Jennie Nordin stannar i AIK Fotboll

2022.12.02, kl 16:21
AIK Fotboll och Jennie Nordin hade ett optionsavtal för 2023 som parterna nu väljer att fortsätta med. Nordin har sedan AIK-debuten 2010 spelat totalt 89 matcher i klubben och bar lagkaptensbindeln under stora delar av den gångna säsongen.

Den 29-åriga mittbacken, tillika AIK:s lagkapten, Jennie Nordin väljer att fortsätta sin fotbollskarriär i AIK trots det optionsavtal som fanns parterna emellan vid nedflyttning i seriesystemet. Jennie är en av de mer rutinerade spelarna i truppen och har lång erfarenhet av spel på högstanivå.

– Att Jennie väljer att vara kvar visar vad hon har för karaktär och att det verkligen finns ett svartgult hjärta i henne. Det är just dessa karaktärer som skapar förebilder för andra att se upp till. Vi behöver profiler som skapar historia och Jennie är en sådan, säger AIK Fotbolls sportchef Herish Sadi.

– Trots den tunga säsongen vi har bakom oss känns det helt rätt att stanna i AIK. Förhoppningsvis kan jag bidra med min rutin och ledarskap i nästa års truppbygge. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa AIK att ta sig tillbaka till Damallsvenskan, säger Jennie Nordin.

29-åriga Jennie Nordin, född lördagen den 15 maj 1993 på Karolinska sjukhuset i Solna. Hon började som sjuåring att spela fotboll med ett år äldre spelare i moderklubben Solrød FC från Danmark då familjen bodde utanför Köpenhamn under några år i början av millenniet, då hennes far Krister spelade med Brøndby IF. Via Ekerö IK kom hon 2007 till AIK:s 93:or. Jennie vann Gothia cup med AIK två gånger, 2007 och 2010. Den 21 juli 2007 ställdes AIK mot Jitex BK i finalen i F14-klassen. Matchen spelades på Nya Ullevi i Göteborg och AIK vann med 2–0 (1–0) efter mål av Aminata Sy och Linn Miskulin. Den 24 juli 2010 var Gnaget på väg mot förlust i F17-klassens final mot Shanghai Caoyang på Gamla Ullevi i Göteborg. Med underläge 2–3, och endast sekunder kvar av matchen, arbetade AIK-tjejerna fram en vänsterhörna genom lagkaptenen Malin Diaz som slogs av Petra Andersson mot förstastolpen där bollen nickades i mål av Jennie Nordin. Kvitteringen kom i den tredje stopptidsminuten och var det sista som hände innan domaren blåste av matchen och i den efterföljande straffsparksläggningen vann AIK med 3–1, sammanlagt 6–4, efter straffmål av Malin Diaz, Jennie Nordin och Elin Bragnum.

Jennie tillbringade merparten av säsongen 2010 i AIK DFF (juniorlag) som spelade i Division 2 Östra Svealand där man slutade på nionde plats. Jennie spelade minst 13 matcher (det saknas laguppställningar från fem matcher) i tröja nummer 5 samt 17 och svarade för fyra mål. Det första målet kom hemma på Skytteholms IP i Solna mot Bajen DFF (1–2) den 16 maj 2010, då hon gav AIK ledningen i den 31:a matchminuten. Under den andra halvan av säsongen provade hon som forward på A-lagsspel. Jennie Nordin debuterade för AIK:s damlag i hemmamatchen mot Kristianstads DFF (3–1) inför 140 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 3 juli 2010 under ledning av chefstränaren Patric Jildefalk. Jennie inledde på bänken i tröja nummer 23 och ersatte Emma Lindqvist i den 85:e matchminuten. Debuten i Damallsvenskan höll på att sluta med mål i slutminuterna, men målvakten Sandra Wahldén lyckades parera hennes skott från högerkanten till hörna. Det blev sammanlagt fyra matcher med damlaget i Damallsvenskan då AIK slutade på tolfte och sista plats i tabellen.

I januari 2011 flyttades Jennie Nordin upp i A-laget och hon bidrog starkt till AIK:s avancemang från Norrettan till Damallsvenskan efter att ha varit en klippa i försvarsledet. Hon spelade 19 matcher, varav 18 från start, i Norrettan och svarade för fyra mål och en målgivande passning. Det första målet kom i hemmaderbyt mot Vasalunds IF (6–1) inför 269 åskådare på Skytteholms IP den 1 maj 2011 då hon, framspelad av Nazanin Vaseghpanah, överlistade målvakten Sara Andersson i den 70:e matchminuten och fastställde slutresultatet. Övriga mål kom hemma mot Umeå Södra FF (8–0) den 29 maj, borta mot Rågsveds IF (8–0) den 8 augusti och borta mot Gustafs GoIF (4–1) i serieepilogen den 15 oktober då AIK blev klara för Damallsvenskan. Jennie spelade även tre matcher i Svenska cupen under året.

2012 blev det 15 matcher, varav samtliga från start, och två mål i Damallsvenskan. AIK åkte dock direkt ur landets högsta serie och Jennie fick se de sista matcherna från läktaren efter att ha skadat högerknät i slutminuterna av hemmamatchen mot Vittsjö GIK (1–1) den 1 september 2012. AIK låg vid skadetillfället under nedflyttningsstrecket, sex poäng efter KIF Örebro DFF och föll sedermera ner till sistaplatsen i tabellen. Hennes första mål för året kom på nick efter en hörna då AIK föll mot Kristianstads DFF (2–3) den 5 maj 2012 och 15 dagar senare följde hon upp med en nick efter frispark då AIK besegrade den slutliga serietvåan LdB FC Malmö (2–0) på Skytteholms IP efter två sena mål. Efter säsongen nominerades Jennie i Fotbollsgalans kategori ’Årets genombrott’, men priset gick till Elin Rubensson från LdB FC Malmö. Den 18 januari 2013 meddelade Linköpings FC att man skrivit ett tvåårskontrakt med Jennie Nordin. Totalt blev det 42 tävlingsmatcher, sex mål och två målgivande passningar för henne i AIK-tröjan.

Skadebekymmer och ett starkt mittbackspar i Charlotte Rohlin och Nilla Fischer gjorde att det dröjde med speltid i den nya klubben. Men när Nilla Fischer i slutet av augusti 2013 gick till tyska VfL Wolfsburg så öppnades dörren på allvar för Jennie Nordin. Tävlingsdebuten skedde i den andra omgången av Svenska cupen 2014/2014 då LFC mötte Landsbro IF FK (13–0) på Borovallen i småländska Landsbro den 31 juli 2013. Jennie startade matchen i tröja nummer 8 och svarade för två mål; 1–0 i den tredje matchminuten och 10–0 med tio minuter kvar av ordinarie tid. Debuten i Damallsvenskan för Linköpings FC skedde den 4 augusti 2013 i bortamötet med Mallbackens IF (1–3) på Strandvallen i Mallbacken under ledning av chefstränaren Martin Sjögren. Jennie Nordin inledde på bänken i tröja nummer 8 och ersatte Jonna Andersson i den 82:a matchminuten. Det blev sammanlagt nio matcher, varav åtta från start, i Damallsvenskan för henne då Linköpings FC slutade på tredje plats i tabellen, nio poäng efter seriesegrarna FC Rosengård.

2014 fortsatte cupresan med Linköpings FC då man tog sig fram till finalen. Jennie bidrog starkt till att LFC 2013/2014 vann Svenska cupen för fjärde gången genom tiderna efter att hon startat alla fem matcher till och med semifinalen och även svarat för två mål i turneringen innan hon den 7 augusti 2014 tvingades se finalen, mot Kristianstads DFF (2–1) på Linköping Arena, från läktarplats tillsammans med 1 223 åskådare. Totalt blev det 26* tävlingsmatcher, varav 25 från start, i Linköpings FC då man slutade på fjärde plats i tabellen. Jennie Svarade för ett mål, hemma mot FC Rosengård (2–0) den 1 maj 2014 då hon svarade för 1–0-målet i den 47:e matchminuten. De två säsongerna i Linköpings FC präglades av en del skador vilket gjorde att hon inte var uttagningsbar i drygt hälften av matcherna. I bortamatchen mot KIF Örebro DFF den 9 juli 2014 skadade hon ett ledband i slutet av den första halvleken och efter en längre rehabilitering blev det endast ytterligare en spelad match i Damallsvenskan, den 11 oktober 2014 mot AIK (1–1) på Skytteholms IP då Jennie startade och spelade hela matchen. Hon satt dessutom på bänken i ytterligare sju tävlingsmatcher, bland annat de fyra matcherna i Uefa Women’s Champions League då LFC avancerade till kvartsfinal efter sammanlagt 4–2 mot Liverpool Ladies FC och 5–3 mot ryska WFC Zvezda 2005. Sista matchen med Linköpings FC spelade hon den 25 oktober 2014 då laget besegrade Smedby AIS efter straffar i finalen av Danske Banks Damcup 2014. Jennie svarade för ett av straffmålen då LFC vann med sammanlagt 7–5, efter 3–3 vid ordinarie tid.

Den 25 november 2014 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Jennie Nordin om ett kontrakt som sträckte sig över 2015.
”Jag har valt AIK för att utmana mig själv. Det är utvecklande att kunna sträva efter att vara en viktig spelare och därigenom bidra till lagets framgång”, sa Jennie.

Comebacken i AIK skedde den 29 mars 2015 inför 161 åskådare på T3 Arena i Umeå i åttondelsfinalen av Svenska cupen 2014/2015 då Jennie Nordin i tröja nummer 14 bildade mittbackspar med finländskan Maija Saari under chefstränaren Mattias Erikssons ledning. Cupmatchen var mållös efter 90 minuters spel, men i förlängningen avgjorde hemmalaget genom Jenny Hjohlman i den 105:e matchminuten. I Damallsvenskan blev det spel i 19 av 22 matcher, varav samtliga i startelvan, då AIK slutade sist i tabellen efter endast två inspelade poäng, två 1–1-matcher mot nästjumbon Hammarby IF DFF. Jennie spelade även två cupmatcher under året.

I januari 2016 stod det klart att Jennie Nordin fortsatte sin karriär i Oslo, Norge och med Vålerenga Fotball Damer i Toppserien då ett ettårskontrakt tecknades.
”Vi bestämde oss tidigt för att hon var en spelare vi gärna ville ha”, sa lagledaren Egil Ødegaard.

Debuten skedde hemma mot Stabæk Fotball Kvinner (0–5) på Vallhalls konstgräs den 28 mars 2016 inför 287 åskådare då hon spelade hela matchen i tröja nummer 5. Jennies första mål i Norge kom den 16 maj 2016, borta mot Røa IL (1–1) på Røa kunstgress inför 230 åskådare då hon gav bortalaget ledningen i den elfte matchminuten. Det blev sammanlagt 24 tävlingsmatcher det första året i Oslo då Vålerenga slutade på nionde plats i Toppserien. Jennie svarade för fyra mål, de övriga tre kom hemma mot Arna-Bjørnar Fotboll (3–0) den 10 juli då hon svarade för de två avslutande målen och hemma mot Medkila IL (6–1) den 30 oktober. Efter säsongen kom parterna överens om en förlängning över ytterligare ett år. 2017 blev det sammanlagt 27 tävlingsmatcher för Vålerenga då man slutade sjua i Toppserien och Jennie svarade för fyra mål. Målen gjordes hemma mot IL Sandviken (1–0) den 13 maj, hemma mot IK Grand Bodø (2–0) den 28 juni, borta mot Røa IL (3–4) den 1 juli och hemma mot Klepp IL (1–0) den 12 augusti.

Den 11 december 2017 gick Växjö DFF ut med nyheten att man värvat Jennie Nordin inför klubbens första säsong i OBOS Damallsvenskan då parterna tecknat ett tvåårsavtal. Debutmatchen för Växjö DFF var även Smålandsklubbens första historiska match i Damallsvenskan. Jennie startade matchen i tröja nummer 3, under ledning av chefstränaren Pierre Fondin, då man i premiären ställdes mot hennes tidigare klubb, Linköpings FC på Linköping Arena inför 511 åskådare den 15 april 2018. Hemmalaget vann med 1–0 och Jennie drog på sig matchens enda gula kort i den 94:e matchminuten. I den andra omgången tog Växjö DFF den 21 april 2018 emot Djurgårdens IF FF (1–0) hemma på Visma Arena inför 446 åskådare. Matchen var mållös fram till den 60:e matchminuten då Jennie Nordin slog in segermålet bakom bortalagets isländska målvakt Guðbjörg Gunnarsdóttir. Efter en högerhörna nickade inhopparen Ritah Kivumbi vid främre stolpen mot mål, men bollen räddades akrobatiskt på mållinjen av försvaret. Returen gick dock till Jennie Nordin som påpassligt nickade in bollen till höger i målet. Växjö DFF svarade för en stark säsong i OBOS Damallsvenskan och slutade på sjunde plats med 29 inspelade poäng. Jennie Nordin spelade 20 matcher från start och en match i Svenska cupen. Hon drog på sig ett rött kort under säsongen, hemma mot Vittsjö GIK (2–1) den 26 augusti 2018 då hon sändes av planen efter en frilägesutvisning efter en knapp timmes spel. Hon missade därmed den efterföljande bortamatchen mot IFK Kalmar (3–2).

Efter en stark debutsäsong i OBOS Damallsvenskan blev det andra året något tuffare och Växjö DFF fick nöja sig med en niondeplats, dock på betryggande avstånd till de tre bottenplaceringarna i tabellen. Jennie Nordin startade de 14 första seriematcherna, men tvingades bryta hemmamatchen mot FC Rosengård (0–0) den 20 augusti 2019. Efter en duell med Jelena Čanković i den 40:e matchminuten klev Jennie av planen med en skadad fot och det blev inga fler matcher under säsongen, hon ersattes av den före detta AIK-spelaren Sandra Lindkvist inför den andra halvleken. Hon spelade även Växjös tre gruppspelsmatcher i Svenska cupen från start. Efter säsongen förlängde Jennie Nordin med Växjö DFF för en tredje säsong i klubben.

2020 blev ett märkligt fotbollsår med uppskjutna seriestarter och ingen publik på läktarna. OBOS Damallsvenskan startade med anledning av pandemin covid-19 inte förrän den 27 juni 2020 och för andra året i rad begav sig Växjö DFF i premiären till Linköping Arena för ett möte med Linköpings FC (0–3) inför tomma läktare och Jennie Nordin spelade hela matchen. Jennie svarade för två mål i OBOS Damallsvenskan och tangerade därmed sitt personliga rekord i landets högsta serie, då hon även svarade för två mål i AIK-tröjan 2012. Den 25 juli 2020 blev hon stor matchhjälte på LF Arena i Piteå då Växjö DFF besegrade Piteå IF DFF med 1–0 efter att Jennie Nordin svarat för segermålet i den 16:e matchminuten. Framspelad av Nellie Karlsson från vänsterkantens kortlinje slog Jennie till med högerfoten från straffområdeslinjen och bollen satt otagbart i det högra hörnet. Den 11 september 2020 kom det andra seriemålet då hon satte 3–0 bakom målvakten Tove Enblom i den 34:e matchminuten då Växjö DFF ställdes mot Umeå IK FF (3–1) på Umeå Energi Arena SOL. Växjö DFF slutade på sjätte plats i tabellen och Jennie Nordin spelade 23 tävlingsmatcher från start under året. I hemmamötet med Vittsjö GIK (0–2) den 16 augusti 2020 bar Jennie Nordin lagkaptensbindeln för första gången i Växjö DFF.

Det blev ingen förlängning med Växjö DFF utan istället valde mittbacken en flytt upp till Norrbotten. Piteå IF DFF presenterade den 4 januari 2021 Jennie Nordin som ny spelare i klubben då ett avtal på ett år med option på ytterligare ett år tecknades. Under försäsongen besökte Piteå IF DFF bland annat Skytteholms IP för ett möte med AIK den 13 mars 2021 och bortalaget vann med 2–0 efter ett straffmål av Jennie Nordin. Tävlingsdebuten för Piteå IF DFF, som 2018 vann SM-guld, skedde i seriepremiären borta mot Vittsjö GIK (1–2) på Vittsjö IP i Skåne den 18 april 2021 under ledning av tränaren Stellan Carlsson då Jennie spelade hela matchen i tröja nummer 5. Debutmålet för klubben kom i den elfte omgången då man ställdes mot AIK inför 321 åskådare hemma på LF Arena den 1 juli 2021. Hemmalaget vann med 4–0 och Jennie Nordin slog från straffpunkten in 3–0 i den 81:a matchminuten då hon satte bollen efter marken till vänster om AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari. När Piteå IF DFF den 12 september 2021 ställdes mot AIK (1–0) inför 239 åskådare på Skytteholms IP blev Jennie Nordin matchhjälte då hon vid den bortre, vänstra stolpen i den 71:a matchminuten nickade in Sofia Wännerdahls hörna från höger. I hennes tre spelade matcher mot AIK under 2021 svarade Jennie för mål i samtliga tre matcher och bidrog i backlinjen till de hållna nollorna. Piteå IF DFF slutade på elfte plats i OBOS Damallsvenskan och Jennie spelade 20 matcher från start. Hon spelade även en halvlek då man mötte Morön BK (1–0) i Svenska cupen 2021/2022. Efter säsongen meddelade Jennie Nordin att det inte blev någon fortsättning i Piteå IF DFF.
”Jag hade ett kontrakt på ett plus ett år med Piteå, men har valt att inte utnyttja min option på ytterligare ett år”, sa hon.

Den 16 november 2021 meddelade AIK Fotboll att klubben tecknat ett avtal med Jennie Nordin som sträcker sig till och med den 31 december 2023, med en avtalsoption att få lämna vid eventuell nedflyttning. Comebacken i AIK-tröjan efter sex och ett halvt års frånvaro skedde i seriepremiären av OBOS Damallsvenskan, hemma mot Kif Örebro DFF (2–0) inför 856 åskådare på Skytteholms IP den 27 mars 2022 då AIK under ledning av Anne Mäkinen och Maiju Ruotsalainen inledde med en trepoängare. Jennie var med i förarbetet till Honoka Hayashis ledningsmål i den tolfte matchminuten och hon bar tröja nummer 4, då hennes vanliga AIK-nummer (5) bars av Sara Nordin. Det var Jennie Nordins första AIK-match sedan den 18 oktober 2015 då AIK ställdes mot Kristianstads DFF (0–5) på Vilans IP i Kristianstad och hon noterades då för ett självmål i storförlusten. AIK svarade för en svag säsong i serien och efter premiärvinsten mot Kif Örebro DFF noterade laget elva raka förluster med målskillnaden 5–31 i OBOS Damallsvenskan innan man den 9 juni 2022 besegrade Piteå IF (1–0) hemma på Skytteholms IP då Honoka Hayashi, fint framspelad av Kaisa Collin, på volley avgjorde matchen i den 82:a matchminuten. Den negativa trenden gjorde att managern Anne Mäkinen, chefstränaren Maiju Ruotsalainen och den assisterande tränaren Scott Swainston fick lämna klubben den 9 maj 2022.

Jennie Nordin bar lagkaptensbindeln från start för första gången i AIK-karriären den 12 maj 2022 då AIK under ledning av nye chefstränaren Jesper Björk ställdes mot Eskilstuna United DFF (0–1) inför 701 åskådare på Tunavallen, detta då den ordinarie lagkaptenen Hannah Davison saknades efter en fotskada hemma mot Djurgårdens IF FF (2–4) fyra dagar tidigare. Under de avslutande 13 matcherna i OBOS Damallsvenskan noterade AIK resultatraden 0V-2O-11F och man lyckades till slut gå vidare till gruppspelet i Svenska cupen 2022/2023 efter ett självmål på stopptid borta mot Sollentuna FK (2–1) på Sollentunavallen den 14 september 2022. Jennie Nordin startade i 26 av AIK:s 27 tävlingsmatcher under 2022, den enda matchen som hon missade var bortamötet med Djurgårdens IF FF (2–4) på Stadion i Stockholm den 2 oktober 2022 då hon var avstängd.

Det blev ett mål under säsongen, hemma mot Eskilstuna United DFF (1–2) den 25 september 2022 då hon i den 88:e matchminuten från nära håll forcerade in bollen i mål efter Allison Abbes högerhörna. Hon svarade även för två målgivande passningar, den andra kom borta mot BK Häcken FF (1–7) den 31 oktober 2022 då Jennie spelade fram Matilda Nildén längs högerkanten då hon kvitterade till 1–1 i den 29:e matchminuten. I och med resultatet på Bravida Arena på Hisingen stod det klart att AIK degraderas till Elitettan. Jennie Nordins disciplinära facit för 2022 blev fem gula kort och hon bar lagkaptensbindeln i 19 tävlingsmatcher.

F18/93-landslaget fick 2011 upp ögonen för AIK-spelaren och landslagsdebuten skedde i bortamatchen mot Norge (0–1) inför 400 åskådare på Gulbergaunet stadion i Steinkjer, Trøndelag fylke den 23 augusti 2011 då hon iklädd tröja nummer 8 byttes in i den 69:e matchminuten. Det blev även spel från start i de resterande fem landskamperna under året, varav samtliga från start, under ledning av förbundskaptenen Calle Barrling och Sverige höll nollan i fyra av dem. Sommaren 2012 vann Sverige F19-EM i Turkiet efter att AIK:s dåvarande mittfältare Malin Diaz svarat för matchens enda mål i finalen mot Spanien. Matchen var mållös ända tills den 108:e matchminuten då Diaz överlistade Spaniens målvakt Dolores Gallardo. Mittbacken Jennie Nordin spelade i EM mot England (90 min), mot Serbien (90 min), mot Spanien i gruppspelet (90 min), mot Danmark i semifinalen (90 min) och mot Spanien i finalen (120 min). Den senaste landskampen spelade Jennie den 21 oktober 2015 då Sveriges U23-landslag mötte Norge (2–2) på Fredriksskans IP i Kalmar. Jennie spelade hela matchen som mittback i tröja nummer 4 under ledning av förbundskaptenen Anneli Andersén. Totalt har hon spelat 29 U23/U19-landskamper.

*Jennie spelade i Linköpings FC:s hemmamatch mot Tyresö FF (3–0) den 4 juni 2014 i vad som blev Stockholmsklubbens sista match innan de inkom med en begäran till Svenska Fotbollförbundet om att dra sig ur fortsatt spel i Damallsvenskan, därför står Jennie officiellt noterad för elva matcher i Damallsvenskan 2014 även att hon spelade tolv matcher.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll