Ingen fortsättning för Obasi

2017.01.29, kl 20:50
Efter en höst i AIK står det nu klart att det inte blir någon fortsättning i klubben för forwarden Chinedu Obasi som nu har skrivit kontrakt med en kinesisk klubb.
STOCKHOLM, SVERIGE - 28 AUGUSTI 2016 : AIK 7 Chinedu Obasi  under matchen i Allsvenskan mellan AIK och Hammarby på Friends Arena den 28 Augusti i Stockholm ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com ) 

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, AIK, Hammarby

– Chinedu Obasi gjorde ett starkt och bra avtryck under hösten. Med historiken som han kom med så visste vi att det både fanns uppenbara risker och potentiella uppsidor. När uppsidorna under hösten trumfade riskerna så blev det uppenbart att ekonomiskt starkare alternativ än vad AIK kan ta ansvar för skulle erbjudas honom. Vi önskar Obasi all lycka framöver, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

30-årige Chinedu Obasi, född den 1 juni 1986 i Enugu i sydöstra Nigeria, inledde 2005 sin fotbollskarriär utomlands då han tillsammans med landsmannen John Obi Mikel skrev på för norska Lyn Fotboll. Den 27 augusti 2007 blev Obasi klar för TSG 1899 Hoffenheim som under hans första säsong i klubben kom tvåa i 2. Bundesliga och gick upp i Bundesliga. Hoffenheim slutade sjua i Bundesliga 2008/09 och Obasi bidrog med sex mål på sina 24 ligamatcher. Det blev sammanlagt 63 matcher och 13 mål i Bundesliga med Hoffenheim fram till december 2011 då det blev klart att han lånades ut till FC Schalke 04 från Gelsenkirchen som slutade på tredje plats i Bundesliga säsongen 2011/12.

Efter säsongen skrev Schalke 04 ett treårskontrakt med Obasi och han spelade bland annat 35 matcher i Bundesliga samt nio matcher i Uefa Champions League under sina tre och en halv säsong i Gelsenkirchen. Landslagsdebuten för Nigeria skedde 2005 och Obasi spelade bland annat alla tre gruppspelsmatcherna för Nigeria under Förbundskapten Lars Lagerbäcks ledning i VM i Sydafrika 2010. 2008 var han med i det nigerianska U23-landslaget som tog silver i de Olympiska spelen i Kina efter att ha förlorat med 0–1 mot Argentina i finalen inför 89 102 åskådare. 2010 blev det brons med Nigeria i Africa Cup of Nations i Angola efter att man i bronsmatchen besegrat Algeriet med 1–0.

AIK Fotboll och Chinedu Obasi kom den 4 augusti 2016 överens om ett korttidskontrakt för resten av säsongen. Obasi, som går under smeknamnet Edu, hade då tränat med AIK under en period samt genomgått en mängd tester och dessutom spelat en U21-match mot Hammarby (3–5) på Hammarby IP där han svarade för två av målen efter att ha bytts in till den andra halvleken. A-lagsdebuten skedde den 7 augusti mot Malmö FF (0–2) på Swedbank Stadion då han var med i startelvan och spelade hela matchen.

Det första målet kom den 21 augusti, mot Örebro SK (2–0) på Behrn Arena då han i den 37:e minuten gav AIK ledningen med 1–0. Målvakten Patrik Carlgren satte igång spelet med en fantastisk utspark som skar igenom ÖSK-försvaret ut till framrusande Daniel Sundgren på högerkanten. Sundgren centrerade bollen mot Amin Affane, men den passerade honom och fångades upp av Chinedu Obasi som tog emot, vände om och avlossade ett vänsterskott som touchade klacken på hemmaspelaren Michael Almebäck och borrade sig in i det högra hörnet. Det blev tio matcher, varav nio från start, för Chinedu Obasi i AIK-tröjan och han svarade för sex mål och fyra målgivande passningar.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019