Intervju med Fredrik Glimster

2020.04.20, kl 13:35
Vi har intervjuat vår egen Fredrik Glimster som berättar om sin roll som åldersgruppsansvarig i Knatteskolan.

Kan du berätta lite om dig själv?
– Fredrik Glimster heter jag, men kallas mest för “Glimster” eller “Glimman”, jag reagerar knappt på Fredrik längre. Känner mig yngre än vad jag egentligen är och bor med sambo och våra två barn i Solna. Uppvuxen i Jakobsberg på 1970-talet och flyttade runt inne stan ett tag, men hade alltid som mål att bo i Solna när det var dags för familj så att barnen skulle välja att bli AIK:are. Fyra veckor innan Sixten föddes gick flyttlasset till en lägenhet i Skytteholm, ett stenkast från Råsunda fotbollstadion. Sigge som är 13 år och Thure som är 8 i år spelar båda fotboll i vår fina ungdomsverksamhet. Sedan tidigt 1980-tal har jag AIK som enskilt största intresse jämte familj och jobb.

Vad jobbar du med?
– Jag arbetar på en advokatfirma som heter Hammarskiöld som ligger i Gamla stan där jag är office manager, vilket innebär att jag är ansvarig för service, inköp, upphandlingar, event, säkerhet ja, egentligen allt utom it-system och juridiken. Där har jag arbetat i över 22 år, men har haft samma chef ända sedan 1991, så du vet vad som väntar Tanne.

Vad är dina arbetsuppgifter som åldersgruppsansvarig?
– Oj, svårt att lista. För mig handlar det om att vara närvarande och tillgänglig. Med ledarna handlar det om att utbilda dem hur man utbildar spelarna både teoretiskt och praktiskt och jobba tålmodigt med varje individ. Stötta dem med tips och råd och hantera uppkomna situationer när det fungerar mindre bra med spelare, föräldrar eller ledare. När vi startar en ny kull på sensommaren är fokus att hålla koll på att det finns tränare på plats vid träning och proaktivt jobba på att få fler föräldrar att vilja vara aktivt delaktiga i sina barns verksamhet. Man ser till att varje grupp har material att hålla träningar och man hjälper också till med att ta emot nya spelare och föräldrar och hjälpa dem in i verksamheten.

Varför är din roll nödvändig?
– Våra fantastiska föräldrar som lägger ner otaliga timmar i planering och på planerna behöver ha ett närvarande bollplank. Sedan 2012 har jag som förälder både varit lagledare, assisterande tränare och ansvarig tränare (även hunnit med materialansvar, kassör, FF-ordförande, stilansvarig) och många gånger saknade man någon att snabbt bolla idéer med att få en bekräftelse när man gör rätt eller en skön tillrättavisning när man är ute och cyklar. Att snabbt få ett svar. Senast förra veckan fick jag från både föräldrar och ledare höra hur mycket det betyder för dem att “AIK är på plats” när de tränar. Viktigt också att någon ser till att AIK:s riktlinjer följs så att verksamheten blir lika för alla tjejer och killar. Kan jag runt planen se till att ledare och föräldrar känner glädje kommer det att synas på planen i spelarnas motivation, utveckling och glädje.

Varför gör du detta?
– Från början var kanske planen att få en timmes egentid när Sigge tränade, men då jag har väldigt svårt att vara tyst i mitt engagemang fick jag typ ett ultimatum av lagledare Stjernborg “var tyst eller ta på dig ledarkläder” och gissa vad jag valde? Varför gör jag detta nu? Kanske låter orden stora, men en anledning är ett bättre samhälle. AIK har som mål att få in cirka 140 barn i varje ålderskull. De ska få ha roligt i sin fotbollsutbildning, de får riktlinjer och förutsättningar för att bli riktigt duktiga fotbollsspelare, lagspelare, kamrater och hur man uppför sig på och omkring planerna som medmänniska. Även fast de flesta av dessa ungdomar inte kommer att bli fotbollsproffs är jag övertygad om att våra tjejer och killar kommer bli bättre människor.
Att få vara med på den resan är varför jag gör detta. Det gör mig till en bättre människa.

Vad är det bästa med din roll som åldersgruppsansvarig?
– Jag älskar ju det sociala, att lära känna barn, ungdomar, föräldrar och andra ledare. Samt att få vara en del av och hjälpa den klubb vars kulörer finns i mitt hjärta. Det är ett stort privilegium.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll