I backspegeln: Efter 105 allsvenska hemmamatcher

2020.04.04, kl 09:00
AIK har hittills spelat 105 allsvenska hemmamatcher på Friends Arena sedan den första matchen för knappt sju år sedan. Hur står sig resultatraden mot inledningarna på de tidigare hemmaarenorna Råsunda fotbollstadion och Stadion?

Annons:

En gemensam nämnare är att AIK efter 105 spelade hemmamatcher i Allsvenskan på de tre senaste hemmaarenorna hade säkrat ett SM-guld. På Stadion i Stockholm togs det första SM-guldet 1931/32 (efter 80 spelade hemmamatcher), på Råsunda fotbollstadion i Solna togs det första SM-guldet 1936/37 (efter fyra spelade hemmamatcher) och på Friends Arena i Solna togs det första SM-guldet 2018 (efter 90 spelade hemmamatcher).

Söndagen den 3 augusti 1924 spelades den allra första omgången av den allra första upplagan av Allsvenskan som alla nu känner till. Serien hette dock inte Allsvenskan från start utan kallades i folkmun för “Stora svenska serien” och var en modernisering av “Svenska serien” då landets högsta serie nu var en nationell serie med regler för ned- och uppflyttning. Den nya serien innehöll tolv lag och AIK tog i premiären emot Västerås IK hemma på Stadion i Stockholm inför blott 1 707 åskådare vilket är AIK:s åttonde lägsta publiksiffra på hemmaplan i Allsvenskan. Stockholm bjöd på 22 grader, mulet väder samt svag vind och i den 17:e matchminuten tilldömdes AIK en straffspark efter att en Västerås-spelare tagit bollen med handen i straffområdet. Rudolf “Putte” Kock klev fram och slog till bollen som tog i ribban och enligt all media på plats slog bollen ner uppemot en meter innanför mållinjen innan den på grund av skruven studsade ut, men den dåligt placerade domaren Arne Fredriksson från Stockholm såg inte att bollen var inne och beslutade sig även för att inte uppmärksamma linjedomaren som signalerade för mål.

AIK:s förste målskytt i den moderna Allsvenskan blev istället centerhalven John “Broarn” Persson som i den 57:e matchminuten nickade en hörna från Rudolf “Putte “Kock i mål bakom gästernas målvakt Eskil Johansson. Målet betydde 1–1 och när matchen var slut stod det klart att AIK inlett seriespelet med en stabil 5–1-seger.

AIK noterade på de första 105 allsvenska hemmamatcher på Stadion 58V-21O-26F. Den 96:e allsvenska hemmamatchen spelades de 1 oktober 1933 mot Malmö FF och AIK vann med 5–0, men matchen ströks dock senare då MFF diskvalificerades för brott mot amatörreglerna och flyttades ner i Division 2, men i denna statistik räknas den med då matchen de facto spelades.

AIK växte i mitten av 1930-talet ur Stadion och flyttade ut till nybyggda Råsunda fotbollstadion i Solna. Den 18 april 1937 ställdes AIK mot Malmö FF på den nya Nationalarenan och 24 761 åskådare fanns på plats, vilket betydde ett nytt publikrekord för AIK då man slog de 21 869 åskådare som såg matchen AIK – Hälsingborgs IF (2–5) på Stadion den 17 september 1933. Publiksiffran var även den högsta genom tiderna i Allsvenskan då den tidigare högsta publiksiffran på 24 400 från matchen IFK Göteborg – Hälsingborgs IF den 13 oktober 1929 förpassades till historieböckerna. Kronprinsen Gustaf Adolf (kung Carl XVI Gustafs far som 1947 avled efter en flygolycka på Kastrup) och prinsessan Sibylla var två av personerna på plats på den östra hedersläktaren under den första matchen på Råsunda fotbollstadion. AIK:s 25-årige vänsterytter Axel Nilsson blev den historiska förste målskytten på Råsunda. I 32:a matchminuten lade Eric “Lillis” Persson en hörna som Malmö FF:s målvakt Henry Vinberg fick upp en hand på och slog ut bollen till frie Axel Nilsson. AIK-spelaren sköt direkt och bollen smet efter gräset välplacerat in i det vänstra hörnet nedanför den norra ståplatsläktaren. Axel Nilsson noterades även för två målgivande passningar i 4–0-segern, men matchens stora lirare var ändå AIK:s center Olle Zetherlund som svarade för tre mål.

AIK noterade på de första 105 allsvenska hemmamatcher på Råsunda fotbollstadion 61V-18O-26F.

Den 7 april 2013 spelade AIK sin första tävlingsmatch på Friends Arena i Solna då man i den andra omgången av Allsvenskan tog emot Syrianska FC (0–0) inför 43 466 åskådare vilket då blev klubbens nya publikrekord. Det tidigare publikrekordet var från den 29 maj 1975 då 40 669 åskådare såg Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgårdens IF som blåränderna vann med 2–1 efter att Ove Nilsson kvitterat för AIK i den 57:e matchminuten. AIK var närmast segern i den mållösa matchen på Friends Arena då Kennedy Igboananike sköt i stolpen i den 39:e matchminuten efter att ha fått en fin passning från högerbacken Martin Lorentzson.

AIK:s förste målskytt på Friends Arena blev inte Kwame Amponsah Karikari trots att han borde stå i historieböckerna. Det historiska första målet kom i den fjärde omgången tio dagar efter hemmapremiären då AIK – Malmö FF (0–1) stod på menyn. 19 640 åskådare var på plats på den nya nationalarenan och efter 51:30 nådde Ibrahim Moro fram med en boll till Kwame Amponsah Karikari som i fritt läge i straffområdet satte fram vänsterfoten och bollen låg någon tiondels sekund senare i nätet bakom målvakten Robin Olsen nedanför den stora AIK-klacken. Den assisterande domaren vinkade dock bort målet för offside trots att Karikari var en meter onside. AIK:s första mål på Friends Arena gjordes istället av mittbacken Daniel Majstorović då han efter 38:13 av hemmamatchen mot Halmstads BK (3–3) inför 16 711 åskådare den 28 april 2013 med axeln stötte in Nabil Bahouis vänsterhörna i målet bakom målvakten Stojan Lukic nedanför den södra läktaren.

AIK har efter 105 allsvenska hemmamatcher på Friends Arena noterat 68V-26O-11F.

På både Stadion och på Råsunda fotbollstadion noterade AIK 26 förluster på de första 105 allsvenska hemmamatcherna. På Friends Arena har AIK på sju allsvenska säsonger noterat elva förluster vilket innebär 1,57 förluster per säsong.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll