Förlust efter två baklängesmål direkt efter paus

2021.07.04, kl 19:14
AIK förlorade med 1–2 (0–0) mot BK Häcken på Bravida Arena. Efter en förstahalvlek där Henok Goitom och Nicolás Stefanelli var nära att ge AIK ledningen hamnade bortalaget i underläge under en svag första kvart av den andra halvleken då BK Häcken svarade för två mål. Närmare än en reducering av Bojan Radulovic kom inte AIK som i och med förlusten föll ner till en femteplats i tabellen.

Återstart av Allsvenskan stod på programmet då tredjeplacerade AIK under söndagseftermiddagen tog sig an sistaplacerade BK Häcken på Bravida Arena. AIK saknade en rutinerad fyra i Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Alexander Milošević och Nabil Bahoui. Även Jetmir Haliti saknades på grund en skada. I hemmalaget debuterade den norske tränaren Per Mathias Høgmo som även hade Alexander Jeremejeff avstängd. Ett kraftigare regn kom in över Göteborg två och en halv timme innan avspark, men strax innan spelarna äntrade planen sken solen över Hisingen.

Nicolás Stefanelli gjorde avspark i solen och matchen började piggt. I den femte matchminuten gick ett inlägg från högerkanten över AIK:s argentinare, men bollen fångades upp av Erik Ring som ryckte förbi Godswill Ekpolo på vänsterkanten och tog sig ner till kortlinjen där han spelade in till Henok Goitom som avslutade direkt med vänsterfoten, men avslutet gick strax utanför det vänstra krysset. Nästa heta målchans kom nio minuter senare då Erick Otieno slog in ett fint inlägg från högerkanten som nådde Nicolás Stefanellis huvud vid den bortre, vänstra stolpen. Nicken gick mot det närmaste krysset, men Peter Abrahamsson svarade för en jätteräddning då han med högerhanden styrde bollen till en vänsterhörna som utmynnade i en resultatlös högerhörna.

Det var klar fördel för det vitklädda AIK-laget efter en kvarts spel, men BK Häcken var ständigt farliga i sina kvicka spelvändningar. I den 24:e matchminuten kom Ali Youssef igenom till höger i AIK:s straffområde och han avslutade med ett hårt skott som Budimir Janošević blockerade bort innan Per Karlsson slog ut bollen till en resultatlös vänsterhörna. Matchbilden började vändas efter drygt 20 minuters spel och AIK lyckades inte föra spelet som under den inledande kvarten. Inom nio minuters spel drog AIK även på sig tre gula kort för Ebenezer Ofori, Per Karlsson och Sotirios Papagiannopoulos och momentumet på planen skiftade definitivt efter en bra AIK-inledning. Ingen idealisk situation med de två mittbackarna och en defensiv mittfältare med gula kort efter en halvtimmes spel… Den avslutande kvarten blev den minst händelserika och efter en dryg stopptidsminut blåste domaren för pausvila.

Inga byten i paus och efter en minuts spel fick Patrik Wålemark skottläge strax utanför straffområdet som Budimir Janošević svarade för en jätteräddning på till en högerhörna. Avslutet var starten på en period då AIK:s defensiv endast fanns på pappret. Hörnan gick mot Gustav Berggren som nickade mot mål och AIK-målvakten släppte en retur och Patrik Wålemark kunde framför mål enkelt stöta in bollen i mål och det var 1–0 till hemmalaget. Knappt tre minuter senare fick Ali Youssef en långboll på högerkanten och sprintade förbi Per Karlsson och ensam med Budimir Janošević tryckte han efter marken in bollen i det bortre, vänstra hörnet. 2–0 till BK Häcken som fortsatte att vända ut och in på AIK-försvaret och det kändes nästan som om 3–0 hängde i luften. I den 58:e matchminuten gjorde AIK sina första byten då Ebenezer Ofori och Erik Ring ersattes av Yasin Ayari och Tom Strannegård.

Elva minuter senare var det dags för nästa dubbelbyte för AIK då Saku Ylätupa och Henok Goitom lämnade plats för Stefan Silva och Bojan Radulovic. AIK försökte få till en slutpress, men BK Häcken försvarade sig med stort självförtroende i och med den starka andra halvleken. I den 76:e matchminuten var det dags för bortalagets sista byte då Per Karlsson klev av och ersattes av Filip Rogic som därmed gjorde sina första minuter sedan den 27 februari 2021 då AIK spelade i gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021. I den 78:e matchminuten bröt Yasin Ayari fräckt framåt mitt i planen och spelade bollen kort till Tom Strannegård som lyfte fram den i offensivt straffområde. Försvaret fick inte bort bollen och i andraläget fick Bojan Radulovic skottläge och bollen gick högt upp i den högra stolpen och studsade precis innanför mållinjen innan Joona Toivio försökte rensa bort den, men den assisterande domaren uppmärksammade att bollen var i mål och det var reducerat till 1–2.

AIK fick igång ett tryck efter målet och pressade på för en kvittering, det blev även oroligt i hemmalaget då mittbacken Johan Hammar såg ut att drabbas av kramp, men han lyckades fullfölja matchen då man inte hade några byten kvar att göra. I den 83:e matchminuten lyfte Erick Otieno in en boll från högerkanten och Nicolás Stefanelli gick omkull i den bortre delen av straffområdet, men ingen signal från domaren. På den efterföljande vänsterhörnan av Tom Strannegård sköt argentinaren hårt från den högra, bortre delen av straffområdet, men avslutet täcktes av en försvarare. Hemmalaget lyckades dra ner tempot under de avslutande minuterna och man tog därmed udden av AIK-pressen. I den 89:e matchminuten tog sig inhopparen Bénie Traore in i AIK:s straffområde och avslutade ur en farlig position strax utanför den högra stolpen. Fjärdedomaren signalerade för sex stopptidsminuter, men AIK orkade inte skapa några rejält heta målchanser under stopptiden och hemmalaget kunde hålla undan till tre viktiga poäng.