Mikael Lustig avslutar landslagskarriären

2021.07.13, kl 08:38
I och med den nyss avslutade EM-turneringen har en av svensk fotbolls mest meriterade spelare bestämt sig för att det efter 94 A-landskamper är slutspelat i den blågula tröjan. Mikael Lustig meddelar idag att han tackar för sig i det svenska landslaget och fokuserar nu på klubblaget AIK.

Annons:

– Det blir såklart en känsla av tomhet då landslaget har varit en stor del i min fotbollskarriär och landslaget har gett mig så mycket. Jag är så tacksam att jag fått chansen och känner mig oerhört stolt, säger Mikael Lustig.

Den 13 oktober 2004 debuterade Mikael Lustig för det svenska J18-landslaget i den första kvalomgången till U19-EM mot Liechtenstein (4–0) som spelades inför ca 150 åskådare i den kroatiska staden Žminj. Mikael Lustig var uttagen i startelvan av förbundskaptenen Hans Lindbom och spelade högerback hela matchen. Redan i den femte matchminuten gjorde Patrik Ståhl från Spårvägens FF 1–0, framspelad av landslagsdebutanten Lustig. Från start i Lustigs debutlandskamp spelade även AIK:s mittback Per Karlsson. Det blev därefter 21 landskamper för det svenska U21-landslaget för Mikael Lustig och han svarade för ett mål, hemma på Olympia i Helsingborg den 31 maj 2008 då Sverige tog emot Frankrike (1–1) inför 2 045 åskådare och han gav Sverige ledningen i den 53:e matchminuten innan Frankrike två minuter senare kvitterade genom Loïc Rémy.

Debuten för det svenska A-landslaget skedde borta mot USA (0–2) inför 14 878 åskådare på Home Depot Center i Carson City i delstaten Kalifornien den 19 januari 2008. Mikael Lustig spelade hela matchen som högerback under förbundskaptenen Lars Lagerbäcks ledning. Mikael Lustig har bland annat spelat EM 2012 i Polen och Ukraina (ej vidare från gruppspelet), EM 2016 i Frankrike (ej vidare från gruppspelet), VM 2018 i Ryssland (kvartsfinal) och EM 2021 (åttondelsfinal). Av de 94 spelade A-landskamperna är 53 av dem kval- eller slutspelsmatcher i VM/EM. De 94 landskamperna ger Mikael Lustig en delad 13:e plats med Orvar Bergmark på maratonlistan över flest spelade herrlandskamper för Sverige.

Det första målet i A-landslaget, av sammanlagt sex gjorda mål, gjorde han hemma mot Moldavien (2–1) i EM-kvalet inför 25 544 åskådare på den tidigare nationalarenan Råsunda fotbollstadion i Solna den 29 mars 2011. I den 30:e matchminuten gav Mikael Lustig hemmanationen ledningen då han, framspelad av Kim Källströms eleganta djupledspassning, från kortlinjen till höger i straffområdet slog in bollen framför mål och via en liten touch på en motståndare gick bollen in i mål vid den bortre, vänstra stolpen. Lustig var även med i förarbetet till Sveriges 2–0-mål i den 81:a matchminuten då hans inkast till Zlatan Ibrahimović sedan hamnade hos Sebastian Larsson som med ett lågt skott svarade för sitt första mål i herrlandslaget. Det andra landslagsmålet gjorde Lustig i VM-kvalet mot Tyskland den 16 oktober 2012 då den numer legendariska matchen slutade 4–4 efter att Sverige inför 72 369 åskådare på Olympiastadion i Berlin mirakulöst kommit tillbaka från ett 0–4-underläge i den andra halvleken.

I sommarens EM-slutspel startade Mikael Lustig samtliga matcher under förbundskaptenen Janne Anderssons ledning då Sverige vann gruppen före Spanien, Slovakien och Polen innan man snöpligt föll på stopptid i förlängningen mot Ukraina (1–2) i åttondelsfinalen. Matchen mot Ukraina på Hampden Park i Glasgow den 29 juni 2021 blev Mikael Lustigs sista landskamp. Han startade åttondelsfinalen som högerback i tröja nummer 2 och byttes ut vid ställningen 1–1 i den 83:e matchminuten då Emil Krafth klev in i spel.

Radiosporten spelade i våras in ett avsnitt med Mikael Lustig till serien ”Matchen” där han ingående berättar om VM-kvalmatchen borta mot Tyskland 2012. Avsnittet kan höras här.

Nästa gång som det går att se Mikael Lustig i den svarta AIK-tröjan är söndagen den 18 juli 2021 då Kalmar FF kl 17:30 gästar Friends Arena. Information om biljetter till matchen finns här.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll