Första hemmaförlusten mot BK Häcken

2020.08.30, kl 19:19
AIK noterade under söndagseftermiddagen sin första hemmaförlust någonsin mot BK Häcken då man föll med 0–1 (0–0) på Friends Arena i Solna. Efter 20 matcher utan förlust (17 vinster) sprack därmed den långa sviten mot laget från Hisingen som inleddes i juni 1983.

Den sista allsvenska omgången innan landslagsuppehållet stod på programmet och den mest omtalade matchen i den 18:e omgången var mötet Helsingborgs IF – Djurgården där hemmalaget flaggat för ett utbrott av Covid-19, men matchen spelades som planerat. På Friends Arena i Solna välkomnades BK Häcken och frågan inför avspark var hur Filip Rogić skulle se ut i sin första match i AIK-tröjan, om Mikael Lustig skulle få några spelminuter och om AIK:s imponerande hemmafacit mot BK Häcken skulle bevaras och förlustnollan hållas intakt. BK Häcken anlände till nationalarenan med tre AIK-bekanta namn i chefstränaren Andreas Alm och spelarna Viktor Lundberg samt Ahmed Yasin där den sistnämnde var uttagen i startelvan.

Strax innan avspark aviserade BK Häcken en ändring i startelvan då Alexander Söderlund utgick och han ersattes av Jasse Tuominen. Bortalagets Daleho Irandust försökte överraska AIK:s danske målvakt Jakob Haugaard då han redan efter 45 sekunders spel sköt ett skott från mittplan som gick över målet. Annars var det AIK som inledde matchen aggressivt och i den sjunde minuten slog Sebastian Larsson matchens första hörna från höger och Filip Rogić mötte på volley centralt i straffområdet, men avslutet gick drygt tre meter utanför den högra stolpen. Efter en knapp kvarts spel slog Sebastian Larsson en boll som bröts av bortalaget utanför straffområdet och Leo Bengtsson kunde i andraläget sätta fart centralt och strax utanför offensivt straffområde sköt han ett markskott som såg ut att överrumpla Jakob Haugaard något, och målvakten räddade via sin högra stolpe och på returen sköt Jasse Tuominen utanför. Ett farligt läge efter en snabb spelvändning.

Tre minuter därefter fick AIK:s nye U21-landslagsman Eric Kahl bollen till vänster utanför straffområdet och spelade in till Filip Rogić vars distansskott gick några meter över ribban. I den 21:a matchminuten arbetade AIK metodiskt med en mängd passningar på offensiv planhalva. Enoch Kofi Adu slog iväg en magisk crossboll mot Robert Lundström på högerkanten och AIK:s nummer 15 tog ner den elegant, passerade Leonard Zuta vid gränsen till straffområdet och skapade en bra målchans då han kom in ensam mot Pontus Dahlberg. Lundström försökte att sätta bollen mellan den utrusande målvakten och den närmaste stolpen, men den före detta IFK Göteborg-målvakten var tät och lyckades parera avslutet.

AIK var snabba i spelvändningarna i den första halvleken och man kom ofta med fart på båda kanterna. I den 35:e matchminuten fick Daleho Irandust bollen på vänsterkanten och tog sig in i AIK:s straffområde där han valde att ta ett snabbt avslut som var bra då det gick en knapp halvmeter över ribban. På stopptid fälldes Eric Kahl precis utanför straffområdet då han klev in från vänsterkanten och frisparksläget var hyfsat. Sebastian Larsson var exekutor och avslutet från ca 28 meter gick över muren och mot den närmaste, vänstra stolpen där Pontus Dahlberg dock fångade in bollen ganska enkelt precis innan domaren Andreas Ekberg signal för den första halvleken ljöd. En bra halvlek där AIK visade upp ett mer vägvinnande och rakt spel än tidigare under säsongen.

BK Häcken inledde den andra halvleken något starkare och när matchklockan passerade 56 spelade minuter inledde man ett snabbt anfall från Erik Friberg till höger på mittplan, via Jasse Tuominen som centralt på offensiv planhalva direktpassade ut bollen till framrusande Daleho Irandust på högerkanten. AIK:s backlinje var inte rak i passningsläget och bortalagets spelare var onside då Sotirios Papagiannopoulos låg lägre i planen. Irandust utmanade Karol Mets uppe i hörnet till straffområdet och avslutade med ett markskott, mellan benen på den estländske landslagsmannen och mot den närmaste stolpen, som passerade Jakob Haugaard och bortalaget var i ledningen efter vad man kan kalla en kalldusch för AIK. I den 62:a matchminuten var det dags för AIK-debut för Mikael Lustig då han i tröja nummer 33 ersatte Robert Lundström, detta sekunder efter att Filip Rogić byttes ut mot Paulos Abraham.

Knappt tio minuter efter ledningsmålet tilldömdes BK Häcken en frispark till höger utanför AIK:s straffområde efter att Sotirios Papagiannopoulos dragit på sig ett gult kort och Leonard Zuta tog hand om frisparken som var ca 26 meter från målet. Vänsterbacken avslutade med vänsterfoten mot den närmaste, högra stolpen där Jakob Haugaard sträckte ut och tippade bollen till en resultatlös högerhörna. Med knappa kvarten kvar av ordinarie tid byttes Bilal Hussein in istället för Per Karlsson. AIK hade svårt att skapa några kvitteringslägen under den andra halvleken och hemmalagets första och enda avslut under den andra aktens 51 spelade minuter kom i den 84:e matchminuten då Henok Goitom med bakhuvudet nickade Bilal Husseins inlägg från vänsterkanten mot mål. Under slutminuterna öste AIK på med inlägg från kanterna, men ingen farlighet skapades förrän i den andra stoppminuten då ett inlägg från högerkanten av aktive Paulos Abraham fastnade precis framför mål, men både Sotirios Papagiannopoulos och Kolbeinn Sigþórsson föll i situationen och nådde inte bollen.

Efter sex spelade stopptidsminuter blåste domaren av matchen och den obesegrade sviten mot BK Häcken på hemmaplan var därmed över. En lång svit som inleddes med en 1–0-seger (frispark av Jyrki Nieminen) söndagen den 12 juni 1983, samma kväll som David Bowie spelade sin andra av två konserter på Nya Ullevi i Göteborg under sin Serious Moonlight-turné. En av låtarna som han spelade den kvällen för 37 år sedan var ‘Sorrow’, en talande känsla efter kvällens fotbollsmatch på Friends Arena.