Nils-Eric Johanssons DNA implementeras in i AIK:s kaptensbindel

2018.12.12, kl 18:03
I 371 matcher kämpade, slet och svettades Nils-Eric Johansson för AIK Fotboll. Hans arv kommer för evigt att finnas förankrat i vår klubbs historia.
Från och med nu även bokstavligt talat. Tillsammans med AIK har Nils-Eric Johansson sett till att bevara sitt DNA – som nu ges ut i form av en världsunik kaptensbindel.
– Det går inte att komma närmare än DNA. Att supportrar nu kan få en del av mig, med tanke på all kärlek jag fått där ute, det känns perfekt, säger Nisse.
Den 18 februari i år meddelade Nils-Eric Johansson att spelarkarriären var över. Anledningen var att man efter en rutinundersökning kunnat konstatera en försämring på en sedan tidigare dokumenterad avvikelse på hjärtat.
Men arvet från lagkaptenen har fortsatt att genomsyra det lag och den spelartrupp han under elva säsonger varit en stor del utav.
Som en hyllning valde AIK Fotboll att inför säsongen 2018 spela med en unik ”vår kapten-patch” på matchtröjan. Och när arvtagaren Henok Goitom efter säsongens sista match, i Kalmar den 11 november 2018, skulle höja Lennart Johanssons pokal valde han att i en symbolisk gest ta av sig sin kaptensbindel och trä den över Nisses arm innan han fick lyfta pokalen mot himlen.
Nu har tiden kommit för Nils-Eric Johansson att på egna villkor sätta punkt för sin spelarkarriär. Och han väljer att göra det genom att ge tillbaka till alla de som stöttat honom genom karriären: Supportrarna.
– Det känns väldigt spännande. För drygt en månad sedan åkte vi ner till Schweiz och ett laboratorium där vi plockade ut mitt DNA, berättar Nisse.
DNA:t har därefter renats och lagrats i kristallform.
Professor Robert Grass, som äger patentet på den världsunika teknologin, berättar mer om processen som har kallats för “2000-talets signatur”:
– Efter att vi tagit Nils-Erics DNA, som ju i sig är osynligt, tillsatte vi olika kemikalier som därefter har växt tillsammans med DNA-molekylerna till ett kristalliknande pulver. Det hjälper också att skydda DNA:t över en lång framtid, närmare bestämt minst 500 år.
Nu har du som supporter chansen att ta hem en del av Nils-Eric Johansson. 371 stycken exklusiva samlarboxar – en för varje match som Nisse gjorde i AIK-tröjan – kommer att finnas ute till försäljning från och med torsdag den 13 december 2018. I boxen finns förutom provröret med DNA-kristallerna och ett äkthetsbevis i form av ett numrerat certifikat även en unik kaptensbindel signerad av Nils-Eric Johansson. ”Vår kapten-patchen” har tagit ett naturligt steg från matchtröjan till kaptensbindeln.
– Nu får supportrarna chansen att ta med mig på matcher. Man kan säga att det är en ny form av supporterskap, att ta med ens DNA hem, säger Nisse.
Samlarboxen med kaptensbindeln säljs endast online på aikshop.se för 3499 kronor. Delar av intäkterna har Nisse beslutat ska tillfalla Svartgul Julafton.
– Det här är ett sätt för mig att ge tillbaka en del av mig till alla supportrar för allt stöd. Nu är julen nära och då jag och min familj kommer att vara med i Svartgul Julafton kändes det passande att skänka pengarna dit och se till att barnen får en fin och värdig jul.
Se Nisses resa till Schweiz och följ hela processen bakom framtagandet av DNA-bindeln i kvällens avsnitt på FollowUs AIK.
Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll