Kvällsfotboll i Stockholms förorter bygger broar i samhället

2024.06.06, kl 10:00
Genom att erbjuda kvällsfotboll för barn och ungdomar fortsätter AIK Fotboll och Truecallers gemensamma initiativ Trueballer att bygga broar i samhället. Nu växer initiativet ytterligare genom att antalet aktiviteter och platser utökats. Sedan en tid tillbaka finns Trueballer nu även i Bagartorp.

– Det är fantastiskt att se att våra ambitioner med partnerskapet till AIK Fotboll bli till verklighet genom Trueballer. Partnerskapet bidrar till ett starkare samhälle genom barnen. Barnen är vår framtid, säger Alan Mamedi, medgrundare och VD på Truecaller.

– Vi vill möta människor hos dem och på deras villkor. Med Trueballer gör vi det, vi bygger broar och förtroende – för individen och för Sverige”, säger Max Bergander, värdegrund- och hållbarhetsansvarig.

Utöver Bagartorp bedriver Trueballer – sedan initiativets start under hösten 2023 – även i Hagalund och Husby, spontanfotboll för barn och ungdomar på fredagskvällar under parollen ”Med fotbollens kraft vill vi vara med och förändra samhället till det bättre”.

Det handlar helt enkelt om att erbjuda en plats för unga i områden som behöver det som mest. Efter ett knappt år av återkommande Trueballer-kvällar kan vi konstatera att uppslutningen har varit god. En fredag i Hagalund fick fotbollsspelarna dessutom sällskap av områdespolisen i Solna, som ställde upp i turneringen med ett eget lag där syftet var att stärka relationen mellan poliserna och ungdomarna.

En annan viktig del i arbetet med Trueballer är att nå ut till en grupp som i sammanhang som dessa har en tendens att hamna i skymundan, nämligen unga flickor. I samarbete med Solna stad arrangerades en ”Tjejfest” på Internationella kvinnodagen den 8 mars, för att nämna ett exempel.

En som skriver under på påståendet om fotbollen som en enande kraft är Martin Mutumba. Martin växte upp i Stockholmsförorten Rinkeby och gick via AIK Ungdomsfotboll hela vägen till att vinna SM-guld och Svenska cupen med A-laget 2009.

I den uppmärksammade självbiografin ”Äkta hela vägen” från 2020 berättade Mutumba om fotbollens betydelse i hans personliga livsresa. Därför tvekade han inte på att tacka ja när han fick frågan om att delta i den kampanjvideo för Trueballer som släpptes tidigare i dag den 6 juni – passande nog den svenska Nationaldagen. Med Trueballer firar vi framtiden!

– Trueballer kommer att släppa lös nya showare i orten! För min del öppnade fotbollen dörrar till det svenska samhället. Genom dessa öppna dörrar har andra kunnat följa efter, killar och tjejer från liknande bakgrunder som jag kommer ifrån. Jag känner stolthet över att kunna vara en förebild för unga, oavsett om det är genom fotbollen eller min musik, säger Martin Mutumba.

Filmen finns att se i spelaren här ovan.

Mer information om Trueballer finns att läsa på den här sidan. Där finner även du som önskar att stötta AIK Fotbolls samhällsinitiativ information om hur du kan vara med och bidra.

Truecaller är sedan 2023 officiell huvudpartner till AIK Fotboll.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll