Första förlusten sedan augusti

2020.11.22, kl 18:23
Efter nio raka matcher utan förlust i Allsvenskan sprack sviten då Örebro SK vann med 2–0 (1–0) på Friends Arena. ÖSK fick därmed revansch för hemmaförlusten med samma siffror i den allsvenska premiären. Närmast mål för AIK var Mikael Lustig, men hans nick i den 85:e matchminuten på inhopparen Erik Rings inlägg gick precis utanför den vänstra stolpen.

Annons

På dagen åtta år efter den sista matchen på Råsunda fotbollstadion tog AIK emot Örebro SK invald som var den 28:e omgången i denna korta, men långa säsong. Örebro SK anlände till Friends Arena i Solna en dryg timme innan avspark och om det var anledningen till AIK:s inledande dominans är svårt att svara på. Deniz Hümmet gjorde avspark för gästerna och det var AIK som försökte koppla greppet initialt där bland annat Paulos Abraham hade två avslut utanför målet under de första fyra minuterna. I den sjunde matchminuten kastade Hussein Ali ett inkast till Agon Mehmeti som nickskarvade bollen vidare till framrusande David Seger som tog sig fram längs högerkanten och slog in en hård passning mot Romain Gall som Budimir Janošević vaket kastade sig ut och fångade in. Inlägget var dock starten på en bättre period från bortalaget. I den 18:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en frispark från vänsterkanten som nickades undan av Hussein Ali med hjälp av sin vänstra arm. AIK-spelarna ropade för andra gången denna eftermiddag för en straff då det även var en situation i den tredje minuten då Filip Rogić inspel från vänsterkanten täcktes ut till hörna av Michael Almebäcks släpande högerarm.

AIK kom tillbaka i mitten av halvleken och förde spelet med eftertryck och speciellt Sebastian Larsson dominerade stort på mittfältet. I den 25:e matchminuten lyfte Erik Kahl från mittplanen på vänsterkanten fram en långboll mot framrusande Paulos Abraham som nådde bollen i straffområdet före utrusande Oscar Jansson och fick bollen förbi målvakten, men Michael Almebäck hann till bollen och kunde rensa bort den innan AIK-forwarden nådde den. Under ett tag av den andra halvleken kändes det som en flashback från 1980-talet då AIK och Örebro SK nästan var en garanti för mållösa matcher då målchanserna lös med sin frånvaro. Inte ett avslut hade avlossats sedan den fjärde minuten då Romain Gall i den 36:e matchminuten bröt in från vänster och sköt ett hårt skott från ca 22 meter som Budimir Janošević kastade sig åt vänster och styrde ut till en resultatlös högerhörna. Två minuter därefter noterade AIK sitt första skott på mål då Nabil Bahouis markskott från vänstersidan av straffområdet stoppades av ÖSK-målvakten som också fångade in den korta returen framför fötterna på Filip Rogić.

Oscar Jansson kastade efter räddningen ut bollen till mittlinjen där Romain Gall fångade upp den och satte fart längs vänsterkanten. Vid straffområdet mötte han upp AIK-försvararen Sotirios Papagiannopoulos som passerades på utsidan och ett farligt inspel mot Deniz Hümmet följde. Eric Kahl försökte glidtackla bort bollen, men kunde istället olyckligt stöta in den i mål bakom en chanslös Budimir Janošević. 1–0 till Örebro SK och samtidigt AIK:s första insläppta mål med Mikael Lustig på planen. I den 42:a matchminuten tog sig AIK fram på högersidan och en överhoppad boll av Paulos Abraham gav Filip Rogić lite yta och den forna ÖSK-spelaren passade ut bollen till Paulos Abraham som från högerkanten slog in ett vasst inlägg mot Henok Goitom som målvakten precis lyckades parera framför fötterna på AIK-kaptenen. Med minuten kvar av ordinarie tid av den första halvleken var det nära AIK-kvittering. Hemmalaget vände spelet snabbt från eget straffområde och satte fart längs högerkanten via Sebastian Larsson, Paulos Abraham och längst fram Mikael Lustig som slog in ett inlägg mot den bortre stolpen där Nabil Bahoui kom springande och med en språngnick nickade ner i målgården och bollen studsade över ribban. Underläge för AIK i paus.

Det var ett mer aggressivt AIK som inledde den andra halvleken, dock utan att skapa några lägen. Man kopplade greppet om spelet och arbetade hårt för en kvittering, men efter en knapp kvarts spel blev uppförsbacken minst sagt brant. Johan Mårtensson lyfte upp en hög boll mot högersidan som Per Karlsson på volley rensade bort. Rensningen nådde Nordin Gerzić på mittlinjen och han nickade bollen framåt till Agon Mehmeti som tog ner den på bröstet samtidigt som han vände bort Paulos Abraham och med en markpassning hittade fram till Deniz Hümmet som hittade en yta mellan Per Karlsson och Eric Kahl och tog sig in på högersidan av straffområdet i fritt läge. Sotirios Papagiannopoulos försökte förgäves täcka det hårda avslutet längs marken och bollen satt strax därefter i nätet bakom Budimir Janošević. 2–0 till Örebro SK som därmed var nära sin första seger någonsin på Friends Arena, det var även första gången sedan 2004 som ÖSK lyckats göra två mål på bortaplan mot AIK.

Målet kändes demoraliserande för hemmalaget och Örebro SK blev trygga i spelet under de närmast efterföljande minuterna till baklängesmålet. I den 67:e matchminuten lyfte Hussein Ali från offensiv högerbacksposition in bollen centralt i straffområdet och på volley avslutade Romain Gall stenhårt ungefär från straffpunkten, men skottet gick rakt i famnen på AIK-målvakten. AIK kom tillbaka in i matchen igen och i den 72:a matchminuten klev Nabil Bahoui in från vänstersidan, väggspelade med Filip Rogić och kom in i ett bra läge centralt i straffområdet, men avslutet seglade flera meter över målet och avslutaren slog uppgivet ut med armarna. Fyra minuter senare lyfte Henok Goitom från högersidan på mittplanen in en boll i straffområdet som nådde huvudet på inhopparen Kolbeinn Sigþórsson och nicken från ca tio meter seglade strax över det högra krysset. Örebro SK var i den 81:a matchminuten nära att avgöra matchen helt då Romain Gall från vänstersidan av straffområdet med en nick centrerade bollen för framrusande Nahir Besara som med en volley från ca åtta meter sköt strax över ribban då han samtidigt stördes av Per Karlsson.

Matchen var grinig under slutminuterna och flera gula kort visades upp av domaren Glenn Nyberg, sammanlagt delades åtta gula kort ut under matchen. AIK:s stora reduceringschans kom i den 85:e matchminuten då pigge inhopparen Erik Ring från högerkanten hittade Mikael Lustig i den främre delen av straffområdet. Landslagsmannen satte dit pannan och bollen gick mot den bortre, vänstra stolpen, men också precis utanför densamma. ÖSK höll undan för en 2–0-seger och kunde för första gången genom tiderna lämna den nya Nationalarenan med tre poäng.