Oavgjort borta mot Asarums IF

2018.05.29, kl 12:58
AIK spelade oavgjort för första gången denna säsong då man hämtade upp ett underläge mot Asarums IF. AIKs mål gjorde av Madeleine Stegius i mitten av första halvlek.

AIK:s startelva

AIK reste ner till Blekinge för att ta sig an Asarum IF som är nykomlingar i Elitettan. När matchen startades sprack solen igenom de moln som etablerat sig kring Asarums IP på förmiddagen och en gassande värme låg på under hela matchen.

Inledningsvis var det ett hafsigt spel från båda lagen och första fem präglades av spelavbrott i form av en mängd inkast. När spelarna väl anpassat sig till både sol och underlag så förde AIK spelet medan Asarum låg på kontringar och distansavslut.

Matchens första riktiga farlighet skedde efter en snabb spelvändning från hemmalaget. Passningen avsedd för forwarden bröts dock av Madeleine Rohr men bollbanan gick i en båge över Hanna Persson i mål men som tur var träffade den i överliggaren istället för att gå in i mål.

Strax efteråt skapade AIK en riktigt bra möjlighet när Madeleine Stegius hittade fram till Therese Simonsson som fri och försökte gå runt Elin Vaughan i Asarums mål som dock läste försöket och räddade upp situationen till en resultatlös hörna.

Bara minuten senare var det Asarums tur att komma fri med målvakt. Dock kom anfallet ur lite sämre läge och avslutet räddades av Hanna Persson med en bra benparad. Båda lagen hade bra anfall mot varandra under denna period, och de 306 åskådarna njöt i solen.

Dryga halvtimmen spelad när AIK fick frispark högt upp i banan. Inlägget nickades dock undan av försvarare i Asarum som dessutom fångade upp sin egna bortnickning och fick iväg en väl avvägd djupledsboll som friställde Lova Hansson. Försvaret hackade Hansson i hälarna och tvingade henne att gå på avslut från halvdistans. Avslutet såg inte helt otagbart ut, men Hanna Persson fick inte fast bollen med händerna och bollen gick retsamt in i mål.

AIK bjöd bortalaget på mycket bollar under denna period. Strax efter ledningsmålet skapade Asarum ännu ett friläge, men denna gång revanscherade Hanna Persson med en mycket bra räddning.

Efter några minuter kändes det som att spelarna i AIK kollektivt ryckte upp sig och tog tag i spelet igen. Och direkt skulle man få utdelning. I samband med ett inkast för Asarum långt ner på egen planhalva låste AIK fast dem och vann bollen. Matilda Rosqvist fångade upp bollen och gick på avslut som via försvarare gick ut till hörna. En hörna som Rebecca Rulander slog stenhårt på främre stolpen där Madeleine Stegius mötte med pannan och kvitteringen var ett faktum.

Tio minuter in i andra halvlek klev Matilda Rosqvist in stentufft i duell med Elin Vaughan där domaren bedömde att Rosqvist träffade boll först. Bollen gick ut på vänsterkanten där Petra Sundqvist försökte lyfta in bollen i det tomma målet, men avslutet gick någon meter över målet.

Båda lagen bjöd varandra på många chanser där AIK försökte mycket med sitt djupledsspel medan Asarum satsade på distanskott. AIK var det lag som kändes hetast och ville verkligen få med sig alla tre poängen hem. Med dryga tio minuter kvar kom Matilda Rosqvist loss på vänsterkanten och slog ett bra inlägg mot Madeleine Stegius som från mycket nära håll fick se sitt avslut gå precis utanför stolpen istället för i nätmaskorna.

Med fem minuter kvar avancerade Sophia Redenstrand med bollen längs vänsterkanten. Redenstrand fick så mycket tid på sig utan press att hon gick på avslut. Ett avslut som seglade över Elin Vaughan i mål, men dessvärre träffade bollen ribban. Ett vackert avslut som var värt ett bättre öde.

Närmare än så kom varken AIK eller Asarum och när domaren blåste av matchen fick båda lagen nöja sig med varsin poäng. När sjunde omgången nu är summerad finner vi AIK på en femteplats men med endast en poäng upp till förstaplatsen.

Nästa hemmatch på Skytteholms IP: AIK – Kvarnsvedens IF lördag den 2 juni klockan 15:00

Text: AIK Fotboll