Förlust mot Giffarna efter straffmiss

2020.02.01, kl 08:59
AIK hade möjligheten att få med sig ett oavgjort resultat från Nordichallen i Sundsvall, men hemmalagets målvakt räddade Sebastian Larssons straff i slutsekunderna. Matchen blåstes därefter av då målvakten skadade armen i samband med räddningen.

Efter ett träningspass i Nordichallen under onsdagen var det vid lunchtid på fredagen dags för AIK:s tredje träningsmatch under försäsongen då Gif Sundsvall stod för motståndet. Rapporterna från spelarna efter träningspassen var att det var en ganska hård plan som satte sig i benen. I den sjätte matchminuten tog sig hemmalagets Albin Palmlöv fram längs vänsterkanten och in i straffområdet, men Per Karlsson och Daniel Granli kunde med gemensamma krafter få bort bollen till en resultatlös vänsterhörna. Två minuter senare slog Saku Ylätupa ett bra inlägg från högerkanten som sånär nådde Henok Goitom framför mål. I den 13:e matchminuten lyfte Daniel Granli från “högerbacksposition” in bollen i straffområdet och den nådde Henok Goitom vars nick gick över ribban.

AIK inledde matchen klart mer fartfyllt än de två tidigare spelade träningsmatcherna på Skytteholms IP i Solna. Efter en knapp kvarts spel slog Saku Ylätupa en högerhörna som passerade målvakten Elias Hadaya och vid den bortre stolpen dök Felix Michel upp, men nicken gick precis utanför stolpen. Två minuter senare lyfte Per Karlsson från mittcirkeln fram bollen perfekt mot en frispringande Henok Goitom, men AIK-kaptenen lyckades inte suga in bollen och Elias Hadaya kunde fånga in den i famnen. Saku Ylätupa inledde riktigt bra och fartfyllt och i den 19:e matchminuten slog han en kort hörna till Robert Lundström som tog sig in i straffområdet. Efter att ha stött på patrull fick han tillbaka bollen till Enoch Kofi Adu som från distans sköt ett pressat skott, men rakt på hemmalagets målvakt. Sekunder senare stal Henok Goitom bollen av en försvarare och satte fart mot mål och avslutet gick precis utanför den bortre, högra stolproten.

AIK hade svarat för 20 bra inledande minuten, men i den 21:a minuten fick Oliver Berg iväg ett farligt distansskott som gick utanför den bortre, vänstra stolpen och avslutet var inledningen på en mer jämn matchbild. I den 29:e matchminuten bröt Daniel Granli på ett bra sätt på mittplan då han aggressivt stal bollen från en motståndare och i samma situation frispelade han nästan Robert Lundström. Minuten därefter kom AIK i ett fint kontringsläge genom bollförande Jasir Asani centralt och han hade med sig Saku Ylätupa till vänster och Robert Lundström till höger, men passningen blev misslyckad och bollen rann ut över kortlinjen. AIK tog åter tag i bollinnehavet, men en kalldusch skulle komma i den 42:a matchminuten. AIK:s målvakt Budimir Janošević lyfte iväg bollen från eget straffområde och den fångades i mittcirkeln upp av Juanjo Ciércoles Sagra som spelade den vidare till Paya Pichkah. Hemmaspelaren drev bollen en bit och avlossade ett skott som med fart flög in i det vänstra krysset, helt otagbart. Några av AIK:s bästa spelare under den första halvleken var redan nämnda Saku Ylätupa, Felix Michel och Erick Otieno.

AIK svarade för fyra byten i paus då Panajotis Dimitriadis, Bilal Hussein, Johan Blomberg och Heradi Rashidi ersatte Daniel Granli, Enoch Kofi Adu, Robert Lundström och Erick Otieno. AIK inledde den andra halvleken starkt och visade upp ett offensivt försvarsspel som helt tog udden ur hemmalagets uppspel och de kom knappt över halva plan under den inledande kvarten. AIK hade dock svårt att skapa några riktigt heta målchanser utan det var mer “nästanchanser” under den första halvan av halvleken. Efter en dryg timmes spel byttes Robin Tihi, Maxim Sainte och inbjudna Suffian Kalokoh in istället för Per Karlsson, Saku Ylätupa och Henok Goitom. Giffarna gjorde i den 68:e matchminuten sitt andra byte då den före detta AIK-spelaren Pontus Engblom äntrade planen och han gjorde därmed comeback efter några år i norsk fotboll. I samma matchminut slog Johan Blomberg en hörna från vänster som nådde pannan på Felix Michel som nickade ner i marken och bollen gick strax utanför den högra stolpen.

I den 74:e matchminuten var det dags för AIK:s sista byten då Sebastian Larsson, Rasmus Lindkvist och Robin Sundgren ersatte Felix Michel, Karol Mets och Jasir Asani. Fyra minuter senare fick Panajotis Dimitriadis ett skottläge till höger i straffområdet, men avslutet täcktes av en försvarare och for över ribban till en resultatlös högerhörna. I den 80:e matchminuten fick Johan Blomberg skottläge från distans och bollen täcktes inne i straffområdet av en försvarare och bollen hamnade hos Suffian Kalokoh vars direktskott gick över ribban. I den 89:e matchminuten tog sig Robin Sundgren in i straffområdet från högerkanten och han hakades upp av en försvarare. Domaren Arian Chalak tänkte efter en sekund innan han blåste för straffspark.

Sebastian Larsson klev fram och sköt ett hårt markskott som Elias Hadaya räddade med högerarmen, men målvakten landade så illa så armen vek sig i en obehaglig vinkel. AIK tilldömdes en vänsterhörna i samband med straffräddningen, men innan den hann slås avbröts matchen då skadan var såpass allvarlig att längre vård skulle krävas. En knapp halvtimme efter matchens slut kunde målvakten till slut lämna målområdet då en bil hämtade honom för vidare vård på sjukhuset.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll