Ny derbyseger på Friends Arena

2022.04.24, kl 21:41
AIK besegrade Djurgården med 1-0 (1-0) inför 41 407 åskådare på Friends Arena efter att Nicolás Stefanelli nickat in segermålet i den 45:e matchminuten.

En riktigt kylig vind blåste inne på Friends Arena då lagen klev in för det 169:e tävlingsmötet mellan AIK och Djurgården. AIK kom till spel med en startelva som bestod av Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Zachary Elbouzedi, Jordan Larsson, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. På bänken satt Josafat Mendes, Per Karlsson, Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay och Yasin Ayari. Temperaturen visade på nio grader då domaren Glenn Nyberg satte pipan i munnen och drog igång Allsvenskans största match, men vindavkylningseffekten gjorde att det kändes som sex grader. Bortalagets Sead Hakšabanović gjorde avspark och AIK inledde mot den norra kortsidan. Derbyt inleddes tight och jämt, men med en spelmässigt knapp fördel för Djurgården under de första minuterna. Det var dock inte så fysiskt som vissa derbyn varit redan från första minuten.

I den 14:e matchminuten var det oerhört nära ett ledningsmål för Djurgården efter en hörna. Gustav Wikheim lyfte från höger in bollen i straffområdet och AIK-försvaret tappade helt markeringen på Emmanuel Banda framför mål, men han vinklade bollen ca fem meter utanför den vänstra stolpen och samtidigt blåste domaren för en frispark för Sotirios Papagiannopoulos som kördes över vid målgården. Det blev sedan mer och mer AIK i spelet, men gästerna var fortsatt förliga på fasta situationer. I den 22:a minuten kom bortalaget i en snabb spelvändning och Emmanuel Banda spelade ut bollen till Victor Edvardsen på vänsterkanten och han klev sedan inåt i planen och avslutade med ett skott från ca 20 meter mot det närmaste, vänstra krysset som Kristoffer Nordfeldt räddade. Tre minuter senare lyfte Gustav Wikheim in ännu en hörna från höger och den avslutades av Victor Edvardsen som med ett volleyskott sköt bollen högt över. AIK:s första riktiga målchans kom i den 27:e matchminuten då Sebastian Larsson slog en hörna från vänster som nådde huvudet på Sotirios Papagiannopoulos vid den främre stolpen och hans nick gick mot den bortre, högra gaveln, men utanför stolpen och Alexander Milošević nådde inte fram till bollen.

Djurgården replikerade i den 31:a matchminuten då Gustav Wikheims högerhörna nådde huvudet på Hjalmar Ekdal, men nicken från straffpunkten gick ett par meter utanför den vänstra stolpen. Tre minuter senare svarade Jordan Larsson för en bra aktion på mittplanen och avancerade centralt innan han spelade ut bollen till Zack Elbouzedi på högerkanten och irländaren tog sig in i straffområdet med mycket folk på plats, men tappade iväg bollen till målvakten i sista dragningen. Strax därefter kom Bilal Hussein in sent i en duell mot Hampus Finndell och fick därför syna matchens första gula kort. Med dryga fem minuter kvar av den första halvleken slog Mikael Lustig ett inlägg från högerkanten som Nabil Bahoui nickade över. I den sista ordinarie matchminuten fick AIK ett inkast på högerkanten som Mikael Lustig kastade till Bilal Hussein. AIK-mittfältaren, som efter skadebekymmer gjorde sin första allsvenska start för året, fick tid att måtta ett inlägg då han inte stressades nog av Victor Edvardsen hittade in med bollen i den farliga ytan framför mål. Mellan Hjalmar Ekdal och Jesper Löfgren nådde Nicolás Stefanelli bollen med huvudet och då Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström bestämt sig för att stöta ut, och därmed komma på mellanhand, så var målet vidöppet då bollen kom inseglande. 1-0 till AIK och ett mäktigt vrål då spelarna jublande samlades nedanför Norra stå. Strax efter avspark så blåste domaren av halvleken som var jämn med ett litet spelmässigt övertag för AIK, men Djurgården kändes farliga på hörnorna.

Den andra halvleken bröts efter 24 sekunder då pyroteknik tändes och matchen återupptogs drygt tre minuter senare. AIK förde spelet ganska klart i inledningen av den andra halvleken och i den 54:e matchminuten lyfte Mikael Lustig från högerkanten in bollen i straffområdet och nådde pannan på Jordan Larsson som kom inspringande och nickade bollen en-två meter utanför den högra stolpen. Minuten därefter avancerade Bilal Hussein centralt och spelade ut bollen till Jordan Larsson till höger i straffområdet och hans inspel hamnade hos Nicolás Stefanelli som vände om och drog till, men avslutet gick över ribban samtidigt som bortalagets målvakt sprattlade till i luften. I den 59:e matchminuten kom Djurgården för första gången i ett riktigt anfall i den andra halvleken och Hampus Finndell lyfte in bollen till en fri Hjalmar Ekdal som från nära håll avslutade på volley, men Kristoffer Nordfeldt var följsam och räddade närskottet elegant. Djurgårdens tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf var inte nöjda med spelet och genomförde efter en dryg timmes spel för tre byten samtidigt. I samband med bytena hade Djurgården tilldömts en frispark djupt ner på högerkanten som slogs av precis inbytte Elias Andersson och lyftes in framför mål. Alexander Milošević var stark i luften och visade varför han är seriens bästa mittback då han nickade undan bollen. Bortalaget behöll bollen och från vänsterkanten slog Victor Edvardsen ett inlägg som nådde huvudet på inhopparen Joel Asoro, men den farliga nicken gick metern utanför den närmaste, vänstra stolpen. Det var dock en bra period i matchen av Djurgården som såg ut att få energi efter bytena då man bland annat tagit av lagkaptenen Magnus Eriksson som inte synts mycket. AIK stack upp i den 64:e matchminuten då Jordan Larsson avslutade på volley i straffområdet i vad som var ett farligt läge, men skottet gick över ribban.

Känslan var att det blev mer och mer Djurgården i mitten av halvleken och Bartosz Grzelak svarade för två byten då Axel Björnström och Yasin Ayari ersatte Zack Elbouzedi och Bilal Hussein med några minuters mellanrum. AIK flyttade återigen upp spelet under avslutningen och i den 78:e matchminuten var det nära ett jätteläge för hemmalaget efter att Sebastian Larsson hittat Jordan Larsson en bit utanför straffområdet, men AIK-spelaren gjordes ned av inhopparen Isak Hien precis då han skulle vända bort försvararen och det blev ett gult kort för förseelsen. Nabil Bahoui tog hand om frisparken och slog den snabbt och fräckt mot det närmaste, högra krysset, men bollen hamnade på taket av målet. Med drygt åtta minuter kvar av ordinarie tid byttes Per Karlsson in istället för målskytten Nicolás Stefanelli och AIK avslutade matchen med fem backar. Djurgården fick strax därefter ett tryck mot AIK:s straffområde efter att man bjudits på en vänsterhörna och därefter behållit initiativet. AIK var nära att säkra de tre poängen då man kom i en bra kontring genom Yasin Ayari som spelade fram bollen till Jordan Larsson som kom igenom till höger i straffområdet, men hans avslut täcktes i sista stund av Isak Hien till en resultatlös högerhörna.

När matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren upp att det återstod åtta minuter. Att stopptiden var så lång berodde på det tidiga spelavbrottet i halvleken. Och stopptiden blev lång, mycket lång då det kändes som om sekunderna släpade sig framåt. I den 94:e matchminuten kom den stora chansen för Djurgården då Piotr Johansson slog in ett mycket fint inlägg som nådde inhopparen och nickspecialisten Kalle Holmberg som nickade mot mål från ca fem meters avstånd. Kristoffer Nordfeldt läste situationen bra och räddade nicken som givetvis var svår från så kort avstånd. Djurgården behöll dock bollen genom Elias Andersson till vänster i straffområdet och hans inspel efter marken, framför mållinjen passerade Kalle Holmberg och studsade sedan mellan benen på Hjalmar Ekdal vid den bortre, högra stolpen då han desperat kastade sig för att nå bollen. Bollen fångades till slut upp av Erick Otieno som via Victor Edvardsen rensade den till en AIK-inspark och hemmapubliken pustade tillfälligt ut. Frågan är om inte Hjalmar Ekdal lyckats peta in kvitteringen om han inte stannat upp en sekund för att ta sig för huvudet efter AIK-målvaktens räddning? Publiken kastades mellan hopp och förtvivlan när de åtta aviserade stopptidsminuterna blev till nio efter att Djurgården arbetet fram en högerhörna där man även flyttade upp Jacob Widell Zetterström. Högerhörnan nickades undan av Alexander Milošević framför fötterna på Djurgårdens målvakt. Efter 98:25 blåste domaren Glenn Nyberg i sin pipa och många uppfattade det som om matchen var slut, men han hade signalerat för en frispark för Mikael Lustig. Busvisslingarna från AIK-publiken var öronbedövande då de ville att matchen skulle vara slut och efter 99:31 kom matchens sista domarsignal som förkunnade att AIK återigen besegrat Djurgården.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll