Förlust i stormen på Linköping Arena

2022.06.12, kl 17:36
AIK föll med 1-2 (0-1) mot serietvåan Linköping FC efter att Linda Hallin reducerat i den andra halvleken. De avslutande minuterna blev märkliga inför de 572 åskådarna på plats då en storm blåste in på arenan.

Linköping Arena bjöd till en början på sol och växlande molnighet, men med en riktigt kylig vind från den ena kortsidan. Hemmalaget hejades på av Lejonflocken och när domaren Lovisa Johansson blåste igång matchen kl 14:59 var det 18 grader varmt. Redan efter 50 sekunders spel lyfte Yuka Momiki in en hörna från vänster som Amalie Jørgensen Vangsgaard nickade utanför. Linköping FC kopplade omgående greppet och satte press i och kring AIK:s straffområde. Redan efter fem minuters spel svepte svarta moln in över arenan och det kändes som om rullgardinen drogs ner vilket fick strålkastarna att tändas. I den åttonde matchminuten var AIK på väg i en fin kontring då Adelisa Grabus lyfte fram bollen mot Kaisa Collin i friläge, men finskan var några decimeter offside. Efter de inledande minuterna jämnade AIK ut spelet. När det började kännas som om det var en jämn matchbild slog blixten ned på Linköping Arena och det i form av ett långskott som hamnade i AIK-målet. Lagkaptenen Olga Ahtinen fick bollen i mittcirkeln och avancerade framåt och beslöt sig sedan för att skjuta från ca 30 meter och bollen gick över AIK-målvakten och det var 1-0. Tid på målet 13:57.

I den 22:a matchminuten var det nära ytterligare ett mål av finska Olga Ahtinen då hon fick bollen i fritt läge till vänster i AIK:s straffområde, men Serina Backmark svarade för en jätteräddning och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Två minuter senare kom AIK i en bra spelvändning genom Kaisa Collin till höger i planen och hon avancerade fram till hemmalagets straffområde där hon försökte nå Remy Siemsen eller Adelisa Grabus, men bollen studsade till slut ut från straffområdet till framrusande Linda Hallin vars avslut täcktes av en försvarare. Avslutet var AIK:s enda under den första halvleken. Efter drygt 25 minuters spel var det slutspelat för Adelisa Grabus då hon för andra gången inom loppet av några minuter behövde vård och hon ersattes en minut senare av Matilda Nildén. Hemmalaget kopplade efter ledningsmålet återigen greppet om matchen, men AIK hade en hel del spelvändningar där man slarvade bort chansen med den sista passningen. I den 34:e matchminuten slog Honoka Hayashi en bakåtpassning från mittlinjen som friställde Amalie Jørgensen Vangsgaard, men avslutet gick precis över ribban. Vinden tilltog under slutet av halvleken och det var rejäl motvind för AIK. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av den första halvleken.

Inga byten genomfördes i halvtid och hemmalagets Yuka Momiki satte bollen i rullning. I den 49:e matchminuten spelade Matilda Nildén fram Kaisa Collin till ett bra läge till vänster, men skottet ur fritt läge gick strax över ribban. Hemmalaget vände på spelet efter den efterföljande insparken och Alva Selerud tog sig in i fritt läge till vänster i straffområdet och istället för att skjuta spelade hon fram Amalie Jørgensen Vangsgaard till öppet mål och det var 2-0 efter 48:53. Några minuter senare drog Hedda Johansson på sig matchens första gula kort. I den 56:e matchminuten sköt Alva Selerud i vänsterstolpen efter ett motlägg i straffområdet. AIK:s bästa chans till reducering kom efter 59 minuters spel då Honoka Hayashi spelade fram bollen till Remy Siemsen vid strafflinjen och avslutet gick precis utanför det vänstra krysset. Avslutet var bortalagets fjärde under den andra akten.

AIK hade en bra period efter en timmes spel, men i den 63:e matchminuten kunde Cornelia Kapocs ha stängt matchen, men Serina Backmark räddade hennes avslut ur bra läge. Två minuter senare sköt Amalie Jørgensen Vangsgaard i den högra stolpen efter en hörna. I den 68:e matchminuten fick hemmaförsvaret problem med bollen och Kaisa Collin kunde lyfta den över backlinjen så att Remy Siemsen och Linda Hallin kom ensamma med målvakten. Remy spelade fram Linda till öppet mål och det var reducerat efter 67:43. I den 71:a matchminuten fick den före detta AIK-spelaren Therese Simonsson på ett hårt skott som Serina Backmark gjorde en jätteräddning på och hon lyckades styra bollen till en högerhörna som Amalie Jørgensen Vangsgaard nickade mot mål, men återigen en jätteräddning av AIK-målvakten. De avslutande 15-20 minuterna blev märkliga då en fullständig stormvind svepte in på Sveriges blåsigaste arena och det blev återigen en stark motvind för AIK, precis som i den första halvleken. Hemmalaget lyckades spela på klockan under slutet och det tillsammans med de yttre förutsättningarna gjorde det svårspelat att göra något kreativt. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen förkunnade ytterligare en AIK-förlust. Bästa AIK-spelare var forwarden Kaisa Collin som med sina djupledslöpningar var ett ständigt hot mot hemmaförsvaret.