Endast en poäng på Stora Valla

2022.06.26, kl 18:37
AIK fick nöja sig med en poäng borta mot Degerfors IF efter att det allsvenska mötet slutat 1–1 (1–1) inför 5 880 åskådare på Stora Valla i Degerfors. Hemmalaget tog ledningen i den 13:e matchminuten efter ett mål som kändes som en klar offside. En dryg halvtimme senare kvitterade Amar Abdirahman Ahmed efter ett drömmål då han dribblade sig fram och avslutade. I den andra halvleken jagade båda lagen ett segermål, men matchen slutade oavgjort.

Efter en månads uppehåll var det söndagen den 26 juni 2022 dags för Allsvenskan att dra igång igen och AIK begav sig via Örebro till Stora Valla i Degerfors. Tusentals AIK-supportrar var på plats för att heja fram laget till tre poäng. AIK kom till matchen utan en given trio ur startelvan. Sebastian Larsson och Erick Otieno var avstängda efter gula kort i den senaste bortamatchen mot Helsingborgs IF (2-1) och Nabil Bahoui var inte tillbaka från sin skada. AIK kom till spel med en startelva bestående av; Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström, Nicolás Stefanelli, Bilal Hussein, Yasin Ayari, Amar Abdirahman Ahmed, Jordan Larsson och Benjamin Mbunga Kimpioka. På bänken satt Josafat Mendes, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Collins Sichenje, Henry Atola, Tom Strannegård och Erik Ring samt på läktarplats Jesper Ceesay och Taha Ayari.

Temperaturen var hela 30 grader då domaren Kristoffer Karlsson satte pipan i munnen och strax därefter sparkade Nicolás Stefanelli igång matchen. I den tredje matchminuten kom det vitklädda AIK-laget i ett fint anfall som inleddes med en utsökt öppnade passning från Yasin Ayari ut till Nicolás Stefanelli på vänsterkanten. Argentinaren drev in centralt och spelade fram Benjamin Mbunga Kimpioka som ett par decimeter utanför straffområdet drogs ner solklart av mittbacken Gustav Granath, men den solklara frisparken tilldömdes inte AIK som därmed gick miste om ett jätteläge 17 meter från mål. I den sjätte matchminuten fick Rasmus Örqvist iväg ett mycket farligt distansskott som gick strax utanför det vänstra krysset. Två minuter senare kom hemmalaget i en snabb spelvändning där vänsterbacken Anton Kralj fick bollen på vänsterkanten och klev in i straffområdet samtidigt som en defensivt arbetande Nicolás Stefanelli fällde Nikola Djurdjic precis utanför straffområdet, och denna gång blåste domaren för frispark vilket fick flera AIK:are att fråga varför det inte blev en frispark för dem i matchinledningen. Abdelrahman Saidi sköt frisparken över AIK-målet.

Det var under de inledande tio minuterna ett oerhört böljande spel med Öppna landskap som fick en att tänka på Ulf Lundell. AIK:s första riktiga målchans kom i den tolfte matchminuten då pigge Axel Björnström spelade fram bollen till Yasin Ayari som tog sig ner till kortlinjen på vänstersidan av straffområdet och spelade tillbaka till Axel Björnström som med ett direktskott avslutade utanför den närmaste, vänstra stolpen. Minuten därefter tappade Sotirios Papagiannopoulos oattackerad bollen på mittplan och Degerfors IF satte fart framåt genom den före detta AIK-spelaren Christos Gravius. Hemmalaget fick fast bollen centralt i AIK:s straffområde mot ett oorganiserat försvar och Abdelrahman Saidi hittade ut med bollen till Rasmus Örqvist till höger och han hittade en fristående Nikola Djurdjic som enkelt kunde stöta in bollen i mål bakom ryggen på Mikael Lustig. Målet skulle dock aldrig ha godkänts då målskytten var en dryg halvmeter offside då passningen slogs till honom, men den assisterande domaren missade det som alla andra på arenan såg.

AIK fortsatte efter kallduschen i den 30-gradiga värmen att föra spelet och i den 23:e matchminuten brände det till framför hemmamålet då Amar Abdirahman Ahmed fick bollen av Axel Björnström i ett bra läge, men avslutet gick några meter ovanför det högra krysset. Strax därefter blåstes matchen temporärt av i två och en halv minut, detta med anledning av värmen. AIK fortsatte att jaga en viktig kvittering, men vaskade inte fram de stora chanserna, trots ett rörligt och utmanande anfallsspel. Efter exakt 40 minuters spel hamnade dock bollen i hemmalagets mål efter att Benjamin Mbunga Kimpioka fått en fin djupledsboll av Bilal Hussein, men domaren bedömde att han gått för hårt lagkaptenen Sebastian Ohlsson i kampen om bollen och Degerfors IF tilldömdes istället en frispark.

Efter 43 minuters spel bjöd hemmalaget på bollen då Rasmus Örqvist till höger på egen planhalva spelade bollen rakt på Yasin Ayari och bjudningen skulle kosta ett baklängesmål. Yasin Ayari slog en kort passning till Amar Abdirahman Ahmed som tog sig in i straffområdet och bjöd på stor show. Mittbacken Gustav Granath kommer aldrig glömma Amar Abdirahman Ahmeds första mål för AIK då han i eget straffområde vändes bort tre gånger inom loppet av tre sekunder. Amar sicksackade sig fram och avslutade med ett kraftfullt skott med vänsterfoten och 1-1 var ett faktum. Ett fantastiskt mål av den talangfulle mittfältaren och det kokade i AIK-klacken då målskytten och medspelarna jublade nedanför den vänstra hörnflaggan. Fjärdedomaren visade att det återstod tre stopptidsminuter och i den sista av dem var AIK nära att ta ledningen efter att bortalagets piggaste spelare i den första halvleken, Axel Björnström, tagit sig ner till kortlinjen till vänster i straffområdet och spelade över bollen till Nicolás Stefanelli som avslutade på volley i bra läge, men bollen gick rakt på målvakten som hade fått jätteproblem om bollen gått vid sidan av honom. Inga byten genomfördes inför den andra halvleken.

Det var AIK som inledde den andra halvleken något bättre och i den 50:e matchminuten lyfte Jordan Larsson in en hörna från höger som i andraläget hamnade hos Yasin Ayari vars skott gick över ribban. Minuten senare tog sig Nicolás Stefanelli från högerkanten in i straffområdet och slog ett inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Benjamin Mbunga Kimpioka nickade utanför målet. Strax därefter svängde matchbilden över till Degerfors IF och de kopplade överraskande ett starkt grepp om matchen. I den 53:e matchminuten klev Gustav Granath in till höger i AIK:s straffområde och passerade Axel Björnström innan han slog ett farligt inspel framför målet som Mikael Lustig lyckades slå över kortlinjen till en resultatlös vänsterhörna. Sex minuter senare var det mycket nära ny ledning för hemmalaget efter att Diego Campos tagit sig fram längs vänsterkanten och spelat vidare till Abdelrahman Saidi som från en position till vänster i AIK:s straffområde slog en kort passning till Nikola Djurdjic som direkt avslutade högt mot den vänstra stolpen, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en jätteräddning och styrde bollen till en ny resultatlös vänsterhörna. AIK:s första byte kom i den 62:a matchminuten då en slutkörd Jordan Larsson ersattes av Zachary Elbouzedi. Var det månne det sista som vi såg av succéspelaren i AIK?

Degerfors IF fortsatte att kontrollera matchbilden och i den 64:e matchminuten slogs ett inlägg från vänsterkanten mot den bortre, högra stolpen där Rasmus Örqvist dök upp och avslutade direkt, men bollen gick halvmetern utanför den närmaste stolpen. Minuten senare brände det till igen i AIK:s straffområde då Rasmus Örqvist tog sig in på högersidan och Alexander Milošević kastade sig i sista tiondelen och täckte avslutet till en resultatlös högerhörna. Degerfors IF hade nu fört spelet i en dryg kvart så når domaren i den 70:e matchminuten blåste av spelet för ännu en vattenpaus var det till fördel för AIK. Innan spelet sattes igång igen genomförde AIK två spelarbyten då Tom Strannegård och Joe Mendes ersatte Nicolás Stefanelli och målskytten Amar Abdirahman Ahmed. I den 82:a matchminuten lyfte inhopparen Adhavan Rajamohan in en hörna från vänstern och det kändes farligt för ett par sekunder innan Kristoffer Nordfeldt fångade in bollen med händerna. Minuten därefter var det AIK:s tur att skapa ett läge då Axel Björnström slog en vänsterhörna som framför mål avslutades av Alexander Milošević på volley och bollen gick strax utanför den vänstra stolpen. Ett jätteläge för tre poäng…

Med fem minuter kvar av ordinarie tid var det dags för AIK:s sista byten då Erik Ring och Henry Atola ersatte Yasin Ayari och Benjamin Mbunga Kimpioka. Då det var ett nästan två minuter långt spelavbrott för vattendrickande så kändes det minst sagt snålt då fjärdedomaren visade upp fyra minuters stopptid. I den första av dem höll Henry ”Meja” Atola ut att bli matchhjälte då han från högersidan av offensivt straffområde spelades fram av Tom Strannegård och AIK-forwarden fick ett bra läge då han gick ner mot den högra kortlinjen och avslutade, men Gustav Granath kastade sig i målgården och täckte avslutet till ännu en resultatlös högerhörna. En ny skada på en hemmaspelare följde och AIK jagade ett sent segermål då spelet sattes igång igen. Domaren tillät en längre tid och hemmapubliken var i upplösningstillstånd i väntan på slutsignalen. Men den sista målchansen skulle bli Degerfors IF, och vilket jätteläge det blev i den 98:e matchminuten. Dijan Vukojevic tog sig fram längs vänsterkanten i en snabb spelvändning och inhopparen centrerade bollen för Adhavan Rajamohan som helt ensam med AIK-målvakten avslutade efter marken, men Kristoffer Nordfeldt blev stor matchhjälte då han räddade med högerbenet och såg till att det åtminstone blev en poäng till AIK.