Mållöst i chansfattig match

2021.09.14, kl 01:35
Det allsvenska mötet mellan AIK och Mjällby AIF slutade 0-0 inför 1 496 åskådare på Strandvallen i Hällevik. Matchen var chansfattig och AIK tappade serieledningen i och med resultatet.

Efter två raka förluster på bortaplan mot Mjällby AIF var revanschsuget stort då AIK klev ut på gemytliga Strandvallen i Hällevik, Blekinge för att återta serieledningen som Djurgården ”lånade” i och med derbysegern mot Hammarby i söndags. AIK ställde upp med en förväntad startelva med Kristoffer Nordfeldt i mål och backlinjen såg ut som vanligt. Erik Ring samt Zack Elbouzedi flankerade kanterna bredvid de centrala mittfältarna Sebastian Larsson och Bilal Hussein. I frontlinjen inledde lagkaptenen Henok Goitom och Nicolás Stefanelli. Hemmalagets före detta AIK-spelare Enoch Kofi Adu och utlånade målvakten Samuel Brolin inledde på bänken. 1 496 åskådare fanns på plats då domaren Granit Maqedonci kl 19:10 blåste igång det allsvenska mötet som var den sista matchen i den 18:e omgången.

I den tredje matchminuten bröt det vitklädda bortalagets vänsterback Erick Otieno fram och körde slalom à la Alberto Tomba förbi fyra-fem motståndare, tog sig in i straffområdet och fick iväg ett bra avslut som tvingade hemmalagets finske målvakt Carljohan Eriksson till en räddning. Hans enda skulle det en chansfattig match senare visa sig… Två minuter senare fick mittbacken Alexander Milošević problem med en studsande boll och hans rensning fastnade på framrusande Amin Sarr som försökte ta sig förbi AIK-spelaren, men fälldes. Hemmasupportrarna skrek efter det röda kortet, men domaren nöjde sig mycket riktigt med det gula kortet då mittbackskollegan Sotirios Papagiannopoulos fanns på plats som siste spelare. Den efterföljande frisparken togs om hand av lagkaptenen David Löfquist och han dunkade bollen i ribban vid det vänstra krysset. Returen studsade ut från straffområdet och Löfquist fick ännu ett skottläge, men vräkte bollen högt över mål. En intensiv start på matchen, men mycket mer skulle inte hända…

I den 16:e matchminuten chippade Amin Sarr in en boll i AIK:s straffområde som David Löfquist med huvudet förlängde över ribban. I Ivan Turinas matchminut arbetade AIK fram sin första hörna i matchen och vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson till den bortre delen av straffområdet där argentinaren Nicolás Stefanelli mötte, men hans avslut täcktes vid den närmaste, högra stolpen till en resultatlös högerhörna som följdes av ännu en resultatlös hörnspark. I den 33:e matchminuten fick Amin Sarr syna domarens gula kort efter att ha gett Henok Goitom en stygg armbåge utanför AIK:s straffområde. Det var som helhet en dålig första halvlek utan någon spelmässig karaktär och efter en stopptidsminut gick signalen för pausvila. Den andra halvleken inleddes som den första akten med ett hemmalag som förde spelet och med ett avvaktande bortalag. Tiden rann iväg utan att mycket noterbart skedde och i den 58:e matchminuten skrek den tillresta AIK-klacken ”attack, attack – attack, attack, attack” och minuten senare kom AIK:s första byte då Nicolás Stefanelli ersattes av Bojan Radulovic. I den 63:e matchminuten genomförde AIK ett dubbelbyte då det var slutspelat för Erik Ring och Bilal Hussein, in kom istället Nabil Bahoui och Ebenezer Ofori.

I samband med bytet började AIK-klacken skandera ”kom igen, Gnaget – kom igen. Gnaget”, men de uppmanande ramsorna ändrade inte matchbilden utan det kändes fortsatt som om det var ett större bollinnehav för hemmalaget. Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid var det dags för AIK:s fjärde och sista byte då Tom Strannegård ersatte irländaren Zack Elbouzedi. Hemmapubliken försökte pusha på favoriterna till ett sent segermål och i den första stopptidsminuten kom den stora chansen då inhopparen Andreas Blomqvist fick bollen till höger i AIK:s straffområde och avslutet efter marken gick förbi en utsträckt Kristoffer Norefeldt, men också strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Mamudu Moro kom sekunden för sent för att kunna forcera in bollen i det öppna målet och den rann istället ut till en inspark. Minuten senare lyfte Sebastian Larsson från högerkanten in en frispark framför mål som nästan nådde huvudet på Henok Goitom. Bollen rensades ur straffområdet till Ebenezer Ofori som drog till, men han fick inte till avslutet. Efter drygt fyra minuters stopptid blåste domaren av den händelsefattiga matchen vilket innebar att AIK inte vunnit på Strandvallen under de senaste tre besöken. AIK tappade i och med poängförlusten serieledningen som man hade inför omgången och det är nu ett riktigt getingbo i toppen av tabellen med fyra lag inom tre poäng.