I backspegeln: Den svenske målkungen i Spanien

2021.02.22, kl 15:55
Då den före detta AIK-spelaren Alexander Isak igår svarade för tre mål i hemmamötet mot Deportivo Alavés spreds uppgifter om att han även blev den svenske spelaren som svarat för flest mål genom tiderna i La Liga. Uppgiften stämmer inte utan det är en annan före detta AIK-spelare som ännu är innehavare av det målrekordet.

Annons:

Henry ”Garvis” Carlsson, född den 29 oktober 1917 i Falköping, kom sommaren 1939 till AIK från Falköpings GIS och det blev sammanlagt tio säsonger i Gnaget och ett kort gästspel i den franska klubben Stade Francais under det svenska vinteruppehållet 1948/1949 innan han skrev på för spanska Club Atlético de Madrid. Facit i AIK blev 209 tävlingsmatcher och han svarade för 109 mål vilket är näst bäst i AIK-historien efter Per Kaufeldts 153 tävlingsmål.

Debuten för Atlético Madrid skedde i Campeonato Nacional de Liga de Primera División, hemma mot CD Málaga (3–2) den 11 september 1949 då Henry ”Garvis” Carlsson var uttagen i startelvan av tränaren Helenio Herrera. Hans första ligamål kom i den tionde omgången då man tog emot FC Barcelona (4–1) den 6 november 1949 och Henry ”Garvis” Carlsson öppnade målskyttet i den 18:e matchminuten och följde upp med både 3–0 och 4–0 innan pausvilan. Det blev sammanlagt fyra säsonger för den svenske legendaren i Atlético Madrid och han noterades för 87 matcher i högstadivisionen samt svarade under åren för sammanlagt 31 mål då klubben bland annat vann ligan både 1949/1950 och 1950/1951. De 31 målen har ännu ingen svensk herrspelare överträffat, men en annan före detta AIK-spelare närmar sig.

Henry ”Garvis” Carlsson vann även OS i London 1948 och är den spelaren som svarade för flest mål på Råsunda fotbollstadion i Solna genom alla tider, 75 stycken. Hans son Björn ”Lill-Garvis” Carlsson spelade 186 tävlingsmatcher för AIK mellan 1960 och 1968 och svarade för 65 mål.

Söndagen den 21 februari 2021 svarade 21-årige Alexander Isak för tre mål då hans Real Sociedad de Fútbol besegrade Deportivo Alavés med 4–0 hemma på El Estadio Municipal de Anoeta i San Sebastián. Isak debuterade i La Liga den 17 augusti 2019 och har i dagsläget svarat för 21 mål i den spanska högstaligan. Med den före detta AIK-spelarens storform är det nog bara en tidsfråga innan han passerar Henry ”Garvis” Carlsson som den svenske herrspelaren som gjort flest mål i La Liga eller hinner en annan europeisk toppklubb köpa den svenska landslagsmannen innan rekordet hinner slås? Alexander Isak spelade 29 tävlingsmatcher för AIK under debutsäsongen 2016 och svarade för 13 mål samt en målgivande passning innan han köptes av BV Borussia 09 Dortmund den 23 januari 2017.

En sista anekdot. Henry ”Garvis” Carlsson avled den 28 maj 1999 och den 14 september samma år spelade AIK i Uefa Champions Leagues gruppspel för första gången. AIK ställdes i den första omgången mot storlaget FC Barcelona inför 30 543 åskådare på Råsunda fotbollstadion och var på väg mot en inte oförtjänt seger efter Nebojša Novaković magiska lobbmål som betydde 1–0 i den 72:a matchminuten. Men med drygt fyra minuter kvar av ordinarie tid tilläts bortalaget kvittera till 1–1 då man slog en vänsterhörna som nickades i mål samtidigt som AIK genomförde det andra av två spelarbyten. Den franske huvuddomaren och hans assisterande kollegor godkände målet, som måste rankas som en av de största skandalerna någonsin i UCL, och på stopptid kunde katalanerna även göra 2–1 mot ett chockat hemmalag som inte trodde sina ögon att kvitteringen godkändes. Sju dagar efter matchen föddes Alexander Isak på Karolinska sjukhuset i Solna. Mer om matchen AIK – FC Barcelona kan läsas i denna utförliga artikel.

Spelaren som nickade in den minst sagt omdiskuterade vänsterhörnan under den omtumlande höstkvällen på Råsunda i Solna var inhopparen Abelardo Fernández. Abelardo är i dagsläget manager för Deportivo Alavés, samma lag som Alexander Isak gjorde tre mål mot igår. La vendetta è un piatto che va servito freddo (hämnd är en rätt som serveras bäst kall) som italienarna säger…

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll