Goitoms två mål gav tre poäng

2019.10.05, kl 19:09
AIK besegrade Örebro SK med 2-0 (0-0) efter mål mål av lagkapten Henok Goitom inför 12 427 åskådare på Friends Arena. De tre inspelade poängen sätter press på de tre lagen i toppen av tabellen som alla spelar sina matcher i den 27:e omgången senare i helgen.

Matchen inledde chansrikt, inte ens minuten var spelad när AIK hade skapat ett par hyfsade anfall, bland annat ett bra läge för Kolbeinn Sigþórsson som gick omkull i offensivt straffområde, men utan åtgärd från domaren. Minuterna därefter fortsatt mestadels AIK som hittade framåt och in i gästernas straffområde ett par gånger om, innan istället gästerna fick första halvleks bästa målchans i den femte minuten. Panos Dimitriadis snubblade som sista gubbe, vilket gav Örebros Jake Larsson fritt fram mot mål, och Larsson fick avslutet förbi utrusande Oscar Linnér, men också utanför mål och AIK kom undan med blotta förskräckelsen den gången.

Efter den lovande och händelserika starten hände… egentligen inte så mycket mer, den kommande halvtimmen. Tempot gick ner, gästerna hittade klart mer rätt i sina försvarspositioner och AIK blev lite försiktigare, lite mer stillastående än under öppningsminuterna. Och då tog lagen ganska mycket ut varandra under en lång tid, det dröjde fram tills dryga halvtimmen var spelad innan AIK hittade fram igen. Tarik Elyounoussi testade ett skott, som gick rakt på första försvarare, men hamnade hos Henok Goitom i straffområdet som serverade Robert Lundström ett jätteläge nära mål, men Lundströms avslut var direkt svagt och gick både över och utanför målburen.

Ett par minuter därefter kom AIK:s bästa avslut i första halvleken när man tryckt ner ÖSK lite i positionerna, bollen hamnade hos Anton Salétros strax till vänster utanför straffområdet som testade skott med högerfoten, men närkingarnas målvakt Oscar Jansson lyckade stoppa avslutet med en fin räddning. I slutminuten av halvleken hade AIK ett nytt bra läge när Sebastian Larsson hittade pannan på Kolbeinn Sigþórsson, men islänningens nickskarv gick via en försvarspanna till en resultatlös hörna.

Ett litet övertag för AIK totalt sett efter den mållösa första halvleken, även om det inte direkt sprudlade om laget. Den andra halvleken öppnade dock gästerna bäst, och efter knappt fem minuter var gamle AIK-bekantingen Martin Lorentzson ytterst nära att ge gästerna ledningen efter en hörna, men nicken gick tätt utanför den bortre stolpen. Istället var det Henok Goitom som skulle nicka in matchens första mål ytterligare fem minuter senare, när Sebastian Larsson från högerkanten på nytt prickade in ett utmärkt inlägg mot straffområdet, och Henok Goitom tämligen ostört fick gå upp och nicka in 1-0 via den bortre, vänstra stolpen bakom en helt chanslös Oscar Jansson.

Därefter följde en ganska väntad matchbild som setts förr: ett aningen mer försiktigt AIK, men till synes med ganska god koll på matchutvecklingen. Man stack upp med anfall emellanåt, och var flera gånger nära att utöka ledningen. Exempelvis med drygt 20 minuter kvar, när Tarik Elyounoussi serverades perfekt i djupled, chippade bollen över utrusande Oscar Jansson, och i ribbans överkant och ut. Eller tio minuter senare, när samme Elyounoussi hittade en löpande Sebastian Larsson till vänster i straffområdet med ett inlägg, men Larssons nick gick strax utanför den första stolpen.

Gästernas bästa kvitteringschans kom med lite drygt fem minuter kvar, och det kom på nytt på ett inlägg, men skarven i ett läge liknande det som Martin Lorentzson haft efter högerhörnan tidigare under halvleken, gick återigen tätt utanför den bortre stolpen. Istället var det alltså AIK och Henok Goitom som, totalt sett ganska rättvist, skulle göra även matchens andra mål. I den sjätte stopptidsminuten drog Tarik Elyounoussi upp en spelvändning, släppte bollen till inbytte Karol Mets ute till vänster, som med en diagonalboll hittade en ensam Henok Goitom i bortre delen av straffområdet. Goitom tog lugnt emot bollen, och prickade sedan behärskat in matchavgörande 2-0 lågt i det bortre, vänstra hörnet, bakom en på nytt chanslös Oscar Jansson.

AIK vinner som sagt totalt sett ändå ganska rättvist, det sprudlar inte om spelet fullt ut, men stundtals gjordes det idag en hel del bra saker, och det tillsammans med resultatet får betraktas som ett fall framåt givet de senaste omgångarnas svacka, även om det ännu finns ännu mer att hämta.

Text: Jonathan Storm