Inlägg sänkte AIK i Malmö

2021.10.27, kl 23:22
AIK föll mot Malmö FF med 0–1 (0–1) inför 18 821 åskådare på Eleda stadion efter att hemmalaget avgjort med ett mål i den 25:e matchminuten då Veljko Birmančević inlägg från vänsterkanten skruvade sin in vid den bortre stolpen.

Malmö FF på bortaplan är en utmaning för AIK då klubben inte besegrat MFF i en allsvensk bortamatch sedan den 17 augusti 1996. AIK reste ner till Skåne tisdagen den 26 oktober 2021, då man knappa 23 timmar innan avspark lämnade Bromma flygplats. Bortalaget saknade avstängde Mikael Lustig och var därmed tvungna att ändra om i backlinjen. Erick Otieno flyttade över till högerbackspositionen, medan Ebenezer Ofori gjorde sin första start, sedan borta mot BK Häcken (1–2) den 4 juli 2021, tog hand om vänsterbacksplatsen. Framåt startade AIK med Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. Lagkaptenen Henok Goitom inledde på bänken och kaptensbindeln bars därför av Sebastian Larsson.

Inför avspark var det som om man åkte tillbaka till den 6 november 1632 och dimman i Lützen. Hemmalaget satte kl 19:01 igång matchen genom Antonio Čolak. AIK tog hand om spelet direkt och Erick Otieno drev efter 20 sekunders spel med fart upp bollen i planen, släppte ut den till Zachary Elbouzedi på högerkanten vars inlägg mot Nicolás Stefanelli nästan nådde huvudet på argentinaren vid den främre stolpen. Ytterligare en halvminut fram skulle det varit 1–0 till AIK. Filip Rogic tog sig in i straffområdet från vänsterkanten och centrerade bollen till Zack Elbouzedi som kom in perfekt i ett farligt läge. Irländaren tråcklade sig fram mot målgården och avslutade, men målvakten Johan Dahlin lyckades med vänsterfoten förhindra vad som såg ut som ett givet AIK-mål. Var det till och med en SM-guldräddning? Filip Rogic fångade upp returen vid kortlinjen, men vinkades av för offside.

Tre minuter senare gick den rutinerade vänsterbacken Martin Olsson ned för räkning på mittplanen efter att slagit ett inlägg från kortlinjen i kamp med Erick Otieno, men han kunde fortsätta. I den nionde matchminuten brände det till för första gången i AIK:s straffområde efter att Bonke Innocent spelat ut bollen till Martin Olsson på vänsterkanten. Hans inlägg nådde huvudet på Antonio Čolak vid den bortre, högra stolpen och nicken mot den vänstra delen av målet räddades av Kristoffer Nordfeldt. Strax därefter fick Nabil Bahoui ett skottläge från distans och avslutade snabbt. Johan Dahlin fick bollen i bröstet och kämpade med returen. Nicolás Stefanelli var framme och högg och fick tag i bollen och petade in den i mål, men domaren Mohammed Al-Hakim blåste för frispark. En signal som kändes riktig live, men efter att ha sett reprisen är frågan om Malmö FF:s målvakt hade full kontroll på bollen då Stefanelli var framme som en kobra.

Det kändes på hela arenan, från plan till läktare att det var ett riktigt toppmöte. Det var tufft, det var grinigt, det var kamp och det var känslor både innanför och utanpå matchtröjorna. Domaren fick vid flera tillfällen i den första halvleken lugna ner spelarna. Efter en bra AIK-inledning där Malmö FF sedan tog över lite av spelet efter drygt tio minuters spel så började matchen sätta sig. Efter 24 minuters spel drog Erick Otieno på sig en frispark på den egna planhalvans högerkant. Lagkaptenen Anders Christiansen slog ner bollen längs vänsterkanten till Veljko Birmančević och AIK-försvaret såg inte helt vakna ut i förstaläget. Hemmaspelaren slog ett skruvat inlägg mot Antonio Čolak framför målet, men bollen seglade förbi samtliga spelare och studsade in i mål vid den bortre stolpen. 1–0 till Malmö FF och stort jubel bland åtminstone 17 500 av åskådarna. I den 29:e matchminuten ställde Sebastian Larsson upp för en frispark från nästan 30 meter i ett läge som liknade frisparksläget hemma mot Malmö FF 2018. Då satte Seb bollen i mål, men denna gång överraskade Nabil Bahoui med att ta avslutet som slog i muren och huvudet på Anders Christiansen. Samtliga på Eleda stadion trodde nog att en av Europas bästa frisparksskyttar skulle ta avslutet, men bortalaget gick för en överraskning istället.

Det blev efter en halvtimmes spel mer Malmö FF och de spelade nu med ett större självförtroende efter ledningsmålet. I den 34:e matchminuten snappade hemmalaget upp en felpassning på mittplanen och satte fart mot AIK:s straffområde där Alexander Milošević rensade bort bollen till inkast. Med fem minuter kvar av halvleken tvingades Kristoffer Nordfeldt kalla på vård, men kunde fortsätta och resten av matchen togs insparkarna av utespelare. I slutet av halvleken kändes det lite som om AIK hängde lite mot repen för att använda en boxningsreferens. Domarteamet lade till fyra stopptidsminuter och det kändes som en välbehövlig vila för bortalaget då signalen för paus ljöd.

Inför den andra halvleken bytte Jon Dahl Tomasson ut Anders Christiansen som ersattes av Jo Inge Berget. I den 48:e matchminuten blev det lite oroligt i AIK:s straffområde. Antonio Čolak lyckades på ett bra sätt att till höger i straffområdet hålla kvar bollen i spel då han förlängde in den centralt till Adi Nalic som hade ett fint läge, men AIK-försvaret täckte skottläget och chansen rann ut i sanden, men i andraläget avslutade peruanen Sergio Peña från distans och bollen slog i ovansidan av ribban och gick till inspark. Minuten efter vann Nabil Bahoui bollen mot Sergio Peña utanför offensivt straffområde, gick in i detsamma på vänstersidan. Nabbe slog bollen till vänster av norrmannen och klev förbi honom på högersidan och föll. Domaren slog ut med armarna, men nog satte Berget ut högerbenet bakåt när AIK-spelaren skulle springa förbi. Spelet blev tuffare och tuffare och det var tydlig hur mycket poängen betydde, alla på plats kände det.

I den 57:e matchminuten tilldömdes Zack Elbouzedi ett gult kort och i samma minut var det dags för AIK:s första byte då Henok Goitom ersatte Filip Rogic. Det blev med cirka 25 minuter kvar lite mer AIK, men man skapade inga heta kvitteringslägen. Fem minuter senare var Ebenezer Ofori tvungen att bryta matchen och han ersattes av Yasin Ayari. Samtidigt kom Erik Ring in istället för Zack Elbouzedi. AIK gjorde en rotation i laget och Bilal Hussein gick ner på högerbacken samtidigt som Erick Otieno klev över som vänsterback. Känslan var nu att matchklockan tickade oerhört snabbt och AIK fick inte till någon riktig slutforcering. Med kvarten kvar tilldömdes AIK en frispark i bra läge något till höger utanför straffområdet och denna gång var det ingen tvekan om att det skulle vara Sebastian Larsson som avslutade, men skottet gick i muren och på returen sköt Yasin Ayari på en täckande spelare. Sebs avslut var AIK:s första sedan den 29:e matchminuten.

I den 81:a matchminuten var det nära 2–0 till Malmö FF efter att inhopparen Niklas Moisander från vänsterdelen av straffområdet slagit in en fin boll i målgården som Antonio Čolak nästan petade in i öppet mål vid den bortre, högra stolpen men han nådde den inte då Erick Otieno höll i honom i tröjan och det borde ha signalerats för straffspark. Under slutminuterna spelade hemmalaget rutinerat och klockan tickade obönhörligen vidare mot slutet. Fem stopptidsminuter annonserade, möjligen ett par för lite, men AIK orkade inte skapa något riktigt läge och det blev till slut ganska enkelt för Malmö FF att hålla undan för tre poäng.