Milstolpar & kuriosa från Växjö DFF – AIK

2021.04.17, kl 16:23
Lördagens möte mellan AIK och Växjö DFF var det femte genom tiderna mellan lagen och diverse milstolpar och kuriosa noterades som vanligt i 1–1-matchen.

* AIK har genom åren noterat resultatraden 1V-1O-3F mot Växjö DFF. På bortaplan har Gnaget noterat 0V-1O-2F.

* Caroline Murray, Hannah Davison, Hallbera Gísladóttir, Ema Paljevic, Honoka Hayashi och Nora Rönnfors spelade sina första tävlingsmatcher för AIK.

* Det var AIK:s tolfte premiär i Damallsvenskan och AIK har noterat 2V-1O-9F i premiärerna.

* Matchen var AIK:s första i Damallsvenskan sedan den 18 oktober 2015 då man förlorade med 0–5 borta mot Kristianstads DFF på Vilans IP.

* Poängen var AIK:s första i Damallsvenskan sedan den 26 augusti 2015 då det blev 1–1 borta mot Hammarby IF DFF på Zinkendamms IP i den 15:e omgången. Den enda AIK-spelaren som spelade i den matchen var den då 17-åriga Evelina Finndell som inledde på bänken och ersatte Jennie Nordin i den 77:e matchminuten.

* AIK noterade mot Växjö DFF sin första oavgjorda tävlingsmatch sedan serieepilogen i Elitettan, borta mot Kvarnsvedens IK (3–3) den 27 oktober 2019. Under 2020 noterade AIK 25V-0O-4F i de 29 tävlingsmatcherna.

* Evelina Finndell spelade sin 113:e tävlingsmatch för AIK och är den i nuvarande trupp som spelat näst flest matcher för klubben, efter lagkaptenen Matilda Rosqvist som spelat 129 tävlingsmatcher för Gnaget.

* Nora Rönnfors svarade för sitt första tävlingsmål för AIK då hon, efter förarbete av Rosa Kafaji och Jenny Danielsson, sköt in 1–0 i den 71:a matchminuten.

* Hallbera Gísladóttir bar lagkaptensbindeln för första gången i en tävlingsmatch med AIK.

* Matchen var den första tävlingsmatchen med AIK för Anne Mäkinen och Maiju Ruotsalainen som ansvariga på bänken.

* Samtliga fem möten mellan AIK och Växjö DFF har spelats på lördagar.

* Det var första gången som AIK och Växjö DFF möttes i Damallsvenskan, de tidigare fyra mötena skedde alla i Elitettan.

* Matchen var AIK:s första genom tiderna på det som nu heter Visma Arena i Växjö. De tidigare två spelade matcherna på arenan gjordes då den hette Myresjöhus Arena.

* Det var första gången genom tiderna som en match mellan AIK och Växjö DFF slutade oavgjort.

* Emma Santamäki drog på sig sitt andra gula kort i AIK-tröjan och Hannah Davison sitt första.

* Huvuddomaren Ahmed Al-Kodri dömde sin första AIK-match.

* AIK spelade för första gången i den nya vita bortatröjan för 2021.

* Senast AIK spelade en match på datumet den 17 april var 2006 hemma mot Alviks IK (8–1) i premiären av Norrettan. AIK:s målskyttar var Freja Egebrand 4, Emilia Reimer, Anna Karlsson,  Nazanin Vaseghpanah och Anna Lundin.

* Det var första gången som AIK mötte Växjö DFF på bortaplan i en tävlingsmatch med avspark kl 13:00. Tidigare avsparkstider har varit 14:00 och 15:00.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll