Första förlusten i Elitettan

2020.08.15, kl 20:00
Efter tio raka segrar i Elitettan förlorade AIK för första gången i seriespelet då IF Brommapojkarna vann med 1–0 hemma på Grimsta IP efter att den före detta AIK-spelaren Emma Lundh blivit matchhjälte i den andra halvleken.

Det för dagen vitklädda AIK-laget var ute efter två saker då man stegade in på Grimsta IP. Först och främst jagade man sin elfte raka seger i Elitettan, men man var även ute efter revansch för bortamötet med BP för elva månader sedan som innebar en kostsam 1-2-förlust. AIK tog omgående initiativet i matchen och tryckte ned hemmalaget med ett stort självförtroende i bagaget och man agerade som de serieledare man är. Efter tolv spelade minuter bröt sig lagkaptenen Matilda Rosqvist sig förbi vänsterbacken Ebba Ronquist djupt ner på högerkanten och tog sig in i straffområdet, men den centrerade passningen bröts. Sekunder senare fick Samantha Ammanuel bollen nere vid den högra hörnflaggan, drev uppåt i planen och klackade elegant ner bollen till Johanna Lindell. Lindell spelade tillbaka till Ammanuel i straffområdet och AIK-backen tog sig fram mot mål och sköt ett skott som tog på Wilma Wärulf och studsade i den högra stolpen. Mycket nära AIK-ledning…

I den 15:e matchminuten spelade Matilda Rosqvist fram djupledslöpande Adelisa Grabus till höger i straffområdet, men hennes avslut räddades av målvakten Josephine Frigge. I den 20:e matchminuten fick Mathilda Johansson Prakt bollen utanför AIK:s skottläge och det såg farligt ut för en sekund, men Evelina Finndell kunde täcka avslutet. Målchansen var starten på en bra period av hemmalaget där rutinerade Emma Lundh var aktiv i spelet. Efter en knapp halvtimmes spel slog Jenny Danielsson en hörna från vänster som hamnade hos Sophia Redenstrand i den bortre delen av straffområdet. Redenstrand avslutade direkt med ett bra skott, men Josephine Frigge svarade för en bra räddning. I den 35:e matchminuten vann Fanny Johansson och Sara Nordin bollen i mittcirkeln och via Johanna Lindell samt Linda Hallin hamnade bollen till vänster hos Jenny Danielsson som tog sig in i straffområdet och serverade bollen på silverfat till Johanna Lindell som från ca fem meter satte dit höger bredsida, men avslutet träffade inte det öppna målet utan underkanten av ribban. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av halvleken och ställningen var 0-0 med en klar övervikt för AIK.

I den andra halvlekens femte minut var det mycket nära hemmaledning efter att Tempest-Marie Norlin från högerkanten slagit ett inlägg mot den bortre stolpen där Michelle Rojas Flores mötte med huvudet och AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari svarade för en bra räddning. I den 57:e matchminuten slog Jenny Danielsson ett inlägg mot straffområdet från vänsterkanten som Sophia Redenstrand drog till på volley på, men avslutet gick rakt på målvakten. Två minuter senare var Johanna Lindell nära att nå en fri Linda Hallin framför mål, men bollen gick precis bakom henne. AIK höll kvar anfallet och i andraläget kom Jenny Danielsson igenom till vänster efter väggspel med Linda Hallin, men hon valde att försöka trycka in bollen vid den närmaste stolpen där målvakten höll tätt. AIK förde spelet, men BP var inte alls ofarliga i spelvändningarna och det började kännas som om AIK:s svit kanske skulle spricka.

I den 73:e matchminuten fick Emma Lundh bollen på vänsterkanten efter ett inkast och hon bröt igenom inhopparen Rosa Kafaji och Sara Nordin och satte full fart mot AIK:s straffområde, passade till Mathilda Johansson Prakt och fick tillbaka bollen till vänster i straffområdet och Lundh vräkte upp bollen i nättaket fram till 1-0. Direkt efter målet blev det AIK-debut för Emma Santamäki som ersatte Samantha Ammanuel. AIK ökade tempot efter målet och tryckte tillbaka hemmalaget, men utan att skapa de riktigt heta målchanserna, det blev endast några nästanlägen. I den 89:e matchminuten nickade Matilda Rosqvist in bollen, men Jenny Danielsson var i offsidesituation då hon slog fram passningen. AIK jagade desperat en kvittering och det var nära gång på gång. I den 96:e matchminuten lyfte Jenny Danielsson in en hörna från höger som nådde huvudet på Sara Nordin och bollen slog i ribban. Närmare än så kom inte AIK poäng denna eftermiddag.