Milstolpar & kuriosa: AIK – AFC Eskilstuna

2021.02.28, kl 10:56
Lördagens cupmöte mellan AIK och Athletic FC Eskilstuna var det sjätte tävlingsmötet genom tiderna mellan lagen och diverse milstolpar och kuriosa noterades som vanligt i 4–0-segern.

Annons:

* Det var första gången genom tiderna som en match mellan lagen slutade 4–0 till AIK.

* AIK har genom åren noterat resultatraden 4V-1O-1F mot Athletic FC Eskilstuna. På hemmaplan har Gnaget noterat 2V-1O-1F.

* Matchen var AIK:s 225:e genom tiderna i Svenska cupen och Gnaget har genom åren noterat resultatraden 156V-12O-57F.

* AIK har svarat för 15 mål mot Athletic FC Eskilstuna i de sex spelade matcherna. Flest mål har Sebastian Larsson gjort med sina tre fullträffar.

* Henok Goitoms svarade för sitt 97:e tävlingsmål i AIK-tröjan och närmar sig på allvar den gigantiska milstolpen 100 gjorda mål i AIK. Senast någon gjorde 100 mål för AIK var den 9 maj 1948 då Henry ”Garvis” Carlsson blev den tredje spelaren genom tiderna att nå den milstolpen i klubben, efter Per Kaufeldt och Eric ”Lillis” Persson.

* Henok Goitom bar lagkaptensbindeln från start i en match för 101:a gången i tävlingssammanhang. Den första tävlingsmatchen i AIK som Henok startade med lagkaptensbindeln på armen var i det allsvenska hemmamötet med IFK Göteborg (1–2) inför 43 713 åskådare på Friends Arena den 26 oktober 2015.

* Henok Goitom gjorde sitt 50:e tävlingsmål på Friends Arena.

* Senast som AIK ledde med 3–0 i paus på hemmaplan var i det allsvenska mötet med BK Häcken (3–0) den 1 september 2018. Sebastian Larsson och Henok Goitom gjorde då två av målen, det tredje gjordes av Tarik Elyounoussi.

* Senast som AIK vann en tävlingsmatch med 4–0 var den 30 september 2018 då ett guldjagande AIK avfärdade Dalkurd FF på Gavlevallen i Gävle.

* Det var andra gången som Sebastian Larsson gjorde två mål i en AIK-match. Första gången var i det allsvenska hemmaderbyt mot Hammarby (2–0) den 2 juni 2019 då han svarade för båda målen inom loppet av två minuter i den första halvleken. Mot AFC Eskilstuna kom målen i det norra målet, mot Hammarby i det södra målet.

* Hade Sebastian Larssons frispark i den 89:e matchminuten gått i mål istället för i ribbans underkant så hade det varit första gången som han svarat för tre mål i en match.

* När Sebastian Larsson slog in 3–0-målet i den 41:a matchminuten var det hans sjätte frisparksmål under sin tid i AIK.

* Sebastian Larsson debuterade för AIK den 22 juli 2018 då Gnaget tog emot IF Brommapojkarna (5–1) hemma på Friends Arena i Solna. Han har svarat för 20 mål i AIK-tröjan sedan debuten. Endast Henok Goitom har svarat för fler mål (35) sedan Sebastians debut för AIK.

* Den 27 februari är ett bra cupdatum för Sebastian Larsson. För exakt tio år sedan, den 27 februari 2011, vann han Ligacupen med Birmingham City FC då de som stora underdogs besegrade Arsenal FC (2–1) i finalen på Wembley Stadium i London. Här är Sebastians minnen tio år efter cuptriumfen.

* Cupmatchen var AIK:s 14:e tävlingsmatch genom tiderna i månaden februari och klubben har noterat 11V-3O-0F. Första gången som AIK spelade en tävlingsmatch i februari var den 4 februari 1996 då man mötte Spårvägens GoIF (0–0) i Nordichallen i Sundsvall. AIK har i dessa februarimatcher noterat 33–7 i målskillnad.

* Bartosz Grzelak var tillbaka på AIK-bänken igen efter att ha missat den senaste tävlingsmatchen mot Oskarshamns AIK (2–1). Hans facit i de 21 matcherna som chefstränare i AIK är 9V-6O-6F.

* Saku Ylätupa spelade med en ansiktsmask efter smällen mot näsan i bortamötet med Oskarshamns AIK (2–1) för en vecka sedan.

* Joshua Sivertsen (tröja 42) och Richie Omorowa (tröja 43) från AIK:s P19-lag satt för första gången på bänken i en tävlingsmatch.

* Domaren Glenn Nyberg dömde AIK för 18:e gången genom tiderna i tävlingssammanhang sedan “AIK-debuten” borta mot Örebro SK (2–4) i Allsvenskan den 17 augusti 2014.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll