Mållöst toppmöte på Friends Arena

2019.06.30, kl 18:37
Det allsvenska toppmötet mellan AIK och Malmö FF slutade 0-0 inför 19 141 åskådare på Friends Arena. AIK hade en boll inne i bortamålet i den 76:e minuten då Chinedu Obasi frispelades av Daniel Granli och satte ledningsmålet trodde många, men målet vinkades felaktigt bort för offside.

Den första halvleken var på det stora hela en tämligen tillknäppt tillställning mellan två oerhört noggranna lag som var inriktade på att inte ge bort någonting gratis till motståndarna, och flertalet av halvlekens relativt få målchanser kom efter fasta situationer. Exempelvis redan efter dryga minutens spel, när AIK satte igång spelet snabbt efter en frispark på mittplan och Tarik Elyounoussi löpte sig fri i djupled, avslutet från högersidan av straffområdet gick dock strax över mål.

Därefter bjöd den första halvleken på, som sagt, en ganska tillknäppt matchbild. Bägge lagen försökte, kvalitet fanns det gott om på plan, men totalt sett ganska få lyckade initiativ från något av lagen. Gästernas mittfältare Anders Christiansen fick en fin träff i ett bra skottläge efter dryga 20 minuters spel, men sköt tätt utanför den bortre vänstra stolpen den gången. Sedan var det tillbaka till de fasta situationerna; Tarik Elyounoussi nådde högst på en frispark slagen av Sebastian Larsson i den 26:e minuten, men nickade tätt över. Tre minuter senare nickskarvade Franz Brorsson en frispark från Christiansen, och var än närmre ett mål än Elyounoussi, men bollen gick i kryssribban och ut.

I slutet av halvleken hamnade istället domare Stefan Johannesson i huvudfokus när han först blåste frispark när AIK kom i ett två-mot-ett-läge, där han givetvis borde släppt fördel. Och kort senare en situation där Anders Christiansen gick omkull i AIK:s straffområde i en duell med Per Karlsson, där gästerna och Christiansen själv var tydlig med att man menade att det skulle varit straff, men Johannesson friade.

Den andra halvleken var överlag ganska lik den första i sin skepnad, även om det stundtals lättades lite på knutarna och böljade aningen mer spelmässigt. Första läget tillföll gästernas Arnor Traustason, som vek in från vänsterkanten och testade från distans, men skottet gick strax utanför den bortre stolpen. En kvart in i halvleken hade AIK en bra spelvändning på gång när Tarik Elyounoussi vann boll på offensiv planhalva, men valde att ta eget avslut när han kunde släppt bollen till Henok Goitom, och avslutet täcktes undan av en Malmö-försvarare.

När klockan börjat leta sig upp mot 70 minuters spel började gästerna få till ett litet spelmässigt övertag, och etablerade positioner högre upp i planen, och fick till fler längre anfall än AIK förmådde. Trots det var det AIK som lyckades sätta bollen i mål med kvarten kvar på klockan när Daniel Granli hittade Chinedu Obasi med en stickare i djupled. Obasi fick alltså avslutet förbi Johan Dahlin och i mål, men den assisterande domaren lyfte flaggan och Stefan Johannesson blåste för offside, en till synes klart tveksam sådan.

I slutskedet hade lagen varsin ytterligare hyfsad chans; Anders Christiansen testade skott på nytt, men återigen strax utanför mål. Och kort därefter fick Sebastian Larsson chansen på frispark tätt utanför straffområdet när Elyounoussi rivts ner, men frisparken slog Larsson tätt över mål. Matchen slutade alltså mållös, och bortsett från ett bortdömt mål och ett par möjliga straffsituationer var 0-0 ett resultat som faktiskt speglade matchen ganska väl.

Text: Jonathan Storm