Från Flickakademin till Damlaget del 1

2019.08.06, kl 07:00
Från U till A är ett motto som används flitigt i AIK. Vad står det mottot för egentligen?
Efter ett samtal med t.f akademichefen för flickverksamheten Diyar Dawod så berättar han att en av AIK Ungdomsfotbolls mål är att fostra ledare och spelare från ungdomsverksamheten till vår seniorverksamhet på både dam- och herrsidan.

I denna artikel kommer vi att rikta fokus på vår flickverksamhet.

Tanken och syftet med vår akademiverksamhet är att den ska vara professionell och spegla vår seniorverksamhet. Detta för att övergången från ungdomsfotbollen till seniorverksamheten ska bli så smidig som möjligt för spelarna, berättar Diyar.

 

Diyar berättar vidare att flickakademien har ett nära samarbete med damlaget där spelare under olika perioder på året får träna med a-laget för att få känna på den miljön så tidigt som möjligt. Vi flyttar upp spelare som är redo och aktuella för spel på högre nivå för att göra dem till ännu bättre spelare. Att spelarna redan innan de kliver upp och gör ett träningspass med damlaget känner igen miljön gör övergången smidig för spelarna och gör så att de kan prestera maximalt, säger Diyar.

 

Robert Svanström, en av chefstränarna för damlaget, berättar om fördelarna med det nära samarbetet som flickakademin idag har med damlaget och hur det gynnar spelarna och dess utveckling.

 

-Vi har en av Sveriges bästa ungdomsverksamheter för flickspelare och flera av de bästa spelarna i ungdomslandslagen finns i AIK. Som tränare för seniorlaget är det en trygghet och en lyx att veta att det finns massor av potentiellt duktiga spelare i föreningen. Hjälps vi åt att ta vara på dem så bra vi kan så behöver vi inte ta in alla spelare till seniorlaget utifrån. Spelare från egna verksamheten är betydligt bättre scoutade än spelare utifrån och förhoppningsvis också skolade till den typ av spelare som vi vill se representera AIK.

 

-Vi tränare i seniorlaget följer ungdomsverksamheten noggrant och har tät dialog med tränarna i de äldsta lagen. Det är viktigt att vi tränare fångar upp de spelare i ungdomsverksamheten som vi identifierar som närmst seniorlaget. För det använder vi en form av trappa där de för varje trappsteg ökar sin närvaro i seniorlagets verksamhet. Från någon träning då och då till att det blir mer och mer kontinuerlig träning med seniorlaget. Med en sådan långsiktig stegring från ungdomsverksamheten till seniorlaget blir det sista steget in i seniorlaget inte lika dramatiskt och en lika stor förändring för spelarens vardag. Hand i hand med den nämnda upptrappningen går vår NIU-verksamhet på Solna Gymnasium där jag ansvarar för träningen. I och med det kan jag som huvudtränare för seniorlaget se spelare i träning och bygga relationer med spelare redan innan de är i seniorlaget, vilket jag är övertygad om gör steget in i seniorverksamheten smidigare för spelaren.

 

Uppflyttade spelare från ungdomslagen till seniorlagen de senaste fem åren.

 

Uppflyttade till damlaget inför 2019

Elsa Törnblom

Kajsa Kjellander

Sophia Redenstrand

 

Uppflyttade till damlaget inför 2018

Wilma Ljung Klingwall

Clara Härdling

 

Uppflyttade till damlaget inför 2017

Elin Sjöström

Rubi Jansson

 

Uppflyttade till damlaget inför 2016

Estibaliz Montes de Oca

Linda Augustsson

Matilda Åsard

Emelie Johansson

Emma Engström

 

Uppflyttade till damlaget inför 2015

Loreta Kullashi

Evelina Finndell

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll