Förlust i återstarten efter sent avgörande

2022.08.15, kl 13:56
AIK föll med 1–0 (0–0) i omstarten av OBOS Damallsvenskan borta mot Piteå IF. Hanna Andersson gjorde matchens enda mål i den 91:a matchminuten inför 971 åskådare på LF Arena.

Efter ett nästan två månader långt uppehåll i OBOS Damallsvenskan åkte AIK tidigt under söndagsmorgonen till Norrbotten för att möta Piteå IF på LF Arena i den 16:e omgången. I det tidigare mötet mellan lagen under sommaren vann AIK med 1–0 på Skytteholms IP efter att Honoka Hayashi gjort segermålet sent i den andra halvleken. Inför matchen låg AIK sist i damallsvenskan med sex poäng och Piteå IF låg på en niondeplats med 20 poäng.

Det var många hårda dueller i början av matchen, där ingen av lagen skapade några särskilt farliga möjligheter. Piteå hade mycket av bollinnehavet i de första 30 minuterna av matchen, där AIK fick lägga mycket tid åt att försvara i eget straffområde. Matchens första stora möjlighet kom i den 37:e matchminuten då Josefin Johansson fick en fin träff med högerfoten utanför straffområdet där bollen gick rakt mot det bortre krysset. Serina Backmark fick upp sin högerhand i precis rätt tillfälle och räddade bollen som styrdes i ribban och AIK fick därefter bollinnehavet.

AIK fick i slutet av den första halvleken mer av bollinnehavet och kunde bygga anfall. I minut 43 slog Wilma Ljung Klingwall en fin krossboll till Adelisa Grabus som kom ett friläge. Avslutet gick dock rakt på hemmalagets målvakt Amanda McGlynn som kunde parera och den första halvleken slutade mållöst.

Den andra halvleken började likt den första med att Piteå ägde mycket boll där AIKs anfall kom oftast på kanterna. I den 59:onde matchminuten kom Kaisa Collin med full fart längs vänsterkanten där hon tittade upp och slog ett inlägg som gick mot en fristående Honoka Hayashi. Piteås Faith Ikidi Michael hann dock tillbaka och kunde nicka undan bollen ut till en AIK-hörna.

I slutet av matchen var det spel mot ett mål när Piteå gick för att spräcka målnollan. Det skulle de lyckas med under tilläggstiden av matchen. Efter ett Piteå-skott utanför straffområdet av Hana Kerner, som styrdes på Jennie Nordin, kunde Emma Viklund peta bollen vidare till en fristående Hanna Andersson som sköt in segermålet för Piteå i matchminut 91. AIK skickade upp alla spelare på offensiv planhalva i slutet, men skapade inget läge för att kvittera i matchen. Domare Sofie Borck Janeheim blåste av matchen efter 95 minuter och den första matchen i återstarten av OBOS Damallsvenskan slutade i en 1-0-förlust borta mot Piteå IF.

Nästa match spelas hemma mot Umeå IK söndagen 21 augusti med avsparkstid kl 15:00 på Skytteholms IP.