-3. Åtta dagar innan premiären av Damallsvenskan var olyckan framme då IFK Kalmar mötte Kristianstads DFF (1–4) i en träningsmatch på Kristianstad Fotbollsarena. Emma Danielsson tvingades lämna planen med en befarad korsbandsskada och några dagar senare bekräftades skadan efter en magnetröntgen och operation samt rehab följde. Det blev därmed inga tävlingsmatcher för henne då IFK Kalmar slutade på tolfte och sista plats i Damallsvenskan med endast tre inspelade poäng.

Den 5 december 2018 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Emma Danielsson om ett kontrakt över säsongen 2019.

I november 2012 togs Emma Danielsson som en av 40 spelare ut till ett föreberedande landslagsläger på Bosön med F15-landslaget. Den 5 maj 2013 debuterade Emma Danielsson för det svenska F16-landslaget då man under förbundskapten Katarina Olssons ledning mötte Estland (9–0) i en fyrnationsturnering inför 50 åskådare på Rīgas Hanzas vidusskola. Emma spelade hela matchen på innermittfältet i tröja nummer 11. Under sommaren spelade F16-landslaget i Nordisk Flickturnering på Island och Emma Danielsson svarade för sitt debutmål för blågult då hon på Víkingsvöllur i Reykjavík svarade för segermålet mot Holland (2–1) som gjorde att Sverige slutade femma i turneringen. Det har hittills blivit tio U17-landskamper och ett mål för henne.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll