Mållöst på Studenternas IP

2020.10.29, kl 23:27
Det från september uppskjutna allsvenska mötet mellan AIK och IK Sirius FK slutade 0-0.

Allsvenskans formstarkaste lag AIK, för dagen klädda i det helvita bortastället, gjorde avspark genom Erik Ring denna kyliga torsdagskväll på Studenternas IP i Uppsala där fullmånen lös över den tomma arenan. Per Karlsson och Eric Kahl trotsade kylan och spelade i kortärmat, något som även fyra spelare i hemmalaget gjorde. IK Sirius FK tog hand om initiativet i matchen och tryckte omgående tillbaka AIK. I den åttonde matchminuten tog sig dock Erick Otieno fram till vänsterkanten av straffområdet och fick iväg ett halvfarligt avslut som målvakten Lukas Jonsson räddade. Hade bollen gått mer mot den närmaste, vänstra stolpen hade det blivit stora problem för hemmamålvakten. Matchbilden från de inledande minuterna fortsatte och tabellsjuan bosatte sig på offensiv planhalva.

I den 18:e matchminuten bjöd AIK på ett något nonchalant försvarsspel och man blev direkt attackerade nere i sitt högra hörn utanför straffområdet. Mikael Lustig blev av med bollen strax utanför straffområdet och hamnade i bakvattnet på Axel Björnström som föll i boxen, men domaren lyssnade inte på hemmaspelarnas vädjande rop efter en elvametersspark. Efter en knapp halvtimmes spel tilldömdes hemmalaget en frispark några meter utanför AIK:s straffområde på högerkanten efter att Enoch Kofi Adu dragit på sig ett gult kort. Mittfältaren missar därmed den kommande hemmamatchen mot Varbergs BoIS FC. Elias Andersson sköt dock frisparken några meter över målet.

Minuten senare tog sig Laorent Shabani förbi Eric Kahl och tog sig in i straffområdet från högerkanten med den jagande AIK-backen i ryggen och återigen föll en hemmaspelare i straffområdet med vädjande rop till kvällens rättskipare – även denna gång förgäves. Matchbilden fortsatte att vara ensidig och frågan är om AIK haft så lite bollinnehav under en halvlek denna säsong. I den 43:e matchminuten lyfte bortalaget upp spelet och Henok Goitom fick fram bollen till Paulos Abraham som tog sig in i straffområdet, vände bort sin försvarare och slog känsligt till med vänsterfoten. Bollen gick mot den bortre delen av målet, slog i undersidan av ribban och studsade ner en halvmeter utanför mållinjen. Efter exakt 45 minuters spel blåste domaren av för pausvila.

AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak valde inför den andra halvleken att byta ut Erik Ring till förmån för Bilal Hussein. Vi fick omgående se ett mer offensivt AIK-lag i den andra akten. I den 55:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en högerhörna och det blev kalabalik framför mål i andraläget som till slut avslutades av Mikael Lustig, men domaren blåste av spelet för en frispark till hemmalaget. Fyra minuter senare vaskade IK Sirius FK fram sin bästa målchans då Elias Andersson slog en högerhörna mot den bortre stolpen där mittbacken Hjalmar Ekdal kom upp perfekt och nickade via marken mot AIK-målet, men stående på mållinjen vid den vänstra stolpen var Bilal Hussein och han kunde nicka undan bollen. Hemmalaget hade därefter en bra period innan AIK återigen stabiliserade spelet.

I den 66:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en frispark i straffområdet som rensades bort till strafflinjen där Bilal Hussein avslutade, men skottet täcktes av en försvarare till en hörna. Högerhörnan slogs av Sebastian Larsson och Mikael Lustig mötte med huvudet, men nicken gick en dryg meter utanför den vänstra stolpen. I samband med det efterföljande spelavbrottet gjorde AIK ett dubbelbyte då Filip Rogić och Kolbeinn Sigþórsson ersatte Erick Otieno och Henok Goitom vilket fick till följd att Sebastian Larsson bar kaptensbindeln under avslutningen.

Ju längre matchen led ju mer kändes lagen relativt nöjda med en poäng. I den 81:a matchminuten piskade Yukiya Sugita från vänsterkanten in bollen framför mål för att nå lagkamraten Mohammed Saeid, men bollen susade förbi honom i målgården. I slutsekunderna av ordinarie tid fångade Sebastian Larsson upp bollen utanför straffområdet och sköt ett skott mot det bortre, vänstra krysset, men avslutet seglade utanför. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren Adam Ladebäck av matchen.

Text: AIK Fotboll