Henok Goitom gör comeback i AIK

2017.03.03, kl 14:03
Efter ett drygt års frånvaro återvänder Henok Goitom till AIK Fotboll efter att parterna är överens om ett avtal över säsongen 2018. Goitom svarade för 18 mål i Allsvenskan under sin senaste säsong i klubben och kommer närmast från MLS-klubben San Jose Earthquakes.

– När vi lagt truppusslet för 2017 så ser vi nu att Henok är den sista biten i pusslet för att det skall bli komplett utifrån vad vi har sökt för att utveckla vårat sätt att spela, både på kort och på lång sikt. Henok har med all önskvärd tydlighet visat i förhandlingen med AIK att han verkligen vill tillhöra klubben, vilket säkerställer klubben en spelare som kommer att ge sitt yttersta för att vi tillsammans skall uppnå de mål som vi sätter, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Det känns jättekul att vara tillbaka. Jag får en enorm glädje över att ha möjligheten att komma ner till Karlberg och träffa gamla lagkamrater och de trevliga människorna som jobbar runt AIK. Jag ser fram emot att få ta på mig AIK-tröjan och höra supportrarna sjunga igen, säger Henok Goitom.

32-årige Henok Goitom, född den 22 september 1984 i Stockholm, inledde sitt fotbollsspelande i FC Inter Orhoy och började 2002 spela med Vasalund/Essinge IF i division två. Ett år senare flyttade Goitom till italienska Udinese Calcio SpA i Serie A och i en träningsmatch mot Real Inponzo blev han uppmärksammad i italiensk media då han under en halvlek svarade för fem mål och spelade fram till ytterligare tre mål i storsegern (15–0).

Serie A-debuten skedde den 19 februari 2005 då han med tio minuter kvar av hemmamötet med Inter byttes in och, framspelad av argentinaren Roberto Néstor Sensini, fastställde slutresultatet till 1–1 på nick då matchklockan passerat 90 minuter. Trots drömdebuten blev det inga fler matcher i Udinese och under sommaren 2005 lånades han ut till Ciudad de Murcia i Segunda División, den spanska andraligan. Efter två säsonger och 75 spelade matcher på vilka det blev 23 mål såldes Goitom till Real Murcia som var nykomlingar i La Liga.

Det blev 31 matcher för Real Murcia, men laget lyckades inte hänga kvar i den spanska högstaligan och Goitom lånades ut till Real Valladolid Club de Fútbol där han svarade för en stark säsong med tio mål på 29 spelade matcher. Från 2009 spelade han i Unión Deportiva Almería där det blev sammanlagt 78 matcher i La Liga samt Segunda División.

UD Almería tog sig 2010/11 för första gången fram till semifinal i Copa del Rey och Goitom startade bägge matcherna mot FC Barcelona som dock blev för svåra och vann dubbelmötet med sammanlagt 8–0. I augusti 2012 kom parterna överens om att bryta kontraktet. Den 16 augusti 2012 meddelade AIK Fotboll på en presskonferens att man skrivit ett kontrakt med Henok Goitom som sträckte sig över tre och ett halvt år, t o m 2015.

Debuten för AIK skedde i den allsvenska hemmamatchen mot Helsingborgs IF (2–1) den 2 september 2012. Henok ersatte då Daniel Gustavsson vid ställningen 0–1 i den 73:e minuten och spelade tre minuter senare fram Martin Lorentzson till kvitteringen innan Celso Borges på stopptid sköt in segermålet. Det första målet kom den 4 oktober 2012 hemma mot FC Dnipro (2–3) i Uefa Europa Leagues gruppspel. Henok gjorde då 2–1, framspelad av Helgi Daníelsson, i den 45:e minuten.

Under 2015 svarade Henok Goitom för 18 mål i Allsvenskan, vilket är den bästa noteringen av en AIK-spelare sedan säsongen 1954/55 då legendaren Kurt Hamrin gjorde 22 mål och vann skytteligan.

Henok Goitom har svarat för många mål under sin tid i AIK och är den spelare som svarat för flest mål för klubben under 2000-talet, totalt 52 fullträffar har det blivit under hans tid i AIK vilket ger honom en förstaplats under 2000-talet före Nabil Bahoui med 32 fullträffar. 2015 var det sista året på det avtal som AIK och Henok Goitom tecknade i augusti 2012. Parterna diskuterade under året innehållet i en eventuell förlängning, men kom inte kommit överens om en avtalsförlängning och i och med det lämnade Henok klubben efter säsongen.

Den 22 mars 2016 meddelade den spanska klubben Getafe CF att man var överens med Henok Goitom om ett kontrakt för resten av säsongen 2015/16. Den 15 maj avslutades Primera División och Getafe CF slutade på 19:e plats och degraderades därmed till Segunda División. Samma dag meddelade AIK Fotboll att Goitom började träna med AIK Fotboll under några veckor.

I augusti 2016 skrev Henok Goitom på ett sexmånaderskontrakt med en option om förlängning med San Jose Earthquakes, men den 2 december 2016 meddelade MLS-klubben att man inte valde att utnyttja förlängningsoptionen för sammanlagt nio spelare, varav Goitom var en av dem. Det blev sammanlagt åtta matcher, varav tre från start, för honom i Major League Soccer.

Henok Goitom debuterade i Eritreas landslag under oktober 2015 då han var lagkapten i de båda landskamperna mot Botswana i Round 1 av det afrikanska VM-kvalet. Eritrea förlorade med sammanlagt 1–5 och AIK-forwarden svarade för Eritreas mål i bortamatchen.

Totalt har det hittills blivit 114 tävlingsmatcher, 52 mål och 27 målgivande passningar för Henok Goitom i AIK-tröjan. Hans disciplinära statistik står på elva gula kort och inget rött kort. Under Goitoms förra sejour i klubben slutade AIK på fjärde (2012), andra (2013), tredje (2014) och tredje (2015) plats i Allsvenskan vilket innebär att han har fyra allsvenska medaljer i bagaget. Goitom har även spelat 22 träningsmatcher med AIK.

Henok Goitom kommer att spela i tröja nummer 36 i AIK. Han spelade under säsongerna 2012-14 i tröja nummer 36 och under säsongen 2015 i tröja nummer 10.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll