Mycket tung förlust för damlaget

2017.10.28, kl 20:35
Tanken var att AIK under lördagen skulle sätta stor press på Assi IF och ta en viktig seger hemma mot Västerås BK 30, men bortalaget vann och AIK noterade därmed en mycket tung förlust i jakten på en plats i Damallsvenskan 2018 då man även passerades i tabellen av IFK Kalmar.

AIK var pressade att vinna hemmamatchen mot Västerås BK 30 och Solna bjöd på ett ganska trevligt höstväder där det emellanåt sken upp under den första halvleken. Matchens första målchans blev bortalagets då ett inspel från vänsterkanten nådde Alana Smith, men hennes snabba avslut vid den första stolpen täcktes av Evelina Finndell till en resultatlös hörna. Annars var det AIK som relativt tidigt kopplade ett grepp om matchen. I den elfte minuten slog Sandra Lindkvist en mycket bra hörna från vänster mot den bortre stolpen där Nicole Modin fick läget, men nådde inte den skruvade bollen som gick till inspark.

Två minuter senare slet sig Sarah Storck fri efter en elegant dragning, men hårt attackerad lyckades hon inte överlista målvakten Mimmi Paulsson-Febo och bollen gick till hörna. Vänsterhörnan slogs av Sandra Lindkvist och gick i den närmaste stolpen och ut till inspark. Det bjöds på en av de mer fysiska matcherna i Elitettan och Västerås BK 30 lade inga fingrar emellan för att pressa AIK-spelarna hårt, men juste. AIK höll ett stabilt grepp om matchen, men hade svårt att skapa de rena lägena. Efter en knapp halvtimmes spel borde det dock ha blivit 1-0 för hemmalaget då Sandra Lindkvist slog AIK:s femte hörna, denna från vänster, och nådde en fri Madeleine Rohr vid den bortre stolpen och målet var öppet, men nicken gick över mål.

Fem minuter senare petade Emma Engström in bollen i straffområdet till Matilda Rosqvist som kom fri, men fick stressa iväg ett avslut då målvakten räddade. I den 38:e minuten frispelades Sarah Storck av Matilda Rosqvist, men försvaret gjorde ett starkt jobb och blockerade skottet. 0-0 i paus och 45 viktiga minuter låg framför AIK.

Den första målchansen i den andra halvleken gick till Västerås då Cassandra Korhonen efter en dryg minut fick iväg ett farligt närskott efter marken som Hanna Persson gjorde en bra enhandsräddning på. I det efter följande AIK-anfallet i samma spelminut sköt Nicole Modin ett bra långskott från vänsterkanten som gick strax utanför den bortre, högra stolpen. Nästa målchans blev bortalagets i den 52:a minuten då lagkapten Jennifer Forsman Ekfeldt vräkte iväg ett farligt skott strax över ribban. En av AIK:s bästa målchanser kom i den 53:e minuten då Matilda Rosqvist från högerkanten spelade in bollen i straffområdet och Emma Engström högg som en kobra, men skottet gick utanför den högra stolpen.

Tre minuter senare lyfte AIK in en långboll i Västerås straffområde som målvakten totalt missbedömde och bollen låg fri bakom henne, ca tio meter från mål. Emma Engström och Sarah Storck kämpade för att få tag i den och Storck sköt två skott som täcktes av försvarare, det sista till en resultatlös hörna. AIK hade i den här perioden sin bästa period i matchen och i den 59:e minuten tog sig Matilda Rosqvist in i straffområdet på högerkanten och spelade Sarah Storck i bra läge, men avslutet gick ett par meter över ribban. Västerås BK 30 var inte ofarliga i sina kontringar och i den 61:a minuten kom ett farligt inspel  från högerkanten som Sandra Lindkvist påpassligt rensade bort.

Matchklockan började nu bli en faktor och AIK behövde ett mål då IFK Kalmar samtidigt hade avgjort sin hemmamatch mot Hovås Billdal IF. Sarah Storck fick iväg ett lurigt avslut i den 73:e minuten när det såg ut som om målvakten inte hade full koll, men bollen gick dryga metern utanför den vänstra stolpen. I den 79:e minuten kom kallduschen på Skytteholms IP då Emma Salmi utnyttjade en oskärpa i AIK och slog in bollen i mål. Ett oerhört tungt baklängesmål i detta läge av säsongen.

AIK försökte forcera in en viktig kvittering då en poäng hade gjort tabellpositionen något bättre och i den 86:e minuten kom den stora chansen då Sarah Storck kom fri, men fick bollen för långt ifrån sig och fick därför varken iväg ett riktigt skott eller en passning mot debuterande Emelie Smirnoff. AIK satsade allt framåt under slutet vilket gav Västerås stora ytor och i den 89:e minuten kom man i ett två-mot-ett-läge där Alana Smith fick bollen fri till höger i straffområdet, men hon försökte lobba över AIK-målvakten som enkelt kunde fånga in bollen i famnen. I den 90:e minuten kom AIK:s sista kvitteringschans då man tilldömdes en frispark ca 25 meter från mål. Inhopparen Amanda Nildén klev fram och drog till och efter touch i muren gick bollen strax utanför den vänstra stolpen, men ingen hörna gavs till AIK. Efter tre minuters stopptid blåste domaren av matchen och AIK:s drömmar om en comeback i Damallsvenskan fick sig en rejäl smäll och nu behöver ett antal resultat gå Gnagets väg.