Ny AIK-seger på Tele2 Arena

2022.10.16, kl 19:40
AIK tog ännu en seger mot Djurgården på Tele2 Arena då man i söndagens derby vann med 2–1 (1–0) efter mål av John Guidetti och Nicolás Stefanelli. Efter ett decennium på Tele2 Arena har AIK noterat 7V-3O-0F mot Djurgården.

På dagen 40 år sedan såg undertecknad för första gången ett Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården på plats. Den gången slutade mötet 2–2 på Råsunda, vilket i dagens match på Tele2 Arena skulle ses som en förlust för båda lagen, men göra BK Häcken till omgångens vinnare då laget från Hisingen inför derbyt ledde med sex poäng. Att det är Sveriges hetaste derby råder det ingen tvekan om, och förväntningarna skruvades upp inför avspark då en fullsatt arena gav en rent elektrisk stämning som om den gått att spara nog klarat av vinterns befarade elbrist. Djurgården har svarat för en stark andra halva av säsongen och utmanade om SM-guldet samtidigt som man redan avancerat från gruppspelet i Uefa Europa Conference League. AIK har haft en sämre andra halva av säsongen, men i Stockholmsderbyna är AIK derbykungar sedan många år tillbaka och man hade inför söndagens match aldrig förlorat mot Djurgården på Tele2 Arena och Gnaget hade i de dittills nio spelade matcherna noterat 6V-3O-0F och målskillnaden 18–7.

Stort fokus riktades inför avspark mot de två AIK-veteranerna Sebastian Larsson och Mikael Lustig som i torsdags meddelade att den nuvarande säsongen blir deras sista, innan fotbollsskorna läggs på hyllan. Beskedet innebar att mötet med Djurgården blev deras sista derbymatch. Henok Goitom tog ut en startelva som bestod av; Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Vincent Thill, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Yasin Ayari och John Guidetti. På bänken satt; Nabil Bahoui, Axel Björnström, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Collins Sichenje och Erik Ring. Reserv på läktarplats var Henry ”Meja” Atola. AIK saknade den skadade trion Per Karlsson, Alexander Milošević och Benjamin Mbunga Kimpioka. Hemmalaget Djurgården kom till spel utan ordinarie mittbacken Hjalmar Ekdal och mittfältaren Hampus Finndell som startat 22 allsvenska matcher vardera i år. Djurgården saknade även andremålvakten Aleksandr Vasyutin och backen Elliot Käck. De tre förstnämnda ådrog sig alla skador under den gångna veckan.

Fantastiska tifon dominerade de båda kortsidorna då spelarna klev in på planen. Domaren Andreas Ekberg satte kl 15:00 pipan i munnen och blåste igång det slutsålda derbyt med 26 702 förväntansfulla åskådare på plats. Hemmalagets Victor Edvardsen gjorde avspark och inledde sitt första anfall mot AIK-klacken på den norra kortsidan. Det kändes omgående som om det skulle bli ett derby med hög intensitet och många dueller, precis som ett derby ska vara. I den fjärde matchminuten lyfte Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson in en frispark i AIK:s straffområde och i andraläget fick målvakten Kristoffer Nordfeldt en frispark efter att ha attackerats i luften av Haris Radetinac. Minuten senare tog sig Vincent Thill fram bra längs högerkanten och drogs i armen av Jesper Löfgren som fick derbyts första gula kort. Sotirios Papagiannopoulos inledde derbyt som en härförare i de bakre leden och visade Victor Edvardsen att det skulle bli en jobbig match för Djurgårdens interna skyttekung.

Det var en oerhörd energi i matchen och i den nionde matchminuten fick AIK ett inkast långt ner på högerkanten. Sebastian Larsson tog hand om bollen och njöt som bara han kan göra då hemmapubliken vrålade ut sin avsky mot AIK-kaptenen. Seb tog extra lång tid på sig för att få höra extra mycket i karriärens sista derby, innan han kastade in bollen i straffområdet. Vid den främre stolpen mötte Mikael Lustig med huvudet, vann luftduellen med Jesper Löfgren och nickskarvade bollen vidare framför mål. Haris Radetinac försökte rensa bort bollen med en hög spark, men precis innan han träffade bollen så stack John Guidetti fram huvudet. Nicken från cirka sex meters avstånd tog på målvakten Jacob Widell Zetterströms vänsterarm innan den studsade upp i nättaket och det var 1–0 till AIK efter 9:06. Målet var snarlikt ledningsmålet borta mot IF Elfsborg (2–2) i somras, men då nickskarvades bollen av Alexander Milošević innan Nicolás Stefanelli nickade i mål. John Guidetti inledde för andra Stockholmsderbyt i rad målskyttet och sprang leende ner mot den vänstra hörnflaggan innan han med armarna i kors ställde sig mot den västra långsidan och njööööt medan lagkamraterna samlades vid honom.

I den 14:e matchminuten drog Sebastian Larsson på sig ett gult kort efter en duell med Magnus Eriksson på offensiv planhalva. Det gula kortet innebär att AIK-kaptenen är avstängd i den kommande hemmamatchen mot BK Häcken. AIK skapade sin första hörna tre minuter senare då hemmaförsvaret täckte Vincent Thills avslut. Vänsterhörnan dröjde dock då mängder av tifomaterial vräktes ned mot hörnläggaren Sebastian Larsson. Hörnan rensades bort och Erick Otieno lyfte fram bollen mot John Guidetti till vänster i straffområdet och han sprangs omkull av Besard Sabovic, men domaren slog ut med armarna samtidigt som bollen studsade ut till inspark. I mitten av halvleken visade sig solen helt plötsligt över arenan. Efter en stark AIK-inledning så började Djurgården arbeta sig in mer offensivt i matchen. I den 24:e matchminuten slog Magnus Eriksson ett inlägg från vänsterkanten som nådde Gustav Wikheim centralt i straffområdet och hans nick gick ett par meter utanför det vänstra krysset. Tre minuter senare drog Erick Otieno på sig ett gult kort och det blev farligt i andraläget efter frisparken då Emmanuel Banda fick iväg ett farligt avslut och bollen gick en halvmeter ovanför det vänstra krysset.

När matchklockan passerade en halvtimmes spel slog Yasin Ayari en underbar boll som skruvade sig förbi Piotr Johansson och nådde Nicolás Stefanelli till vänster i straffområdet, men argentinaren valde ett vilt avslut och bollen for flera meter utanför den bortre, högra stolpen. Ett jätteläge för AIK som borde ha resulterat i en tvåmålsledning även om det var ett misstänkt offsideläge då passningen slogs. Strax därefter skrek hemmalaget på en straffspark efter att Joel Asoro gick omkull till vänster i AIK:s straffområde. Det var en liten kontakt, men Sebastian Larsson stod tillräckligt stilla och domaren valde att fria vilket gjorde att de två straffsituationerna tog ut varandra. Det var i den 35:e matchminuten nära kvittering för Djurgården efter att Besard Sabovic från kortlinjen till höger i straffområdet slagit in bollen centralt där Jesper Löfgren mötte på volley, men Sebastian Larsson kunde nicka bort bollen precis framför Kristoffer Nordfeldt. Med knappt fyra minuter kvar av ordinarie tid ställde Sebastian Larsson upp för en frispark från 25 meters avstånd efter att Vincent Thill blivit nedgjord. Avslutet gick dock rakt i famnen på Jacob Widell Zetterström som i lagens senaste möte på Tele2 Arena fick kröka rygg på en frispark från AIK:s nummer 7. Minuten därefter var Nicolás Stefanelli på väg igenom försvaret och drogs i armen strax utanför straffområdet, men han fick ingen frispark till sin stora förvåning. En stopptidsminut annonserades och med sekunder kvar av den fick Bilal Hussein bollen lite för långt ifrån sig och stämplade Besard Sabovic vilket resulterade i ett brandgult kort och ett längre avbrott följde innan signalen för paus ljöd efter 48:14. En helt otroligt intensiv halvlek var därmed över och det var derbykaraktär av högsta nivå. AIK inledde mycket bra och var spetsiga i hela halvleken, medan Djurgården arbetade sig in i matchen och förde spelet under den andra halvan.

Djurgården kom in mycket tidigt på planen inför den andra halvleken och samtidigt började en stark vind börja blåsa inne på Tele2 Arena vilket gav extra offensiv kraft för hemmalaget. Nicolás Stefanelli satte bollen i rullning och det var Djurgården som omgående tog hand om initiativet. Redan i den 47:e matchminuten kom det första avslutet då Besard Sabovic sköt hårt, men utanför. Hemmalaget tryckte ner AIK under de inledande minuterna av den andra halvleken, men AIK spelade lugnt i försvarsarbetet. I den 58:e matchminuten skickade Yasin Ayari från defensiv position iväg en lång boll mot Nicolás Stefanelli på vänsterkanten och han tog sig fram mot straffområdet, men avslutet gick över ribban. AIK trivs i dessa matcher och älskar att spela mot hemmapubliken. När matchklockan närmade sig en timmes spel tog sig John Guidetti fram starkt längs högerkanten och slog en lång boll mot Yasin Ayari på den bortre, vänstra kanten. Den unge AIK-spelaren slog bak bollen till Nicolás Stefanelli som tog sig fram mot straffområdet, passade John Guidetti i detsamma och han tog elegant med bollen på bröstet och hittade tillbaka till Stefanelli som kom igenom till vänster och pangade in bollen mellan benen på målvakten och in i mål. 2–0 till AIK efter 59:58 och vilt jubel framför bortaklacken. En riktig kalldusch för Djurgården efter en stark inledning på den andra akten.

Fem minuter senare genomförde AIK sitt första byte då Nabil Bahoui ersatte Vincent Thill. Djurgården gav inte upp utan jagade en reducering för att hänga på i guldjakten, men AIK spelade oerhört inspirerat och hade ett starkt mittbackspar i Mikael Lustig och Sotirios Papagiannopoulos som rensade undan det mesta från den egna boxen. Med dryga kvarten av ordinarie tid kvar brände det till i AIK:s straffområde då Magnus Eriksson från vänsterdelen fick skottläge, men Sotte täckte avslutet till en resultatlös vänsterhörna. Ett par minuter senare var det dags för ett dubbelbyte för AIK då Axel Björnström och Zachary Elbouzedi ersatte Joe Mendes och John Guidetti.

Nästa stora reduceringschans blev också Magnus Erikssons då han från distans något till vänster fick iväg ett bra skott mot det bortre, högra krysset i den 79:e matchminuten, men Kristoffer Nordfeldt visade varför han rankas högt av svenska målvakter och svarade för en suverän räddning med högerhanden då han styrde bollen till en resultatlös högerhörna. Strax därefter tyckte några besökare att det inte räckte med spänningen på planen utan beslöt sig för att börja kasta bangers och bengaler mot varandra. Matchen avbröts omgående och spelare lämnade planen då ett matchmöte arrangerades. Spelavbrottet blev 23 minuter långt och under den tiden hade över tiotusen åskådare lämnat Tele2 Arena så det var minst sagt glest på långsidorna under de avslutande minuterna. Matchklockan ställdes tillbaka till 85:00 och domaren gav bollen till Kristoffer Nordfeldt. Djurgården satsade allt framåt vilket gav upphov till kontringar för AIK och den bästa kom i den 87:e matchminuten då Yasin Ayari slog en långboll för Zack Elbouzedi som precis som senast mot Helsingborgs IF (2–0) kom fri från halva planen, men irländaren slarvade bort friläget med ett skott långt utanför den vänstra stolpen och det var nära att missen skulle kosta poäng för AIK.

Sju stopptidsminuter annonserades av fjärdedomaren Victor Wolf och i den första var det slutspelat för Sebastian Larsson som såg stel ut efter det långa avbrottet och han ersattes av Collins Sichenje. Matchen kändes avgjord, men då matchklockan tickade in i den 94:e matchminuten slog Magnus Eriksson från högerkanten ett långt inlägg som nådde inhopparen Kalle Holmberg vid den bortre, vänstra stolpen och han nickade in reduceringen till 1–2 efter 93:08. Direkt efter avspark gick Collins Sichenje in hårt i en duell mot Emmanuel Banda på mittplanen och domaren Andreas Ekberg visade direkt rött kort efter att AIK-spelaren varit på planen i tre minuter och två sekunder. Helt plötsligt var det nerv i matchen, men AIK klarade av avslutningen på ett starkt sätt. Efter 98:18 gick slutsignalen. Efter firande på planen svepte ett kraftigare regnväder in över arenan som därefter tömdes på de sista åskådarna. Det var en mängd derbyhjältar i bortalaget, men de som sken extra starkt var Sotirios Papagiannopoulos, Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli, John Guidetti, Kristoffer Nordfeldt och Mikael Lustig. AIK är nu obesegrade under tio år mot Djurgården på Tele2 Arena och Gnaget visar därmed upp den imponerande resultatraden 7V-3O-0F och målskillnaden 20–8. Den enorma sviten fick AIK-klacken att stämma upp i ”Djurgården kan inte vinna, Djurgården kan inte vinna, Djurgården kan inte vinna”.