Första halvleken avgjorde på Skytteholm

2019.06.20, kl 22:57
AIK besegrade Mallbackens IF Sunne med hela 6-0 (5-0) efter att ha säkrat segern i den första halvleken där Matilda Rosqvist och Eva Nyström blev tvåmålsskyttar. Övriga mål gjordes av Therese Simonsson och Sophia Redenstrand.

Tredjeplacerade AIK kom till hemmamatchen mot tabellelvan Mallbackens IF Sunne med sju raka matcher utan förlust i Elitettan och AIK hade under sviten noterat fem vinster och två oavgjorda matcher. Avsparkstiden var en aning märklig då Stockholm väl aldrig är så tomt som under midsommarhelgen och till råga på allt spelade det svenska damlandslaget VM mot USA samtidigt som matchen på Skytteholms IP.

Redan efter 50 sekunders spel brände det till framför bortalagets mål efter att Emma Engström fått in bollen till Johanna Lindell i bra läge, men AIK-mittfältaren fick inte till avslutet utan chansen rann ut i sanden. I den fjärde minuten inträffade en situation som kunde slutat illa och som borde ha renderat i ett gult kort. En förlupen boll rullade in i AIK:s straffområde och Lovisa Koss kom ut för att fånga in den medan Samantha Ammanuel täckte bort Linnéa Berger som i sista stund knuffade till AIK-backen i ryggen så att hon handlöst föll in i egen målvakt och fick lämna planen för omvårdnad. Domaren gick ut till den assisterande domaren för att konsultera hur situationen skulle bedömas, men märkligt nog delades inget kort ut.

När matchklockan precis passerat sju spelade minuter tog sig Matilda Rosqvist in i straffområdet på högersidan och sköt ett hårt skott som via ribban gick in i mål. En drömstart för Gnaget och AIK:s lagkapten skulle fem minuter senare återigen ta sig in i straffområdet på högersidan, denna gång fälldes hon med straffspark som följd. Mittbacken Eva Nyström klev fram och fick vänta en tag, men när hon väl tog sats satte hon bollen stenhårt i mål. Ingen tveksamhet och 2-0 var ett faktum.

I den 18:e minuten slog Johanna Lindell en fin centrerad boll för Therese Simonsson, men målvakten Emma Johansson hann precis ut före AIK-forwarden och nådde bollen. Matchen gick därefter något i stå och inget av lagen skapade något läge förrän i den 33:e minuten, men då blev det desto farligare. Matilda Rosqvist vann bollen till höger på mittplan och slog en perfekt passning som passerade bortalagets ena mittback och gav Therese Simonsson fritt läge. AIK:s skyttedrottning fortsatte med bollen i bollbanans riktning och rundade målvakten på vänster sida innan hon stannade upp och med högerfoten enkelt placerade in bollen i det övergivna målet. 3-0 och i princip tre säkrade poäng för AIK.

Fyra minuter senare skapade AIK matchens första hörna och vänsterhörnan slogs av Therese Simonsson, nickades framför mål av Eva Nyström, men på mållinjen stod en försvarare som försökte rensa bort bollen, dock inte bättre än att den gick rakt på Matilda Rosqvist och studsade in i mål. I den 40:e minuten slog Irvina Bajramovic en högerhörna som i andraläget hamnade hos Amanda Hellstrand utanför straffområdet och avslutet blev bra, men Lovisa Koss enhandsräddade till en ny hörna. Två minuter senare fick Mallbackens IF Sunne ett bra läge efter att man kommit i ett tre-mot-ett-läge med Sherifatu Sumaila som bollförare på vänsterkanten. Hon tog sig in i straffområdet och avslutade bra mot den bortre, högra stolpen, men bollen slog högt upp i stolpen och studsade ut.

I den sista ordinarie minuten av den första halvleken slog Therese Simonsson en vänsterhörna som nådde Eva Nyströms huvud vid den bortre stolpen och 5-0 var ett faktum. Bortalaget fick sedan i en märklig situation göra avspark medan tre AIK-spelare, varav båda mittbackarna, var kvar ca 15 meter in på offensiv planhalva. På stopptid fick Nicole Odelberg Modin på ett tungt skott med högerfoten som målvakten räddade till en resultatlös högerhörna innan signalen ljöd för första halvlek.

Mallbackens IF Sunne genomförde två spelarbyten i paus och inhopparen Emma Sahlström frispelades av Sherifatu Sumaila i den 47:e minuten, men markavslutet från högersidan av straffområdet rullade en meter utanför den bortre stolpen. Båda lagen kände redan från starten av den andra halvleken att matchen var avgjord och stora delar av halvleken blev ganska avslagen och handlade mer om kamp än det skönspel som de första 45 minuterna bjöd på. AIK kontrollerade spelet och i den 88:e minuten frispelades inhopparen Sophia Redenstrand av Johanna Lindell och tog sig in i straffområdet på vänsterkanten innan hon iskallt slog in bollen i mål. I och med segern passerade AIK Hammarby IF FF och tog sig för första gången sedan den tredje omgången upp på en av direktplatserna till Damallsvenskan.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll